Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2015-15

ZK-02-2015-15.doc  ZK-02-2015-15pr01.doc  ZK-02-2015-15pr01a.doc  ZK-02-2015-15pr02.doc  ZK-02-2015-15pr03.doc  ZK-02-2015-15pr04.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíZK-02-2015-15
NázevNávrh na schválení projektového záměru Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, v rámci 19. výzvy IOP - Modernizace a obnova přístrojového vybavení KOC III.
Zpracoval J. Dvořáková
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Jihlava, příspěvková organizace, (dále jen Nemocnice ) byla zařazena ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví České republiky č. 6/2006 ze srpna 2006 do sítě komplexních onkologických center (dále jen KOC ).
Na základě podmínek Ministerstva zdravotnictví České republiky (dále jen MZČR ) v rámci vyhlášené Výzvy č. 19 k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu oblasti intervence 3.2 Služby v oblasti veřejného zdraví (dále jen Výzva ) požádala Nemocnice dle materiálu ZK-02-2015-15, př. 1 o schválení záměru a zajištění finančního krytí (předfinancování) projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení KOC III. (dále jen Projekt ). Text Výzvy je obsažen v materiálu ZK-02-2015-15, př. 2.
Cílem Projektu je zajištění kvalitní a dostupné zdravotní péče v souladu se standardy bezpečnosti provozu, evropskými standardy kvality péče v rámci vymezených národních sítí zdravotnických zařízení, a to prostřednictvím řízené modernizace a obnovy technického a přístrojového vybavení (zdravotnické prostředky) stávající infrastruktury zařízení poskytující zdravotní péči, s důrazem na modernizaci specializovaných pracovišť akutní péče a dosažení standardů pro včasnou diagnostiku, diferenciální diagnostiku v oblastech zdravotní péče s nejhoršími ukazateli včasnosti záchytu onemocnění, nemocnosti, úmrtnosti a úspěšnosti léčebných intervencí ve srovnání s průměrem zemí EU. Podpora je zaměřena na modernizaci a obnovu diagnostických a terapeutických zdravotnických prostředků, jejichž výkonnost neumožňuje dosáhnout standardních parametrů kvality péče.
Maximální přípustná výše dotace z Evropského fondu regionálního rozvoje (dále jen ERDF ) + státního rozpočtu je 140 mil. Kč. Příspěvek z ERDF dle pravidel Výzvy činí maximálně 85 % celkových způsobilých výdajů Projektu. Povinná spoluúčast z rozpočtu kraje činí 15 %. Projektová žádost musí být předložena MZČR nejpozději do 17. 2. 2015. Datum ukončení realizace Projektu nesmí přesáhnout datum 31. 12. 2015. Do tohoto data musí být uhrazeny veškeré dodavatelské faktury.
Současně Nemocnice předložila v souladu s Pravidly Rady Kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 19. 7. 2011 č. 10/11 radě kraje projektovou fiši dle materiálu ZK-02-2015-15, př. 3. Materiál ZK-02-2015-15, př. 4 obsahuje rozvahu obměny přístrojového vybavení KOC v rámci zamýšleného Projektu.
Návrh řešení Na základě předložené žádosti Nemocnice odbor zdravotnictví doporučil radě kraje schválit projektový záměr Nemocnice v souladu s projektovou fiší dle materiálu ZK-02-2015-15, př. 3 a doporučit zastupitelstvu kraje souhlasit s realizací Projektu a schválit:
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat Projekt v celkové jeho výši 140 mil. Kč poskytnutím zápůjčky z rozpočtu kraje, včetně závazku průběžné úhrady nákladů Projektu tak, aby kryly postupně nabíhající náklady předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného operačního programu za předpokladu, že bude Projekt doporučen k financování (poskytnutí dotace). Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace Projektu;
* závazek zajistit povinnou spoluúčast Projektu ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů z rozpočtu Kraje Vysočina, což představuje 21 mil. Kč.
V případě schválení Projektu (doporučení k poskytnutí dotace) bude potřeba schválit smlouvu o zápůjčce pro Nemocnici, a to na předfinancování celkových výdajů Projektu a zabezpečit návratnost poskytnutých finančních prostředků po platbách z Integrovaného operačního programu - tato pravomoc je v působnosti zastupitelstva.
StanoviskaGrémium ředitele projektový záměr z obecného hlediska podporuje, a to z důvodu, že přináší pro občany kraje udržení a rozvoj naléhavě potřebné veřejné služby.
Jde o záměr o velmi vysoké finanční hodnotě a dá se předpokládat, že v případě jeho uskutečnění bude třeba řešit kromě pokrytí pořizovacích nákladů i řadu souvislostí, jako jsou např. vyvolané související investiční náklady, podmínky udržitelnosti - provozní náklady, personální podmínky apod. Pro rozhodování je také nezbytné posuzovat předpokládaný vývoj poptávky po službě ve vazbě na kapacitu příslušného pracoviště.
Před definitivním schválením záměru v orgánech kraje by měla být k dispozici vyplněná karta strategického záměru se základními údaji (alespoň formou kvalifikovaného odhadu s možností dalšího upřesňování).

Odbor ekonomický: Jedná se o významný projekt přístrojové obnovy s poměrně značnou finanční náročností se spoluúčastí zdrojů z EU a s relativně příznivou dobou návratnosti. Finanční závazek kraje na předfinancování bude třeba řešit zapojením Fondu strategických rezerv, případně cizími zdroji. Zdrojem finančního krytí ve výši 15 % může být i nespecifikovaná rezerva rozpočtu na rok 2015.

Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k navrženému usnesení, pouze upozorňuje na možná rizika spojená s podmínkou nutnosti ukončení realizace projektu do 31. 12. 2015.

Rada kraje projednala materiál usnesením č. 0234/05/2015/RK na 5. zasedání rady kraje dne 9. 2. 2015.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
souhlasí
s realizací plánovaného projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení KOC III. Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, předkládaného do Integrovaného operačního programu a se spolufinancováním tohoto projektu ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů, tj. celkem ve výši 21 000 000 Kč v souladu s materiálem ZK-02-2015-15, př. 4;
schvaluje
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat schválený projekt Modernizace a obnova přístrojového vybavení KOC III. Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, v souladu s materiálem ZK-02-2015-15, př. 4, předkládaný do Integrovaného operačního programu v celkové jeho výši 140 000 000 Kč poskytnutím zápůjčky, včetně závazku průběžné úhrady nákladů projektu před obdržením plateb z Integrovaného operačního programu;
* závazek zajistit povinnou spoluúčast schváleného projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení KOC III. Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů z rozpočtu Kraje Vysočina.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, odbor zdravotnictví, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz