Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2016-87

ZK-03-2016-87.doc  ZK-03-2016-87pr01.doc
Číslo materiálu87
Číslo jednacíZK-03-2016-87
NázevNávrh na schválení předfinancování projektového záměru Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace - Obnova přístrojového vybavení v oborech poskytujících návaznou péči
Zpracoval J. Dvořáková
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje usnesením č. 0082/02/2016/ZK souhlasilo s realizací projektu Obnova přístrojového vybavení v oborech poskytujících návaznou péči a zřízení pracoviště magnetické rezonance v rámci návazné péče (dále jen Projekt ) Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, (dále jen Nemocnice ) předkládaného do Integrovaného regionálního operačního programu a schválilo předfinancovat první etapu Projektu (zřízení pracoviště magnetické rezonance) ve výši 47 mil. Kč poskytnutím zápůjčky z rozpočtu kraje, včetně závazku průběžné úhrady nákladů Projektu před obdržením plateb z Integrovaného regionálního operačního programu.
Na základě konzultace s Projektovou kanceláří Kraje Vysočina, příspěvkovou organizací, k objemu možných způsobilých výdajů Projektu a uzavření smlouvy s vítězným uchazečem veřejné zakázky na dodávku magnetické rezonance se předpokládají způsobilé výdaje k první etapě - zřízení pracoviště magnetické rezonance ve výši cca 38 mil. Kč. Zbývající část schváleného závazku k předfinancování by byla použita na úhradu výdajů souvisejících s pořízením dalšího přístrojového vybavení zařazeného do Projektu.
Jednalo by se o obnovu diagnostických a terapeutických zdravotnických prostředků starších 10 let v oborech poskytujících návaznou péči a současně by bylo vybaveno pracoviště následné intenzivní péče (dále jen NIP ). Nemocnice by ráda ve 2. polovině letošního roku zahájila provoz 8 lůžek NIP, v současné době požádala zdravotní pojišťovny o nasmlouvání této péče a krajský úřad o vydání oprávnění k poskytování zdravotní služby. Nemocnice má k dispozici potřebný prostor a personální vybavení. Předpokládané výdaje na pořízení přístrojového vybavení pro jednotku NIP spolufinancované v rámci Projektu jsou ve výši cca 5 mil. Kč.
Nemocnice není schopna z vlastních zdrojů realizovat obnovu výše uvedeného přístrojového vybavení potřebného pro zajištění stávajícího rozsahu poskytovaných zdravotních služeb. Proto dle materiálu ZK-03-2016-87, př. 1 požádala o schválení předfinancování zbývající části schváleného Projektu ve výši 52 mil. Kč, a to zápůjčkou z rozpočtu kraje.
Návrh řešení Na základě předložené žádosti Nemocnice odbor zdravotnictví doporučil radě doporučit zastupitelstvu kraje schválit:
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat Projekt ve zbývající výši 52 mil. Kč poskytnutím zápůjčky z rozpočtu kraje, včetně závazku průběžné úhrady nákladů Projektu tak, aby kryly postupně nabíhající náklady předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného regionálního operačního programu za předpokladu, že bude Projekt doporučen k financování (poskytnutí dotace). Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace Projektu.
V případě schválení Projektu (doporučení k poskytnutí dotace) bude potřeba schválit smlouvu o zápůjčce pro Nemocnici, a to na předfinancování celkových výdajů Projektu a zabezpečit návratnost poskytnutých finančních prostředků po platbách z Integrovaného regionálního operačního programu - tato pravomoc je v působnosti zastupitelstva.
StanoviskaOdbor ekonomický: Jedná se o projekt na obnovení přístrojového vybavení v Nemocnici se spoluúčastí zdrojů z EU (IROP). Zbývající část závazku kraje ve výši 52 mil. Kč (celkový závazek kraje na realizaci projektu činí 99 mil. Kč) na předfinancování projektu bude třeba řešit zapojením Fondu strategických rezerv Kraje Vysočina do rozpočtu kraje, případně cizími zdroji.

Rada kraje projednala materiál usnesením č. 0796/16/2016/RK na 16. jednání rady kraje dne 3. 5. 2016.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat schválený projekt Obnova přístrojového vybavení v oborech poskytujících návaznou péči a zřízení pracoviště magnetické rezonance v rámci návazné péče realizovaný Nemocnicí Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizací, předkládaný do Integrovaného regionálního operačního programu ve zbývající výši 52 mil. Kč poskytnutím zápůjčky, včetně závazku průběžné úhrady nákladů projektu před obdržením plateb z Integrovaného regionálního operačního programu.
Odpovědnost ředitelka Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, odbor zdravotnictví, odbor ekonomický
Termín 10. 5. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz