Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2008-06

ZK-02-2008-06.doc  ZK-02-2008-06pr1.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíZK-02-2008-06
NázevZřízení výboru Zastupitelstva kraje Vysočina pro udělování medailí a návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro udělování medailí
Zpracoval Z. Čech, J. Kaleta
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina od vzniku v roce 2000 svým působením, existencí a činností posbíral celou řadu zkušeností a zpětných vazeb v mnoha oblastech. Jednou ze zpětných vazeb, které vnímáme, je potřeba a zároveň snaha oceňování lidí, kteří jsou v něčem výjimeční, úspěšní nebo se zasloužili o rozvoj a dobré jméno kraje Vysočina. Návrh systému oceňování a návrh pamětní medaile a medailí kraje Vysočina, jako nejvyššího ocenění kraje, vzala rada kraje na vědomí usnesením č. 1320/27/2007/RK, ze dne 25. 9. 2007 a uložila sekretariátu hejtmana dále pokračovat v činnostech s cílem vytvoření systému udělování nejvyššího ocenění kraje.
Na základě výše uvedeného připravil odbor sekretariátu hejtmana návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro udělování medailí kraje Vysočina. Návrh zásad je obsahem mat. ZK-02-2008-06, př. 1.
Smysl a účel udělování medailí
Medaile jsou nejvyšším oceněním, kterým kraj vyjadřuje uznání a respekt k významným osobnostem kraje. Umělecká hodnota a zjevná jednoúčelnost medailí podtrhují jejich jedinečnost a význam udělení. Jejich tvar, materiál je skrytě i otevřeně symbolický. Medaile i způsob jejich udělení mají kromě vyjádření uznání a respektu k osobnostem kraje také trvale a významně posilovat uvědomování si příslušnosti k území i lidem, kteří na Vysočině žijí. Medaile a ceremoniál přispívají k pozitivní propagaci kraje a jeho obyvatel.
Návrh řešení Systém navrhování a schvalování oceněných vyžaduje zřízení nového výboru zastupitelstva kraje. Na základě § 78 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), článku 1, zastupitelstvo zřizuje vždy výbor finanční, výbor kontrolní a výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost. § 76 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), v článku 1 říká, že zastupitelstvo může zřídit jako své iniciativní a kontrolní orgány výbory. Na základě tohoto paragrafu navrhujeme zřídit Výbor pro udělování medailí kraje Vysočina a jmenovat předsedu, místopředsedu a členy výboru s účinností od 25. 3. 2008.
Výbor bude mít 11 členů a bude složen jak ze zástupců samosprávy kraje, tak z vážených a zasloužilých osobností kraje.
Na pracovním jednání zástupců všech politických klubů dne 15. 1. 2008 byly vyzvány jednotlivé politické strany zastoupené v zastupitelstvu, aby nominovaly své zástupce do výše zmiňovaného výboru Zastupitelstva kraje Vysočina, což následně učinily a nominovali následující zástupce:
Marie Černá, Pavel Heřman, Jaroslav Hulák, Ladislav Jirků, Horymír Kubíček, Ivo Rohovský, Zdeněk Ryšavý, Jan Slámečka, Jaroslav Svoboda, Jiří Šmrha, Simeona Zikmundová
StanoviskaZásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro udělování medailí kraje Vysočina, byly projednány na Komisi cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina, která doporučila usnesením č. 01/01/2008 jejich schválení.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
zřizuje
Výbor pro udělování medailí kraje Vysočina;
schvaluje
Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro udělování medailí kraje Vysočina - dle materiálu ZK-02-2008-06, př. 1;
jmenuje
předsedu, místopředsedu a další členy Výboru pro udělování medailí kraje Vysočina s účinností od 25. 3. 2008 z tomto složení:
- Předseda výboru: Ivo Rohovský (ZR);
- Místopředseda výboru: Ladislav Jirků (JI);
- Další členové výboru: Marie Černá (TR), Pavel Heřman (TR), Jaroslav Hulák (ZR), Horymír Kubíček (PE), Zdeněk Ryšavý (TR), Jan Slámečka (ZR), Jaroslav Svoboda (ZR), Jiří Šmrha (JI), Simeona Zikmundová (ZR).
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 25. 3. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz