Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2008-105

ZK-05-2008-105.doc  ZK-05-2008-105pr1.doc
Číslo materiálu105
Číslo jednacíZK-05-2008-105
NázevProjekt Vzdělávání energetiků na Vysočině
Zpracoval M. Pech, K. Ubr
Předkládá J. Fischerová
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší zapojení kraje do realizace a spolufinancování projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině.

Jedním z perspektivních odvětví ekonomiky, které je významně zastoupeno v kraji Vysočina, je energetika. Dle informací zaměstnavatelů (ČEZ, a. s.) se v tomto sektoru začíná projevovat nižší zájem žáků základních i středních škol o technické obory a navíc bude v nejbližších letech docházet ke generační obměně. Na základě předběžných jednání mezi zástupci ČEZ, a. s. a kraje Vysočina byl formulován oboustranný zájem na vzniku moderně vybaveného střediska zaměřeného na vzdělávání středoškolských odborníků pro odvětví energetiky v novém maturitním oboru. Při vzdělávání by středisko mělo spolupracovat s dalšími vzdělávacími a odbornými pracovišti včetně zahraničních a postupně se stát přirozeným komunikačním a informačním centrem, které svým žákům zajišťuje exkluzivní technické zázemí a špičkový tým pedagogů a externích lektorů. Pro umístění takového střediska byla vytipována Střední průmyslová škola Třebíč (dále jen SPŠT ), která má odpovídající oborovou strukturu, prostory včetně ubytovacích kapacit a dlouhodobě spolupracuje s JE Dukovany.
Pro konkretizaci záměru vznikla odborná skupina složená ze zástupců kraje Vysočina, ČEZ, a. s., SPŠT, vysokých škol a města Třebíče, která zpracovala projektovou dokumentaci pětiletého projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině a připravila propagační kampaň pro podzim roku 2008 umožňující zahájit výuku v novém oboru již od 1. 9. 2009. V dokumentaci se navrhuje spolufinancování aktivit z prostředků kraje Vysočina a ČEZ, a. s. stejným dílem a uzavření trojstranné smlouvy mezi krajem Vysočina, ČEZ a. s. a Střední průmyslovou školou Třebíč o spolupráci při realizaci projektu.
Vstup kraje Vysočina do projektu a spolufinancování z rozpočtu kraje je potřebné projednat v orgánech kraje.
Návrh řešení Rada kraje předkládá zastupitelstvu kraje k projednání návrh projektové dokumentace projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině připravené odbornou skupinou.
StanoviskaOdbor regionální rozvoje vyjadřuje podporu uvedenému projektu. Projekt Vzdělávání energetiků na Vysočině koresponduje s prioritou návrhu revize Územní energetické koncepce kraje Vysočina Rozvoj jaderné energetiky v kraji Vysočina . Záměr je dále v souladu s Programem rozvoje kraje (Opatření 2.1.2: Rozvoj systému regionálního vzdělávání, implementace vhodných vzdělávacích programů škol a jejich koordinace s potřebami trhu práce).
Rada kraje projednala materiál na svém jednání 2. 9. 2008 a přijala usnesení č. 1249/27/2008/RK:
Rada kraje
bere na vědomí
projektovou dokumentaci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině dle materiálu RK-27-2008-62, př. 1;
pověřuje krajský úřad
předložit radě kraje k projednání návrh smlouvy o spolupráci při realizaci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině mezi krajem Vysočina, ČEZ a. s. a Střední průmyslovou školou Třebíč v případě, že zastupitelstvo kraje bude souhlasit se zapojením kraje do realizace projektu;
doporučuje
zastupitelstvu kraje
* souhlasit se zapojením kraje Vysočina do projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině dle materiálu RK-27-2008-62, př. 1;
* schválit záměr poskytnout prostředky z rozpočtu kraje Vysočina na realizaci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině dle materiálu RK-27-2008-62, př. 1 maximálně ve výši 23,25 mil. Kč za celé pětileté období trvání projektu, avšak pouze do výše 50% skutečných nákladů projektu a za podmínky, že orgány ČEZ a. s. schválí zapojení ČEZ a. s. do projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
souhlasí
se zapojením kraje Vysočina do projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině dle materiálu ZK-05-2008-105, př. 1;
schvaluje
záměr poskytnout prostředky z rozpočtu kraje Vysočina na realizaci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině dle materiálu ZK-05-2008-105, př. 1 maximálně ve výši 23,25 mil. Kč za celé pětileté období trvání projektu, avšak pouze do výše 50% skutečných nákladů projektu a za podmínky, že orgány ČEZ a. s. schválí zapojení ČEZ a. s. do projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině.
Odpovědnost krajský úřad
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz