Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2010-85

ZK-02-2010-85.doc
Číslo materiálu85
Číslo jednacíZK-02-2010-85
NázevNávrh na schválení záměru realizace plánovaného projektu modernizace a obnovy přístrojového vybavení Kardiovaskulárního centra Nemocnice Jihlava
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuEvropská komise dne 20. prosince 2007 schválila Integrovaný operační program (IOP). Program je zaměřen na podporu národních, systémových projektů a tento aspekt se promítá i do oblasti intervence 3.2 Služby v oblasti veřejného zdraví. Za řízení a provádění části činnosti týkající se této oblasti intervence, která je implementována jako globální grant, odpovídá Ministerstvo zdravotnictví. Podporovanou aktivitou je mimo jiné modernizace a obnova přístrojového vybavení národních sítí zdravotnických zařízení včetně technického zázemí.
Proces definování národních sítí a zařazování jednotlivých specializovaných pracovišť je dán platnou legislativou ČR v rámci výběrových procesů, a to především v návaznosti na zákon č. 20/1966 Sb., zákon č.48/1997 Sb., jejich prováděcích předpisů a dalších.

Nemocnice Jihlava, p. o. je zařazena ve Věstníku z 19. 12. 2009 do seznamu zdravotnických zařízení zařazených do příslušného stupně kardiovaskulární péče a je tedy oprávněným žadatelem o poskytnutí finančních prostředků v rámci 5. výzvy IOP.
Ukončení výzvy je stanoveno na 2. 4. 2010, do této doby musí nemocnice (v případě zájmu) připravit relevantní projekt:
Oproti minulé výzvě, na základě které Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace čerpala finanční prostředky z IOP na vybavení onkocentra došlo ke změně spočívající v tom, že v případě krajských kardiovaskulárních center bude nutné spolufinancování dle následující tabulky:

Příjemce
ERDF
Národní veřejné zdroje
Soukromé zdroje



SR
Ostatní národní veřejné zdroje
Prostředky z rozpočtu krajů
Prostředky z rozpočtu obcí

PO MO
85%
15%
-
-

-
PO MZ ČR
85%
-
15%
-

-
Organizace zřízené/ založené kraji
85 %
-
-
15%

-
Organizace zřízené/ založené obcemi
85 %
-
-
-
15%
-
FaPO
72,25 %
12,75%
-
-
-
15%

85%
-
15%
-
[nj1]
Příjemce dotace musí zahájit fyzickou realizaci projektu nejpozději do 12 měsíců od vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace. Datum ukončení realizace projektu nesmí být delší než 30. 6. 2012.
Návrh řešení Žadatelem o podporu z IOP bude tedy nemocnice, která musí doložit souhlas zřizovatele s realizací plánované akce a doložit doklad o zajištění finančního krytí a čestné prohlášení o spolufinancování v požadované výši - jde o závazek profinancovat příslušný projekt.

Nemocnice nyní připravuje projekt na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení kardiovaskulárního centra podle seznamu přístrojové techniky, která je součástí výzvy. Jde celkem o přístroje za 60 mil. Kč.
Protože nemocnice nemá finanční prostředky na zabezpečení financování ex-post, kdy je nutné zajistit pokrytí nákladů na přístrojovou techniku do závěrečného vyúčtování akce, požádala zřizovatele o dotaci na pokrytí části nákladů na povinné spolufinancování a zároveň o půjčku ve výši 51 000 000 Kč na financování akce do doby předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného operačního programu.

Zastupitelstvu kraje se navrhuje schválit závazek kraje Vysočina zajistit prostředky na předfinancování projektu modernizace a obnovy přístrojového vybavení Kardiovaskulárního centra Nemocnice Jihlava předkládaného do Integrovaného operačního programu ve výši 60 mil. Kč s tím, že tyto finanční prostředky budou sloužit k financování projektů na počátku a v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektů předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného operačního programu. Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektů. Zároveň se navrhuje doporučit zastupitelstvu schválit závazek kraje Vysočina poskytnout investiční dotaci pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů projektu tj. 9 000 000 Kč na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení Kardiovaskulárního centra Nemocnice Jihlava.

V případě schválení projektu bude potřeba rozhodnout o způsobu poskytnutí finančních prostředků Nemocnici Jihlava, p. o. a to na předfinancování projektu a poskytnutí investiční dotace a zabezpečit návratnost poskytnutých finančních prostředků po platbách z Integrovaného operačního programu - tato pravomoc je v působnosti zastupitelstva.
StanoviskaEkonomický odbor:
V případě schválení projektu bude muset být řešeno předfinancování projektu formou půjčky pro Nemocnici Jihlava z cizích zdrojů - kontokorentního úvěru.
Podíl kraje ve výši 15% celkových způsobilých výdajů bude v roce 2010 čerpán z rozpočtu kapitoly Zdravotnictví, v případě čerpání v roce 2011 bude finanční potřeba zahrnuta do návrhu rozpočtu kraje na rok 2011.

Rada kraje dne 16. 3. 2010 usnesením č. 0400/09/2010/RK doporučila zastupitelstvu kraje udělit souhlas s realizací plánovaného projektu modernizace a obnovy přístrojového vybavení Kardiovaskulárního centra Nemocnice Jihlava předkládaného do Integrovaného operačního programu a se spolufinancováním tohoto projektu ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů tj. celkem ve výši 9 000 000 Kč. Dále schválit závazek kraje Vysočina zajistit prostředky na předfinancování projektu modernizace a obnovy přístrojového vybavení Kardiovaskulárního centra Nemocnice Jihlava předkládaného do Integrovaného operačního programu v celkové jeho výši 60 000 000 Kč s tím, že tyto finanční prostředky budou sloužit k financování projektu na počátku a v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektů předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného operačního programu a závazek kraje Vysočina poskytnout investiční dotaci pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů projektu (60 000 000 Kč) tj. 9 000 000 Kč na modernizaci.
Návrh usneseníZasupitelstvo kraje
souhlasí
s realizací plánovaného projektu modernizace a obnovy přístrojového vybavení Kardiovaskulárního centra Nemocnice Jihlava předkládaného do Integrovaného operačního programu a se spolufinancováním tohoto projektu ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů tj. celkem ve výši 9 000 000 Kč;
schvaluje
* závazek kraje Vysočina zajistit prostředky na předfinancování projektu modernizace a obnovy přístrojového vybavení Kardiovaskulárního centra Nemocnice Jihlava předkládaného do Integrovaného operačního programu v celkové jeho výši 60 000 000 Kč s tím, že tyto finanční prostředky budou sloužit k financování projektu na počátku a v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektů předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného operačního programu. Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektu;
* závazek kraje Vysočina poskytnout investiční dotaci pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů projektu (60 000 000 Kč) tj. 9 000 000 Kč na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení Kardiovaskulárního centra Nemocnice Jihlava.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, OZ, EO
Termín 30. 06. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz