Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2015-68upr1

ZK-04-2015-68upr1.doc
Číslo materiálu68upr1
Číslo jednacíZK-04-2015-68upr1
NázevAktualizace č. 2 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina a Aktualizace č. 3 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina a doplnění obsahu Aktualizace č. 3 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina
Zpracoval P. Průža, J. Strejček
Předkládá M. Hyský
Počet příloh
Popis problémuAktualizace č. 2 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina.
Vláda ČR svým usnesením č. 276 ze dne 15. 4. 2015 schválila Aktualizaci č. 1 Politiky územního rozvoje České republiky (dále též PÚR ). Tato aktualizace se dotýká i území Kraje Vysočina.
Zastupitelstvem Kraje Vysočina byly dne 16. 9. 2008 vydány Zásady územního rozvoje Kraje Vysočina (nabytí účinnost 22. 11. 2008). Dne 18. 9. 2012 bylo rozhodnuto o vydání Aktualizace č. 1 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina, která nabyla účinnosti dne 23. 11. 2012 (dále též ZÚR KrV). Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále též stavební zákon ), ukládá v § 41 odst. (4) kraji povinnost uvést do souladu zásady územního rozvoje s následně schválenou politikou územního rozvoje. Podle ust. § 42 odst. (6) stavebního zákona zastupitelstvo kraje bezodkladně rozhodne o aktualizaci zásad územního rozvoje a o jejím obsahu.
Odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Kraje, jako pořizovatel zásad územního rozvoje podle § 7 odst. (1) písm. a) stavebního zákona, předkládá zastupitelstvu kraje návrh na Aktualizaci č. 2 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina, která bude obsahovat jen záměry z aktualizace č. 1 PÚR, které se dotýkají Kraje Vysočina. Návrh nebude obsahovat žádné jiné záměry. Přehled záměrů je žlutě vyznačen ve srovnávacím textu Politika územního rozvoje České republiky, ve znění Aktualizace č. 1 návrh , který je přílohou č. 1 tohoto materiálu.

Aktualizace č. 3 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina.
ZÚR KrV v kapitole 9. bod (168a) stanovily úkol pořídit územní studii na vyhledání koridoru pro prověření budoucího umístění stavby propojení silnic I/38 a II/602 silnicí II. třídy jižně od Jihlavy (obchvat Jihlavy). Tento úkol byl splněn a uvedená studie byla dne 16. 4. 2014 zaevidována v systému evidence územně plánovací činnosti v ČR. Tento záměr bude veden po území obcí Jihlava, Rančířov a Puklice. Jedná se o stavbu nadmístního charakteru, kterou nelze řešit samostatně v územních plánech jednotlivých obcí.
V plánu rozvoje silnic II. a III. třídy Kraje Vysočina je uvažován záměr obchvatu obce Okříšky s připojením na silnici III/35114 mezi obcemi Přibyslavice a Nové Ves (obchvat Okříšky). Tento záměr bude veden po území obcí Okříšky, Petrovice, Nová Ves, Hvězdoňovice Krahulov a Stařeč. Jedná se o stavbu nadmístního charakteru, kterou nelze řešit samostatně v územních plánech jednotlivých obcí.
Vzhledem k tomu, že Krajská správy a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace (dále též KSÚSV), Kosovská 1122/16, Jihlava je zřízena za účelem zajištění správy, údržby a oprav silnic, jejich součástí a příslušenství na silniční síti ve vlastnictví Kraje Vysočina, dle zřizovací listiny schválené usnesením Zastupitelstva Kraje Vysočina ze dne 20. 12. 2006, podala jako oprávněný investor ve smyslu ust. § 39 odst. 2 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále též stavební zákon ) a podle § 42 odst. 6 stavebního zákona návrh na aktualizaci ZÚR KrV z důvodu rozvoje veřejné dopravní infrastruktury (§ 2 odst. 1 písm. k) bod 1 stavebního zákona). Návrh oprávněného investora spočívá ve vymezení koridorů veřejně prospěšných staveb:
a) propojení silnic I/38 a II/602 silnicí II. třídy jižně od Jihlavy a to s využitím územní studie na vyhledání koridoru pro prověření budoucího umístění stavby propojení silnic I/38 a II/602 silnicí II. třídy jižně od Jihlavy a
b) obchvat Okříšek na silnici II/405 vč. propojení na III/35114 mezi obcemi Přibyslavice a Nová Ves podle podkladů oprávněného investora.
Žádost oprávněného investora předkládáme v příloze č. 2 tohoto materiálu.
Odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Kraje, jako pořizovatel zásad územního rozvoje podle § 7 odst. (1) písm. a) stavebního zákona, předkládá zastupitelstvu kraje návrh na Aktualizaci č. 3 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina, která bude obsahovat jen dva výše uvedené záměry. Návrh nebude obsahovat žádné jiné záměry.

Doplnění obsahu Aktualizace č. 3 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina.
Dne 10. 6. 2015 obdržel odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Kraje Vysočina žádost oprávněného investora - KSÚSV - na doplnění obsahu Aktualizace č. 3 ZÚR KrV o bod:
c) vymezení koridoru veřejně prospěšné stavby pro stavbu obchvatu Velkého Beranova na silnici II/353 včetně napojení silnice II/602 podle zpracované Studie proveditelnosti a účelnosti - obchvat obce Velký Beranov .
Tento záměr bude veden po území obcí Jihlava a Velký Beranov, jedná se o stavbu nadmístního charakteru, kterou nelze řešit samostatně v územních plánech jednotlivých obcí.
Žádost oprávněného investora přikládáme v příloze č. 3 tohoto materiálu..
Odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Kraje, jako pořizovatel zásad územního rozvoje podle § 7 odst. (1) písm. a) stavebního zákona, předkládá zastupitelstvu kraje návrh na doplnění obsahu Aktualizaci č. 3 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina, která bude obsahovat kromě dvou výše uvedených záměrů ještě záměr stavby obchvatu Velkého Beranova na silnici II/353 včetně napojení silnice II/602.
Návrh řešení Odbor územního plánování a stavebního řádu předkládá zastupitelstvu kraje návrh na pořízení Aktualizace č. 2 a Aktualizace č. 3 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina, které budou pořizovány samostatně, a předkládá návrh na jejich obsah. Samostatné pořizování umožňuje § 42 odst. 6 stavebního zákona. Zpráva o uplatňování zásad územního rozvoje se v těchto případech nezpracovává. Zpráva o uplatňování ZÚR KrV řešící ostatní požadavky na aktuálnost ZÚR bude předložena v první polovině roku 2016 zastupitelstvu kraje ke schválení, tj. v řádném termínu dle ustanovení § 42 odst. (3) stavebního zákona.
Dále odbor územního plánování a stavebního řádu předkládá doplnění obsahu Aktualizace č. 3 ZÚR KrV o bod c).
StanoviskaRada kraje usnesením 1026/18/2015/RK ze dne 2. 6. 2015 doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout schválit
* návrh na pořízení Aktualizace č. 2 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina týkající se zapracování záměrů z Politiky územního rozvoje ČR ve znění aktualizace č. 1, které se týkají Kraje Vysočina a
* návrh na pořízení Aktualizace č. 3 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina na základě žádosti oprávněného investora KSÚS Vysočiny, příspěvkové organizace
Materiál byl také projednán ve Výboru regionálního rozvoje Zastupitelstva Kraje Vysočina dne 1. 6. 2015.
Rada kraje usnesením 1135/20/2015/RK ze dne 16. 6. 2015 doporučila zastupitelstvu kraje doplnit obsah Aktualizace č. 3 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina o bod c) vymezení koridoru veřejně prospěšné stavby pro stavbu obchvatu Velkého Beranova na silnici II/353 včetně napojení silnice II/602 podle zpracované Studie proveditelnosti a účelnosti - obchvat obce Velký Beranov .
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
pořídit:
* Aktualizaci č. 2 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina týkající se zapracování záměrů z Politiky územního rozvoje ČR ve znění aktualizace č. 1, které se týkají Kraje Vysočina;
* Aktualizaci č. 3 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina na základě žádostí oprávněného investora KSÚS Vysočiny, příspěvkové organizace.
Odpovědnost OÚPSŘ
Termín 30. 9. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz