Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-07-2014-73

ZK-07-2014-73.doc
Číslo materiálu73
Číslo jednacíZK-07-2014-73
NázevPředfinancování projektů Transformace ÚSP Jinošov II., Transformace ÚSP Křižanov I., Transformace ÚSP Křižanov II., Transformace ÚSPMP Těchobuz II. a Transformace ÚSPMP Těchobuz III.
Zpracoval R. Sýkora
Předkládá P. Krčál
Počet příloh
Popis problémuZpůsobilé výdaje projektů Transformace ÚSP Jinošov II., Transformace ÚSP Křižanov I., Transformace ÚSP Křižanov II., Transformace ÚSPMP Těchobuz II. a Transformace ÚSPMP Těchobuz III., které začal realizovat Kraj Vysočina v průběhu let 2011 - 2013 jsou hrazeny z Integrovaného operačního programu. V přípravné fázi těchto projektů a poté v průběhu jejich realizace Zastupitelstvo Kraje Vysočina schválilo usnesením č. 0245/03/2011/ZK, 0246/03/2011/ZK, 0059/01/2012/ZK, 0363/04/2012/ZK, 0258/03/2014/ZK předfinancování projektů pro účely hrazení výdajů v rámci dotace ex-post a k hrazení nezpůsobilých výdajů projektu.
K hrazení výdajů projektů v průběhu jejich realizace dochází zpravidla z rozpočtu kraje (z prostředků vyčleněných předfinancováním v rámci Fondu strategických rezerv). Po ukončení každé etapy projektu je předložena na Centrum pro regionální rozvoj (dále CRR) s monitorovací zprávou žádost o platbu, kterou MPSV schválí, a způsobilé výdaje projektu zpětně poukáže na účet Kraje Vysočina. Nyní jsou tyto projekty ve fázi realizace stavebních prací a výdaje, které musí kraj průběžně uhradit, značně přesahují objem již schváleného předfinancování.
MPSV od 1. 1. 2014 zavedlo systém průběžného proplácení faktur, kterým po předložení elektronické verze faktury prostřednictvím pobočky CRR, uhradí požadovanou částku kraji na účet České národní banky. V praxi však dochází ke zpoždění při procesu schvalování, kdy může docházet k nedodržení data splatnosti faktur. Ve fázi dokončování stavebních prací tento způsob proplácení využít nelze, jelikož dochází k vyčíslování nezpůsobilých výdajů, které jsou vázané na celkové výdaje projektu. Ty však nejsou v době hrazení poslední faktury za stavební práce známé. S ohledem na tyto skutečnosti je třeba mít v rámci předfinancování pro výše uvedené projekty finanční rezervu ve výši 30 000 000 Kč. Rezerva je stanovena s ohledem na předpokládanou výši faktur za stavební práce na jednotlivých objektech, které jsou vystavovány vždy za tři měsíce. Dokončení stavebních prací a poslední fakturace na jednotlivých projektech bude probíhat v období od prosince 2014 do konce roku 2015. Ve fázi ukončení projektu bude docházet k proplacení posledních žádostí o platbu MPSV na účet projektu, tyto finanční prostředky budou po závěrečném vyúčtování zpět poukázány do Fondu strategických rezerv.
Návrh řešení Zastupitelstvu se doporučuje vzít na vědomí informaci o způsobu proplácení faktur dle materiálu ZK-07-2014-73 v projektech Transformace ÚSP Jinošov II., Transformace ÚSP Křižanov I., Transformace ÚSP Křižanov II., Transformace ÚSPMP Těchobuz II. a Transformace ÚSPMP Těchobuz III., a schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů pro účely hrazení faktur na stavební práce a další výdaje s nimi spojené (BOZP, TDS, autorský dozor a nákup vybavení) ve výši
30 000 000 Kč.
StanoviskaRada kraje usnesením 2253/36/2014/RK vzala na vědomí informaci o způsobu proplácení faktur v projektech Transformace ÚSP Jinošov II., Transformace ÚSP Křižanov I., Transformace ÚSP Křižanov II., Transformace ÚSPMP Těchobuz II. a Transformace ÚSPMP Těchobuz III., a doporučuje zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů pro účely hrazení faktur na stavební práce a další výdaje s nimi spojené (BOZP, TDS, autorský dozor a nákup vybavení) ve výši 30 000 000 Kč.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informaci o způsobu proplácení faktur dle materiál ZK-07-2014-73 v projektech Transformace ÚSP Jinošov II., Transformace ÚSP Křižanov I., Transformace ÚSP Křižanov II., Transformace ÚSPMP Těchobuz II. a Transformace ÚSPMP Těchobuz III.;
schvaluje
převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů pro účely hrazení faktur na stavební práce a další výdaje s nimi spojené (BOZP, TDS, autorský dozor a nákup vybavení) ve výši 30 000 000 Kč.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz