Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2014-59

ZK-05-2014-59.doc  ZK-05-2014-59pr01.pdf  ZK-05-2014-59pr02.pdf
Číslo materiálu59
Číslo jednacíZK-05-2014-59
NázevNávrh na zrušení usnesení 369/07/2003/ZK, návrh na další postup při řešení potřeb Krajské knihovny Vysočiny
Zpracoval P. Kolář, K. Lisá, I. Fryšová, S. Měrtlová
Předkládá L. Joukl, M. Kružíková
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na řešení provozních a rozvojových potřeb Krajské knihovny Vysočiny a Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace ve vazbě na usnesení Zastupitelstva Kraje Vysočina z roku 2003 o záměru realizace nové budovy pro potřeby Krajské knihovny Vysočiny v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod.
Zastupitelstvo kraje usnesením č. 369/07/2003/ZK ze dne 16. 12. 2003 schválilo záměr vybudování sídla Krajské knihovny Vysočiny (dále jen KKV ) jako novostavby v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod. Podle tohoto záměru má být v místě pavilonu 13 - dříve označovaného jako pavilon F - (po jeho demolici - pavilon není již dlouhou dobu využíván) realizována novostavba Krajské knihovny Vysočiny. Cílem uvedeného záměru bylo vytvořit moderní knihovnické a informační centrum s akcentem na elektronické informační zdroje, vzdělávání, otevřenost a multifunkční využití, jež zajistí variabilitu a současně maximální funkčnost provozu knihovny s dostatečným zázemím pro uložení knihovních fondů. Na financování projektu novostavby KKV, jehož celkový předpokládaný rozpočet včetně vnitřního vybavení a vyvolaných investic činí cca 237 mil. Kč bez DPH, měly být využity strukturální fondy Evropské unie v programovacím období 2007-2013. Vzhledem k nastavení oblastí podpory v prioritních osách Regionálního operačního programu NUTS II Jihovýchod 2007-2013 však nebylo možno využít žádnou z vyhlašovaných výzev na realizaci uvedeného projektu. Kraj Vysočina se rovněž opakovaně obracel se žádostmi o finanční podporu záměru na Ministerstvo financí ČR a Ministerstvo kultury ČR, poslance Parlamentu ČR, avšak nebyl úspěšný. Poslední žádost hejtmana kraje o dotaci ze státního rozpočtu na výstavbu KKV, včetně negativní odpovědi ministra kultury, je obsahem materiálu ZK-05-2014-59, př. 2. V současné době jsou práce na realizaci novostavby KKV pozastaveny, neboť se nepodařilo zajistit jiné prostředky na financování projektu a kraj nemá ve svém rozpočtu dostatečné finanční zdroje/rezervy na jeho plné krytí. Na přípravné a projektové práce bylo z rozpočtu kraje dosud čerpáno cca 14,4 mil. Kč.
Od roku 2003, kdy byl zastupitelstvem kraje schválen záměr vybudování novostavby KKV, bylo vzhledem k nárůstu objemu knihovního fondu a rozvoji odborných činností a poskytovaných veřejných služeb nezbytné průběžně řešit prostorové a provozní problémy KKV. Stávající stav není uspokojivý, KKV kromě hlavního sídla užívá další 3 pronajaté objekty, v nichž jsou umístěna 2 odborná pracoviště a uloženy cca 2/3 fondu, který k 31. 12. 2013 představuje cca 294 tis. svazků dokumentů (svazek - samostatný dokument, komplet celého ročníku periodika). Knihovní fond KKV (vyjma fondu ve volném výběru a výměnnému fondu) je uložen na ploše cca 900 m2 a potřeba skladové plochy pro jeho uložení ročně průměrně narůstá o cca 50 m2. I přes provozní problémy vycházející z odloučených pracovišť, dislokovaných skladových prostor, nedostačující plošné kapacity vlastního sídla KKV (prostory pro veřejnost, odbornou činnost, technické zázemí) a nutnosti zajišťování jednorázových pronájmů větších prostor (zázemí pro pořádání vzdělávacích a kulturních akcí - Univerzita volného času, odborné semináře pro veřejnost i knihovníky, školení ad.) plní KKV všechny povinnosti stanovené zákonem č. 257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování knihovnických a informačních služeb. Tato situace však jednoznačně limituje její rozvojový potenciál, a to zejména v oblasti rozšiřování a zkvalitňování veřejných služeb.
Výše uvedené usnesení zastupitelstva kraje zároveň blokuje řešení největšího problému v Nemocnici Havlíčkův Brod - nevyhovující prostorové a hygienické podmínky v pavilonu 10 (oddělení plicní a jedna stanice oddělení dlouhodobě nemocných (dále ODN ). Tento problém je řešitelný při využití pavilonu 13 - jeho rekonstrukcí a přesunem těchto oddělení do něj.
Oddělení plicní a část ODN (druhá lůžková stanice je umístěna v pavilonu 9) jsou v současné době umístěny ve stísněných a nevyhovujících podmínkách v pavilonu 10, který je také ve špatném stavebnětechnickém stavu. Rekonstrukce pavilonu 10 je pro tato oddělení nereálná s ohledem na platnou legislativu, prostorové nároky a současné standardy zdravotní peče.
Pavilon 10 se do budoucna a po rekonstrukci jeví jako vhodný spíše pro oblast sociální péče - zkvalitnění a rozšíření péče o seniory a to především z důvodu jeho výhodné polohy vedle rekonstruované budovy (pavilon 11), ve které působí Domov pro seniory Havlíčkův Brod, příspěvková organizace (objekty jsou částečně stavebně propojeny). Stávající pavilon č. 10 se jeví jako vhodný objekt pro rozšíření kapacity Domova pro seniory Havlíčkův Brod, pro poskytování sociální služby domova se zvláštním režimem. Umístění domova pro seniory v areálu nemocnice se jeví jako výhodné i z důvodů využití synergických efektů - využití kapacity nemocniční kuchyně, prádelny a dostupnost lékařské péče.
Pavilon 13 je po rekonstrukci vhodný k využití pro resort zdravotnictví - umístění oddělení plicního a jedné stanice léčebny dlouhodobě nemocných. V rekonstruovaném pavilonu 13 je možné vytvořit podmínky pro zvýšení kvality prostředí pro poskytování lůžkové a ambulantní zdravotní péče plicního oddělení a oddělení dlouhodobě nemocných. S vazbou na realizaci rekonstrukce všech vnitřních inženýrských sítí a stavebně technických konstrukcí pro sladění s platnými normami pro zdravotnické provozy, by byla zvýšena hygienická úroveň provozů, bezpečnosti práce a požární ochrany pro pacienty a zaměstnance nemocnice. Zajištění těchto aspektů není reálné ve stávajícím pavilonu 10 ani po rekonstrukci.
Celková situace areálu Nemocnice Havlíčkův Brod s označením pavilonů je obsahem materiálu ZK-05-2014-59, př. 1.
Návrh řešení Rada kraje se zabývala provozními a rozvojovými potřebami Krajské knihovny Vysočina a Nemocnice Havlíčkův Brod a projednala materiál předložený Odborem majetkovým, Odborem kultury, památkové péče a cestovního ruchu a Odborem zdravotnictví Krajského úřadu Kraje Vysočina. Na základě posouzení těchto potřeb a v kontextu s výše uvedeným popisem problému se rada kraje rozhodla doporučit Zastupitelstvu Kraje Vysočina zrušit usnesení Zastupitelstva kraje Vysočina č. 369/07/2003/ZK ze dne 16. 12. 2003 (Zastupitelstvo kraje schvaluje záměr vybudování sídla Krajské knihovny Vysočiny jako novostavby v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod). Toto doporučení vychází i z toho, že nedostatek finančních prostředků k vybudování plánované novostavby KKV, blokuje další rozvojové záměry a potřeby v oblasti zdravotnictví a sociálních věcí v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod. Současně rada kraje doporučuje Zastupitelstvu Kraje Vysočina, vzhledem k tomu, že je nezbytné do budoucna minimálně řešit skladové prostory krajské knihovny, postupovat ve věci zajištění rozvoje Krajské knihovny Vysočiny tak, že OKPPCR a OM prověří možnosti využití volných budov v Havlíčkově Brodě. Samosprávným orgánům kraje bude předložen návrh komplexního řešení provozních a rozvojových potřeb Krajské knihovny Vysočiny, tj. umístění sídla i skladových prostor, s využitím vhodného objektu v Havlíčkově Brodě do 31. 12. 2015.
Rada kraje v zájmu urychleného prověření všech technických a ekonomických aspektů využití pavilonu 13 projednala a schválila stavební záměr rekonstrukce pavilonu 13 a uložila odboru majetkovému v součinnosti s odborem zdravotnictví zahájit předprojektovou a projektovou přípravu akce Nemocnice Havlíčkův Brod - rekonstrukce pavilonu 13.
StanoviskaRada kraje usnesením 1303/23/2014/RK
doporučila zastupitelstvu kraje:
* zrušit usnesení č. 369/07/2003/ZK ze dne 16. 12. 2003;
* uložit Odboru kultury památkové péče a cestovního ruchu a Odboru majetkovému Krajského úřadu Kraje Vysočina zpracovat návrh komplexního řešení provozních a rozvojových potřeb Krajské knihovny Vysočiny, tj. umístění sídla i skladových prostor, s využitím vhodného objektu v Havlíčkově Brodě do 31. 12. 2015 a předložit jej k projednání Zastupitelstvu Kraje Vysočina;
schválila
Stavební záměr Nemocnice Havlíčkův Brod - rekonstrukce pavilonu 13 dle materiálů
RK-23-2014-26, př. 1, RK-23-2014-26, př. 1a, RK-23-2014-26, př. 1b, RK-23-2014-26, př. 1c, RK-23-2014-26, př. 1d, RK-23-2014-26, př.1e;
rozhodla
zařadit novou akci Nemocnice Havlíčkův Brod - rekonstrukce pavilonu 13 do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4- Investice ve zdravotnictví;
uložila
Odboru majetkovému Krajského úřadu Kraje Vysočina v součinnosti s odborem zdravotnictví zahájit předprojektovou a projektovou přípravu akce Nemocnice Havlíčkův Brod - rekonstrukce pavilonu 13.

Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předloženému materiálu. Na podporu výstavby nové budovy krajské knihovny nebylo možné využít finančních prostředků z operačních programů 2007 - 2013 a je vysoce pravděpodobné, že stejná situace nastane i v programovacím období 2014 - 2020.

Odbor zdravotnictví: Rekonstrukce pavilonu 13 v Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkové organizaci, umožní přemístění oddělení plicního a dlouhodobě nemocných z pavilonu 10, zkvalitnění prostředí při poskytování zdravotních služeb těchto oddělení a zároveň využití uvolněného pavilonu 10 pro účely sociálních služeb.

Odbor sociálních věcí souhlasí s návrhem usnesení. Stávající pavilon č. 10 se jeví jako vhodný objekt pro rozšíření kapacity Domova pro seniory Havlíčkův Brod, příspěvková organizace pro poskytování sociální služby domova se zvláštním režimem. V současné době probíhají jednání ohledně finančních nákladů souvisejících s rekonstrukcí pavilonu pro využití v rámci sociálních služeb a případné spoluúčasti na financování z prostředků Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky.

Gremium ředitele souhlasí s navrženým řešením.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
zrušit usnesení č. 369/07/2003/ZK ze dne 16. 12. 2003;
ukládá
Odboru kultury památkové péče a cestovního ruchu a Odboru majetkovému Krajského úřadu Kraje Vysočina zpracovat návrh komplexního řešení provozních a rozvojových potřeb Krajské knihovny Vysočiny, tj. umístění sídla i skladových prostor, s využitím vhodného objektu v Havlíčkově Brodě do 31. 12. 2015 a předložit jej k projednání Zastupitelstvu Kraje Vysočina.
Odpovědnost OKPPCR, OM
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz