Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2014-15

ZK-02-2014-15.doc  ZK-02-2014-15pr01.doc  ZK-02-2014-15pr02.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíZK-02-2014-15
NázevZměna zřizovací listiny Dětského centra Jihlava, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Plotová
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuDětské centrum Jihlava, příspěvková organizace, (dále také Dětské centrum ) je zřízeno za účelem poskytování komplexní péče dětem od narození do věku 3 let, jejichž duševní a tělesný vývoj je ohrožen nebo narušen z důvodů zdravotních nebo sociálních a jimž nelze zajistit řádnou péči v rodinném prostředí. Vedle uvedené péče rovněž poskytuje pomoc a poradenství při výkonu pěstounské péče. Dětské centrum navrhuje tuto činnost rozšířit o provozování jeslí.
Jedním z důvodů rozšíření činnosti je změna přístupu v umisťování dětí vyžadujících náhradní rodinnou péči do Dětského centra; děti jsou přednostně umisťovány do rodinného prostředí, resp. do pěstounské péče a umisťování dětí do Dětského centra se v praxi zastavilo. Dalším důvodem je příležitost a současně potřeba poskytnout dětem, o které Dětské centrum dosud pečuje, kontakt s jejich vrstevníky, dosažení jejich větší socializace, lepšího rozvoje řeči, sociálních návyků a celkového rozhledu.
V souvislosti s navrhovaným provozem jeslí Dětské centrum neuvažuje o rozšíření provozních prostor. Personálně by provoz jeslí byl zajištěn v rámci běžného provozu a služeb, a to doplněním stávající dětské skupiny v Dětském centru o děti žijící v běžném rodinném prostředí.
Dětské centrum v souvislosti s poskytováním služeb jeslí nepředpokládá navýšení počtu personálu. Za pobyt dítěte v jeslích Dětské centrum počítá s úhradou ve výši 120 Kč/den. Částka vychází z nákladů na potraviny - stravovací jednotka je u dětí 59 Kč, zbytek částky, tj. 61 Kč, je určen na pokrytí běžného provozu, tj. úhradu energie a spotřebního materiálu.
Návrh Dětského centra na rozšíření činnosti o provoz jeslí je obsažen v materiálu
ZK-02-2014-15, př. 1.
Podle stávající Zřizovací listiny Dětského centra má zřizovatel vyhrazeno právo vydávat organizační řád této organizace. Rada kraje usnesením č. 1971/37/2013/RK souhlasila se změnou uvedeného nastavení a uložila krajskému úřadu zapracovat uvedenou změnu do příslušných dokumentů a předložit je radě kraje ke schválení. - Splnění usnesení rady kraje ohledně změny vydávání organizačních řádů vyžaduje změnu zřizovacích listin, které dosud vydání organizačních řádů vyhrazují zřizovateli.
Stávající Zřizovací listina Dětského domova upravuje v čl. VI. Vymezení majetku zřizovatele a v čl. VII. Vymezení majetkových práv. Vymezení majetku a majetkových práv musí zajistit, aby byl veškerý majetek (vlastněný organizací nebo jí svěřený zřizovatelem) evidován. S výše uvedenými změnami zřizovací listiny lze spojit také upřesnění způsobu jednání zástupce ředitele Dětského domova.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví považuje provoz jeslí v Dětském centru za vhodné doplnění hlavní činnosti uvedené organizace a za příležitost ke zlepšení podmínek pro děti, které jsou organizaci svěřeny do péče. Rozšíření činnosti považuje za přínosné z hlediska zájmu dětí,
o něž Dětské centrum dosud pečuje, i jako vhodné využití kapacity stávajícího zařízení.
V návaznosti na rozhodnutí rady kraje ohledně změny vydávání organizačních řádů je součástí předloženého dodatku Zřizovací listiny Dětského centra změna, kterou se pravomoc vydávání organizačních řádů vrací řediteli organizace. Dále se v předkládaném dodatku zřizovací listiny upravuje vymezení majetku a majetkových práv a způsob jednání zástupce ředitele organizace. Návrh změny Zřizovací listiny Dětského centra Jihlava, příspěvkové organizace, je obsažen v materiálu ZK-02-2014-15, př. 2.
Veškeré změny zřizovací listiny jsou v souladu s požadavky ustanovení § 27 odst. 2 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů. Schválení dodatků zřizovací listiny je vyhrazeno zastupitelstvu kraje, a to podle ustanovení § 35 odst. 2 písm. k) krajského zřízení.
StanoviskaRada kraje usnesením č. 0382/08/2014/RK ze dne 4. 3. 2014 doporučila zastupitelstvu kraje schválit Dodatek č. xx Zřizovací listiny Dětského centra Jihlava, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-08-2014-26, př. 2.
Před projednáním v radě kraje vyslovil s návrhem usnesení souhlas Odbor majetkový a Odbor sociálních věcí.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
Dodatek č. 6 Zřizovací listiny Dětského centra Jihlava, příspěvkové organizace, dle materiálu ZK-02-2014-15, př. 2.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, ředitelka Dětského centra Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 1. 5. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz