Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2012-56

ZK-04-2012-56.doc  ZK-04-2012-56pr01.doc  ZK-04-2012-56pr02.doc  ZK-04-2012-56pr03.doc  ZK-04-2012-56pr04.doc
Číslo materiálu56
Číslo jednacíZK-04-2012-56
NázevNabídka nemovitého majetku k bezúplatnému převzetí do vlastnictví státu
Zpracoval P. Kolář, P. Dvořák, K. Ubr
Předkládá L. Joukl
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nabídkovou povinnost kraje vůči státu u zemědělských pozemků, o jejichž převod požádalo město Bystřice nad Pernštejnem.
Kraj Vysočina je mimo jiné vlastníkem pozemků, které byly dle § 2 odst. 6 zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu ČR, v platném znění převedeny do vlastnictví Kraje Vysočina pro potřeby příspěvkové organizace zřizované Krajem Vysočina s názvem Vyšší odborná škola, Střední odborná škola zemědělsko-technická Bystřice nad Pernštejnem, Dr. Veselého 343, Bystřice nad Pernštejnem, IČO 48895504, dále jen Střední škola . Ve smlouvách o bezúplatném převodu nemovitostí ze správy PF ČR do vlastnictví kraje, byla uplatněna smluvní podmínka v tomto znění:
Přejímající bude tyto nemovitosti užívat pouze pro účely a potřeby školství po dobu 10 let ode dne jejich nabytí. Stanou-li se před uplynutím této doby převáděné nemovitosti pro přejímajícího nepotřebnými nebo zanikne-li příspěvková organizace přejímajícího uvedená v článku II. této smlouvy bez toho, aniž by její činnost a náplň převzala jiná příspěvková organizace zřízená přejímajícím za obdobným účelem, musí být převáděné nemovitosti přejímajícím nabídnuty k bezúplatnému převodu do vlastnictví státu. Organizační složkou státu příslušnou k přijetí nabídky je věcně příslušné ministerstvo. Věcně příslušným ministerstvem ke dni uzavření tohoto dodatku je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Pokud nabídka přejímajícího nebude přijata ve lhůtě 3 měsíců od jejího doručení, naloží přejímající s těmito nemovitostmi podle svého uvážení.
Smluvní podmínka dle výše uvedeného byla uplatněna u pozemků o celkové výměře cca 65 ha, dle položkového soupisu pozemků, který je uveden v materiálu ZK-04-2012-56, př. 1. Budovy v areálu školního statku jsou již v současné době pro účely vzdělávání žáků a studentů technicky a stavebně zastaralé. K zajištění revitalizace se dohodly Kraj Vysočina a město Bystřice nad Pernštejnem, že město připraví a uskuteční projekt revitalizace areálu školního statku (název Centrum zelených vědomostí ). Projekt byl schválen a nyní začíná jeho realizace. Podrobnější informace o funkci Centra zelených vědomostí jsou uvedeny v materiálu ZK-04-2012-56, př. 2.
V souladu s uzavřenou smlouvou o smlouvách budoucích zajistí město v Centru zelených vědomostí odbornou výuku a odbornou praxi žáků Střední školy (mezi Krajem Vysočina a městem bude uzavřena samostatná rámcová smlouva, na jejímž základě uzavře smlouvu Střední škola). Předmětem rámcové smlouvy je úprava podmínek zajištění praktického výcviku žáků a studentů příspěvkové organizace Vyšší odborná škola a Střední odborná škola zemědělsko-technická Bystřice nad Pernštejnem v revitalizovaném areálu školního statku. Město se ve smlouvě zaváže, že umožní užívat nemovitosti v revitalizovaném areálu školního statku za úplatu pro praktický výcvik žáků a studentů Střední školy nejméně po dobu 15 let. Město se zavazuje, že do úplaty za užívání nemovitostí pro potřeby praktického výcviku nebude po dobu nejméně 15 let zahrnováno nájemné, odpisy, údržba, opravy a zhodnocení nemovitého majetku pořízeného či zhodnoceného v rámci projektu Centrum zelených vědomostí. Předpokládaný rozsah praxe je uveden v materiálu ZK-04-2012-56, př. 3.
Za účelem zajištění praxe za výše uvedených podmínek město Bystřice nad Pernštejnem požádalo o převod nemovitého a movitého majetku včetně pozemků, na nichž vázne smluvní blokace .
Návrh řešení Na základě jednání na úrovni zástupců města Bystřice nad Pernštejnem a Kraje Vysočina a pracovníků odboru školství mládeže a sportu a odboru majetkového je navrhováno zemědělské pozemky dle materiálu ZK-04-2012-56, př. 1, převést darem do vlastnictví města Bystřice nad Pernštejnem. Protože je však na pozemky uplatněna blokační podmínka, je nutné je v souladu s nabývacím titulem nabídnout k převzetí České republice - Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
StanoviskaOdbor školství, mládeže a sportu nemá připomínky k návrhu usnesení. Záměr darování pozemků a podmínky darování byly předběžně projednány na výše zmíněném setkání. Zde byly rovněž se zástupci města projednány alternativy užívání blokovaných pozemků městem (povinná nabídka pozemků MŠMT x dlouhodobá výpůjčka) a rizika zvolené varianty. OŠMS akceptuje prioritu města.
Pozemky budou mimo jiné sloužit k zajištění praxe žáků a studentů střední školy. OŠMS tedy v souladu s předchozími ujednáními a ve smyslu uzavřených smluv souhlasí s jejich darováním městu po odblokování ze strany MŠMT.
Rada kraje usnesením 1095/23/2012/RK doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout nabídnout nemovitý majetek k bezúplatnému převzetí do vlastnictví státu dle materiálu
RK-23-2012-12, př. 4upr1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
nabídnout nemovitý majetek k bezúplatnému převzetí do vlastnictví státu dle materiálu
ZK-04-2012-56, př. 4.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 30. 6. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz