Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2008-39

ZK-04-2008-39.doc  ZK-04-2008-39pr2.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíZK-04-2008-39
NázevNávrh na předložení projektu s žádostí o podporu z ROP Jihovýchod příspěvkovou organizací Vysočina Tourism
Zpracoval Z. Kasalová, I. Mahelová
Předkládá M. Černá
Počet příloh
Popis problémuVysočina Tourism, příspěvková organizace, žádá o souhlas zřizovatele s předložením projektu "Zkvalitnění marketingu turistické nabídky kraje Vysočina" s žádostí o finanční podporu z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod (dále jen "ROP") a o garanci jeho financování.

V rámci ROP pro oblast podpory 2.2. Rozvoj služeb v cestovním ruchu je v současné době vyhlášena druhá výzva k předkládání projektů s datem uzávěrky 7. 7. 2008. Cílem této oblasti podpory je zkvalitnit a rozvíjet marketingové, propagační a informační služby, organizaci řízení a produkty v cestovním ruchu - využitím potenciálu regionu jeho efektivní propagací a zkvalitněním informačních služeb v cestovním ruchu v regionu.

Organizace zřizovaná krajem je oprávněným žadatelem uvedené oblasti podpory. U projektů nezakládajících veřejnou podporu je 85 % uznatelných nákladů projektu financovatelných ze zdrojů ERDF, 7,5 % ze zdrojů Regionální rady Jihovýchod, vlastní podíl představuje 7,5 % celkových uznatelných nákladů projektu. Maximální výše dotace může dosáhnout 10 mil Kč.

Vysočina Tourism, příspěvková organizace, byla zřízena od 1. 1. 2008 rozhodnutím zastupitelstva kraje Vysočina (usnesení č. 0421/06/2007/ZK: Zastupitelstvo kraje zřizuje příspěvkovou organizaci s názvem Vysočina Tourism, příspěvková organizace, s účinností od 1. 1. 2008; schvaluje zřizovací listinu příspěvkové organizace Vysočina Tourism, příspěvková organizace, dle materiálu ZK-06-2007-36, př. 4.) s cílem zefektivnit marketing turistické nabídky koordinací aktivit všech subjektů zainteresovaných na rozvoji cestovního ruchu.
Návrh řešení Pro zkvalitnění marketingu turistické nabídky kraje navrhuje Vysočina Tourism, příspěvková organizace, zpracovat projekt a ucházet se s ním o podporu ve 3. výzvě ROP, v rámci oblasti podpory 2.2. Rozvoj služeb v cestovním ruchu.

Projekt "Zkvalitnění marketingu turistické nabídky kraje Vysočina" je zaměřený na přípravu turistických produktů a jejich marketing, zpracování komunikační strategie organizace a realizaci terénního šetření pro zpřesnění marketingových opatření. Projekt bude realizován od července 2008 do dubna 2010 a jeho celkové výdaje jsou uvažovány v celkovém objemu 10 800 tis Kč. Z této částky bude v případě získání dotace 92,5 % hrazeno ze zdrojů ROP, 7,5 % představuje vlastní podíl žadatele. Stručná anotace projektu je obsahem přílohy
ZK-04-2008-39, př. 1. S projektovým záměrem byla seznámena i komise cestovního ruchu a vnějších vztahů RK na svém zasedání dne 23. 5. 2008.

Podmínky pro získání dotace ukládají žadateli o dotaci, v případech, kdy je jím příspěvková organizace zřizovaná krajem, mimo jiné tyto povinnosti:
- spolu s žádostí doložit souhlas zřizovatele s projektem,
- dostatečně důvěryhodně prokázat zajištění zdrojů financování projektu,
- veškeré příjmy a výdaje projektu vést na zvláštním bankovním účtu,
- předfinancovat veškeré výdaje projektu z vlastních zdrojů.
Při předložení žádosti je tedy nutné předložit čestné prohlášení (nebo usnesení, pokud již existuje), že zastupitelstvo souhlasí s předložením projektu a dále pak odkaz na budoucí usnesení zastupitelstva o záměru zajistit zdroje financování na krytí nákladů spojených s realizací předkládaného projektu. Nejpozději před podpisem Smlouvy o poskytnutí dotace doloží žadatel výpisem z usnesení zastupitelstva zajištění finančních prostředků pro projekt. Vzhledem k tomu, že počet etap uvažovaného projektu nepřesáhne dvě, žadatel prokazuje 100 % finanční krytí projektu. Celkové způsobilé výdaje projektu činí 10 800 tis Kč, celková dotace je předpokládána ve výši 9 990 tis Kč, vlastní podíl tedy činí 810 tis Kč.
Vyúčtování a proplácení nákladů spojených s realizací projektu bude probíhat průběžně (v intervalech nejméně 3 měsíce a minimálně 10 % způsobilých výdajů).

Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "ORR") navrhuje Zastupitelstvu kraje Vysočina rozhodnout o vyčlenění finančních prostředků z rozpočtu kraje na předfinancování projektu realizovaného příspěvkovou organizací Vysočina Tourism ve výši 10 800 tis Kč. ORR navrhuje schválit pro finanční zajištění projektu převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv ve výši 10 800 tis Kč do rozpočtu kraje na rok 2008, kapitoly Regionální rozvoj, § 2143 Cestovní ruch za účelem poskytnutí půjčky pro Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci.
ORR dále navrhuje Radě kraje Vysočina doporučit Zastupitelstvu kraje Vysočina rozhodnout uzavřít Smlouvu o půjčce dle materiálu ZK-04-2008-39, př. 2 pro Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci, z důvodu předfinancování a realizace projektu "Zkvalitnění marketingu turistické nabídky kraje Vysočina" (povinná příloha žádosti o dotaci, která nahrazuje čestné prohlášení o záměru zajistit financování na krytí nákladů spojených s realizací projektu,).
Rozhodování o uzavírání půjček je v souladu s § 36 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o krajích"), vyhrazeno zastupitelstvu kraje.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje:
Odbor regionálního rozvoje souhlasí s návrhem usnesení. Připravovaný projekt "Zkvalitnění marketingu turistické nabídky kraje Vysočina" je v souladu s oblastí podpory 2.2. Rozvoj služeb cestovního ruchu Regionálního operačního programu Jihovýchod.

Odbor ekonomický:
Ekonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením.

Rada kraje na svém zasedání dne 10. 6. 2008 usnesením č. 0777/19/2008/RK doporučila Zastupitelstvu kraje Vysočina přijmout usnesení.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
obsahové zaměření projektu "Zkvalitnění marketingu turistické nabídky kraje Vysočina" předkládaného Vysočina Tourism, příspěvkovou organizací v Regionálním operačním programu NUTS 2 Jihovýchod, oblasti podpory 2.2. Rozvoj služeb v cestovním ruchu, dle materiálu ZK-04-2008-39, př. 1;
rozhoduje
uzavřít Smlouvu o půjčce dle materiálu ZK-04-2008-39, př. 2;
schvaluje
převod finančních prostředků ve výši 10 800 000 Kč z Fondu strategických rezerv do rozpočtu kraje na rok 2008, kapitoly Regionální rozvoj, § 2143 Cestovní ruch za účelem poskytnutí půjčky v částce 10 800 000 Kč s určením pro Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci, na financování projektu "Zkvalitnění marketingu turistické nabídky kraje Vysočina".
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje, odbor ekonomický
Termín červenec 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz