Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2014-91

ZK-05-2014-91.doc  ZK-05-2014-91pr01.doc  ZK-05-2014-91pr02.doc
Číslo materiálu91
Číslo jednacíZK-05-2014-91
NázevZásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací kraje z prostředků účelové dotace MPSV a z vlastního rozpočtu kraje poskytovatelům sociálních služeb v Kraji Vysočina pro rok 2015
Zpracoval J. Bína
Předkládá P. Krčál
Počet příloh
Popis problémuV materiálu ZK-05-2014-91, př. 1 je uveden návrh Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací kraje z prostředků účelové dotace MPSV a z vlastního rozpočtu kraje poskytovatelům sociálních služeb v Kraji Vysočina pro rok 2015.
Materiál představuje jeden z nezbytných kroků v procesu přechodu financování z MPSV na kraje. Do roku 2014 totiž o dotacích ze státního rozpočtu na provoz jednotlivých sociálních služeb rozhodovalo přímo Ministerstvo práce a sociálních věcí na základě doporučení jednotlivých krajských úřadů. Od roku 2015 MPSV svým rozhodnutím poskytne dotace jednotlivým krajům, které poskytnutou dotaci přijmou do svého rozpočtu. Dále orgány kraje rozhodnou o poskytnutí prostředků poskytovatelům sociálních služeb, přičemž pro příspěvkové organizace kraje budou státní prostředky použity na příspěvek na provoz a pro organizace jiných zřizovatelů se bude jednat o neinvestiční dotaci.
Proces popsaný v připojených zásadách bude probíhat v těchto krocích:
1. Poskytovatelé sociálních služeb zpracují žádosti o dotace ve webové aplikaci, kterou pro celý systém zajišťuje MPSV (asi do 20. 10. 2014) - termín bude s konečnou platností uveden v příloze 2 tohoto materiálu, jejíž termínové nastavení ještě OSV konzultuje.
2. OSV provede v systému formální hodnocení, výpočet optimálních výší dotací pro jednotlivé sociální služby dle připojených zásad a zpracuje souhrnnou žádost pro MPSV, kterou po schválení v radě podá do 15. 11. 2014 opět v rámci webové aplikace MPSV.
3. MPSV provede kontrolu žádosti kraje a vyžádá si případné konzultace nebo doplnění.
4. Po schválení státního rozpočtu MPSV připraví návrh souhrnných dotací pro jednotlivé kraje (pravděpodobně ve výši procentuálního podílu na celkové částce ve státním rozpočtu - procentuální podíl je odvozován od průměrného podílu daného kraje na státních dotacích za uplynulé tři roky) a ředitel odboru sociálních služeb na MPSV tuto částku sdělí písemnou formou. Rozhodnutí o poskytnutí dotace bude vyhotoveno a podepsáno příslušným náměstkem ministra později.
5. OSV zpracuje pro orgány kraje návrh na schválení dotací a výše příspěvků na provoz pro jednotlivé poskytovatele (nejvhodnější termín schválení v radě i v zastupitelstvu kraje by byl do konce února 2015, ale průběh práce bude závislý na termínu sdělení výše dotace z MPSV).
Spolu se zásadami bude vyhlášena Výzva k podávání žádostí o dotace na provozování sociálních služeb dle materiálu ZK-05-2014-91, př. 2.
Pro účely realizace výpočtu optimálních hodnot dotací pro poskytovatele sociálních služeb budou samostatným materiálem rady kraje 16. 9. schváleny výše hodnot a koeficientů dosazovaných do vzorců obsažených v přiložených zásadách. Tyto hodnoty vycházejí z dřívějších údajů o službách a mohou vést k ohrožení některých poskytovatelů. Z toho důvodu odbor sociálních věcí provede po podání žádostí o dotace nový propočet optimálních hodnot dotací, posoudí otázku zachování případně nutnosti změny výše hodnot a koeficientů dosazovaných do vzorců obsažených v přiložených zásadách. Případné změny budou v radě kraje projednány spolu s krajskou žádostí o dotaci MPSV.
Z hlediska způsobu výpočtu lze s určitou mírou zjednodušení konstatovat, že u pobytových služeb bude dotace vypočítávána vždy na lůžko, zatímco u ambulantních a terénních služeb to bude na pracovní úvazek. Tyto jednotky vyjadřují vztah výpočtu dotace ke kapacitě sociální služby.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje doporučit zastupitelstvu ke schválení Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací kraje z prostředků účelové dotace MPSV a z vlastního rozpočtu kraje poskytovatelům sociálních služeb v Kraji Vysočina pro rok 2015 dle materiálu ZK-05-2014-91, př. 1 a Výzvu k podávání žádostí o dotace na rok 2015 dle materiálu
ZK-05-2014-91, př. 2. Návrh zásad byl projednán v Komisi sociální a pro oblast protidrogové politiky rady kraje a ve Finančním výboru Zastupitelstva Kraje Vysočina a doporučen ke schválení.
StanoviskaUsnesení 1580/25/2014/RK
Rada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací kraje z prostředků účelové dotace MPSV a z vlastního rozpočtu kraje poskytovatelům sociálních služeb v Kraji Vysočina pro rok 2015 dle materiálu RK-25-2014-105, př. 1;
* vyhlásit Výzvu k podávání žádostí o dotace na rok 2015 dle materiálu RK-25-2014-105, př. 2.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací kraje z prostředků účelové dotace MPSV a z vlastního rozpočtu kraje poskytovatelům sociálních služeb v Kraji Vysočina pro rok 2015 dle materiálu ZK-05-2014-91, př. 1;
vyhlašuje
Výzvu k podávání žádostí o dotace na rok 2015 dle materiálu ZK-05-2014-91, př. 2.
Odpovědnost OSV,
Termín 31. 3. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz