Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2011-34

ZK-03-2011-34.doc  ZK-03-2011-34pr01.pdf
Číslo materiálu34
Číslo jednacíZK-03-2011-34
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Nemovitý majetek
Zpracoval E. Jozífek
Předkládá L. Joukl
Počet příloh
Popis problémuJedná se o záležitost řešení některých stavebních investic v oblasti zdravotnictví v rámci kapitoly Nemovitý majetek, příloha M4 - Investice ve zdravotnictví a návrh rozpočtového opatření k jejich krytí.
Rada kraje projednávala návrhy na řešení několika záležitostí v oblasti zdravotnictví, které jsou z hlediska zajištění podmínek pro provoz těchto zařízení důležité.
Jedná se o následující akce:
Zařazení nových akcí do přílohy M4:

ZZS kraje Vysočina - rekonstrukce střech objektu Jihlava
Jednalo se o zařazení nové akce řešící rekonstrukci stávajících střech na objektu Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina v Jihlavě. V současné době jsou střešní pláště objektu v havarijním stavu a jejich provedení a stav neodpovídá stávajícím normám. Tento stav způsobuje zatékání do konstrukcí a způsobuje jejich statické narušení. Celá skladba střešního pláště je velmi nevhodně provedena a tento stav způsobuje kondenzaci vodních par a neřeší difuzní odvětrání, čímž dochází k masivní dotaci vlhkosti do vrchních konstrukčních prvků. Stavebně technické provedení stávajících střech neumožňuje dodatečnou opravu, je nutné provést komplexní rekonstrukci střešních plášťů včetně světlíků, střešních prostupů, úprav atik a návětrných fasád. Řešení tohoto stavu je podloženo zpracovaným posudkem, který byl ze strany OM objednán jako podklad pro rozhodnutí o způsobu řešení. Předpokládané náklady na provedení projektové dokumentace jsou cca 250 tis. Kč. Finanční krytí pořízení projektové dokumentace na tuto akci bude zajištěno změnou rozpisu rozpočtu v rámci přílohy M4. Předpokládané celkové náklady na tuto rekonstrukci jsou 5 000 tis. Kč.

Nemocnice Nové Město na Moravě - stavební úpravy pro LDN
Jednalo se o zařazení nové akce. Předpokládané náklady na provedení projektové dokumentace jsou cca 300 tis. Kč. Finanční krytí pořízení projektové dokumentace na tuto akci bude zajištěno změnou rozpisu rozpočtu v rámci přílohy M4. Stavební náklady jsou předpokládány ve výši do 8 000 tis. Kč. Podrobné zdůvodnění potřeby je obsahem materiálu ZK-03-2011-34 př.1.

Zvýšení rozpočtu přílohy M4 na tyto akce:

Nemocnice Pelhřimov - Rekonstrukce výtahů
Jedná se o zvýšení finančních prostředků na realizaci akce v oblasti zdravotnictví.
Schválený rozpočet kraje Vysočina na rok 2011 zahrnuje na kapitole Nemovitý majetek, příloze M4 Investice ve zdravotnictví akci Nemocnice Pelhřimov - Rekonstrukce výtahů - ORG 106 108 0000. V roce 2010 bylo usnesením 1878/39/2010/RK rozhodnuto o zařazení této akce a schváleno finanční krytí na projektovou přípravu akce změnou rozpisu rozpočtu v rámci kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4. V současné době jsou na základě zhotovené projektové dokumentace stanoveny předpokládané náklady na realizaci ve výši cca 14 000 tis. Kč. Tato částka není na rok 2011 rozpočtována.

Nemocnice Třebíč - rekonstrukce střechy pavilonu U
Jedná se o zvýšení finančních prostředků na realizaci akce v oblasti zdravotnictví.
V roce 2010 bylo usnesením 1568/33/2010/RK rozhodnuto o zařazení této akce a schváleno finanční krytí na projektovou přípravu akce změnou rozpisu rozpočtu v rámci kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4. Zpracovaná projektová dokumentace bude podkladem pro následnou realizaci akce v roce 2011. Realizací akce bude zajištěna vodotěsnost střešního pláště, zvýšena jeho únosnost pro možné extrémní zatížení sněhem a zajištěny tepelně technické vlastnosti podle současných předpisů. Předpokládané náklady na základě zpracovávané projektové dokumentace jsou stanoveny ve výši cca 8 000 tis. Kč. Tato částka není na rok 2011 rozpočtována.
Návrh řešení Návrh řešení předpokládá všechny výše uvedené investiční akce v oblasti zdravotnictví co nejdříve zrealizovat resp. projekčně připravit k následné realizaci. Tento návrh vytváří předpoklady pro vyřešení několika stávajících problémů, zejména v podstatě havarijní stav střešních plášťů na budově ZZS KV, příspěvkové organizace v Jihlavě a pavilonu U v Nemocnici Třebíč, příspěvkové organizaci a nevyhovující stav výtahů v Nemocnici Pelhřimov, příspěvkové organizaci. Tyto akce by investičně zajišťoval kraj Vysočina prostřednictvím odboru majetkového.
Uvažovanou realizací stavebních úprav v Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkové organizaci bude vytvořen předpoklad pro zrušení provozu v areálu Buchtův kopec s následnými nemalými provozními úsporami. K vytvoření předpokladů pro realizaci v co nejkratší době OM navrhl zajistit projektovou dokumentaci na tuto akci. Následně by tento podklad sloužil pro další rozhodování samosprávných orgánů kraje o realizaci investice.
Rada kraje rozhodla o zařazení nových akcí Nemocnice Nové Město na Moravě - stavební úpravy pro LDN a ZZS kraje Vysočina - rekonstrukce střech objektu Jihlava do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 s tím, že změnou rozpisu rozpočtu v rámci přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví je zajištěno finanční krytí v rozsahu zpracování projektové přípravy na tyto akce.
Pro zajištění rekonstrukce výtahů v Nemocnici Pelhřimov, příspěvkové organizaci a rekonstrukce střechy pavilonu U v nemocnici Třebíč, příspěvkové organizaci je potřeba zajistit finanční krytí, jako nezbytný předpoklad realizace těchto akcí.
Návrh usnesení proto předpokládá schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví o částku 22 000 tis.Kč, na akce:
- Nemocnice Pelhřimov - Rekonstrukce výtahů - ORG 106 108 0000 o 14 000 tis. Kč;
- Nemocnice Třebíč - rekonstrukce střechy pavilonu U - ORG 1061060000 o 8 000 tis. Kč.

Toto rozpočtové opatření se navrhuje krýt současným snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti, j.n., položky Nespecifikovaná rezerva o 22 000 tis. Kč.
StanoviskaRada kraje usnesením 0662/15/2011/RK rozhodla zařadit nové akce ZZS kraje Vysočina - rekonstrukce střech objektu Jihlava a Nemocnice Nové Město na Moravě - stavební úpravy pro LDN do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví a doporučila zastupitelstvu kraje schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví o částku 22 000 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Nespecifikovaná rezerva o částku 22 000 tis. Kč.

Odbor ekonomický: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva ke dni 20. 4. 2011 činí 155 200 tis. Kč. Do RK č. 13/2011 byl předložen požadavek na čerpání položky ve výši 3 000 tis. Kč na dotaci pro město Velké Meziříčí. Do RK č. 15/2011 dne 26. 4. 2011 jsou předloženy další požadavky na čerpání rezervy v celkové výši 20 400 tis. Kč (14 400 tis. Kč pro KSÚSV, 5 500 tis. Kč pro PO v oblasti sociálních věcí, 500 tis. Kč pro Krajskou hospodářskou komoru). Do RK č. 15/2011 je dále předkládán materiál na navýšení položky o částku 5 389 tis. Kč z důvodu snížení rozsahu dopravní obslužnosti. Požadavek z předloženého materiálu činí 22 000 tis. Kč. Po případném schválení všech předložených požadavků bude stav položky Nespecifikovaná rezerva činit 115 189 tis. Kč.

Odbor zdravotnictví souhlasí s realizací uvedených investičních akcí.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví o částku 22 000 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Nespecifikovaná rezerva o částku 22 000 tis. Kč.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 31. 5. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz