Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2008-39

ZK-01-2008-39.doc  ZK-01-2008-39pr1.xls  ZK-01-2008-39pr2.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíZK-01-2008-39
NázevPodpora Krajských center talentované mládeže z kapitoly Školství, mládeže a sportu - lední hokej, lyžování, orientační běh, házená, stolní tenis
Zpracoval P. Panovec
Předkládá M. Matějková
Počet příloh
Popis problémuRada kraje Vysočina schválila svým usnesením č. 0292/09/2007/RK Pravidla Rady kraje Vysočina pro vznik a přidělování dotací na krajská centra talentované mládeže (dále jen Pravidla) Zastupitelstvo kraje Vysočina schválilo svým usnesením č. 0499/07/2007/ZK rozpočet na rok 2008, ve kterém je na podporu Krajská centra talentované mládeže (dále jen KCTM) vyčleněna částka 4 425 tis. Kč.
Na základě Pravidel si o dotaci zažádali a předložily k posouzení své projekty zástupci těchto sportů : lední hokej, lyžování, orientační běh, házená, stolní tenis. Podstatné záležitosti projektů byly sumarizovány do tabulek (viz materiál ZK- 01-2008-39, př. 1)
Všechny žádosti byly podány v termínu, obsahovaly požadované údaje a splňují pravidly stanovené podmínky.
V minulých letech sice kraj finančně některé z těchto žadatelů podpořil (lední hokej, lyžování), ale dle podmínek stanovených v Pravidlech budou tato KCTM, v případě schválení, pracovat až v roce 2008.
Návrh řešení Lední hokej

Kluby ledního hokeje působí v celém kraji a v mládežnické kategorii je zde registrováno kolem 1 700 hráčů.
KCTM v hokeji vzniká při HC Dukla Jihlava. Hlavním cílem je postup do extraligy v horizontu čtyř let. Bez dostatečně kvalitní mládežnické základny nelze tento cíl splnit. Dukla chce v následujících letech stavět především na kádru hráčů převážně z regionu Vysočina. Hokejové výběry jsou krajem Vysočina podporovány již od roku 2006.
Projekt byl zpracován na slušné úrovni a obsahuje všechny potřebné údaje.
Požadovaná výše podpory je 1.300 tis. Kč, což je 24,1% z celkového rozpočtu na činnost KCTM v ledním hokeji, který je 5. 400 tis. Kč.

Na základě žádosti a zpracovaného projektu OŠMS doporučuje podpořit vznik KCTM v ledním hokeji a jeho spolufinancování krajem Vysočina v požadované výši. Lední hokej je sport, který má na Vysočině dlouholetou tradici a dostatečně širokou členskou základnu. Zástupci klubů ledního hokeje na Vysočině se shodli na tom, že město Jihlava je pro tento sport přirozeným centrem a vznik KCTM podporují.

Lyžování

Na Vysočině působí celkem 14 klubů, které pracují s lyžařskou mládeží. Členskou základnu mládeže tvoří cca 400 členů. Kluby jsou zastoupeny ve všech okresech kraje.
Zástupci lyžování se na své valné hromadě dohodli na tom, že KCTM v lyžování vznikne při SK Nové Město na Moravě a bude sdružovat severské disciplíny, biatlon a základní lyžování především v žákovských kategoriích. Základní myšlenkou KCTM v lyžování je příprava a výběr mladých talentů formou soustředění pro do ST a SCM při SK Nové Město na Moravě, který již tradičně pečuje o nejtalentovanější lyžaře v kraji Vysočina.
Projekt byl zpracován na dobré úrovni a obsahuje všechny potřebné údaje.
Požadovaná výše podpory je 200 tis. Kč, což je 13,3% z celkového rozpočtu na činnost KCTM v lyžování, který je 1 500 tis. Kč.

Na základě žádosti a zpracovaného projektu OŠMS doporučuje podpořit vznik KCTM v lyžování a jeho spolufinancování krajem Vysočina v požadované výši.
Lyžování je sport, který má na Vysočině dlouholetou tradici a dostatečně širokou členskou základnu. Lyžaři z Vysočiny se pravidelně umísťují na předních místech domácích vrcholových soutěží a zúčastňují se i mezinárodních kláních (OH, MSJ, MS). Pro tento sport jsou na Vysočině výborné podmínky a Nové Město na Moravě je již dlouhá léta centrem lyžování a postupně buduje lyžařský areál, který dosahuje světových parametrů.


Orientační běh

V současné době působí na Vysočině 9 oddílů ve čtyřech okresech a v mládežnických kategoriích je v nich organizováno více než 300 členů. Orientační běh je provozován ve třech sekcích, a to jako pěší OB, lyžařský OB a OB na horských kolech. Závodníci kraje Vysočina působí ve všech třech sekcích.
Oddíly OB kraje Vysočina se na své poslední valné hromadě shodly na vytvoření nového KCTM při Sportovním klubu OK Jihlava, který má pro činnost centra nejlepší podmínky. Závodníci kraje Vysočina každoročně úspěšně získávají medailová umístění na mistrovství České republiky ve všech sekcích OB. Rovněž se uplatňují v reprezentačních výběrech.
Projekt byl zpracován na velmi dobré úrovni a obsahuje všechny potřebné údaje.
Požadovaná výše podpory je 185 tis. Kč, což je 50% z celkového rozpočtu na činnost KCTM v orientačním běhu, který je 370 tis. Kč.

Na základě žádosti a zpracovaného projektu OŠMS doporučuje podpořit vznik KCTM v orientačním běhu a jeho spolufinancování krajem Vysočina. Orientační běh má na Vysočině dlouholetou tradici a výborné podmínky k provozování tohoto sportovního odvětví. Orientační běžci dosahují úspěchů na republikové úrovni.
Vzhledem k hodně široké cílové skupině, finanční náročnost sportovního odvětví a s ohledem na šíři mládežnické členské základny navrhujeme neposkytnout v prvním roce činnosti centra celou požadovanou částku. Částku by bylo možno zvyšovat po prokázání životaschopnosti a výsledků práce centra po prvním roce činnosti.
Návrh výše spolufinancování krajem Vysočina -125 tis. Kč.

Házená

Házené se na Vysočině věnuje 7 oddílů ve třech okresech. Členskou základnu hráčů do 18 let tvoří zhruba 300 hráčů a hráček.
O vznik a podporu KCTM v házené požádala Tělocvičná jednota Sokol Nové Veselí, kde má házená dlouholetou tradici. Hlavním cílem tohoto centra je dle projektu pozvednutí poměrně nízké úrovně házené na Vysočině a zastavit úbytek členské základny.
Projekt byl zpracován na dobré úrovni a obsahuje všechny potřebné údaje.
Požadovaná výše podpory je 310 tis. Kč, což je 42% z celkového rozpočtu na činnost KCTM v házené, který je 740 tis. Kč.

Na základě žádosti a zpracovaného projektu OŠMS doporučuje podpořit vznik KCTM v házené a jeho spolufinancování krajem Vysočina.
Vzhledem k posouzení finanční náročnosti sportovního odvětví, příliš široké cílové skupině a malé rozšířenosti sportu v kraji (jen tři okresy) navrhujeme neposkytnout v prvním roce činnosti centra celou požadovanou částku. Částku by bylo možno zvyšovat po prokázání životaschopnosti a výsledků práce centra po prvním roce činnosti.
Návrh výše spolufinancování krajem Vysočina - 125 tis. Kč.

Stolní tenis ( požádal prostřednictvím KS ČSTV)

V kraji Vysočina pracuje aktivně s mládeží 28 oddílů s mládežnickou základnou cca 320 stolních tenistů. Oddíly jsou zastoupeny ve všech okresech kraje.
KCTM vznikne přímo pod hlavičkou Krajského svazu stolního tenisu Vysočina a bude pracovat s talentovanou mládeží formou soustředění. Klade si především za cíl zkvalitnit teoretickou i praktickou přípravu, která by vedla ke zvýšení celkové výkonnosti a dosažení úspěchů v celostátním měřítku.
Projekt byl zpracován na dobré úrovni a obsahuje všechny potřebné údaje.
Požadovaná výše podpory je 50 tis. Kč, což je 50% z celkového rozpočtu na činnost KCTM ve stolním tenisu, který je 100 tis. Kč.

Na základě žádosti a zpracovaného projektu OŠMS doporučuje podpořit vznik KCTM ve stolním tenisu a jeho spolufinancování krajem Vysočina v požadované výši.
Jedná se o nový projekt. Touto formou zatím stolní tenisté na celokrajská úrovni nepracovali a nebyli tudíž schopni konkurovat svojí výkonností celostátním mládežnickým centrům.

Dotace budou poskytnuty dle vzorové smlouvy (viz materiál ZK- 01-2008-39, př. 2)
StanoviskaRada kraje
Projednala dne 29. 1. 2008 a schválila usnesení 0145/04/2008/RK :

Rada kraje
rozhoduje
* poskytnout dotaci z kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3419 - Ostatní tělovýchovná činnost Sportovnímu klubu Nové Město na Moravě, Vlachovická 1355, Nové Město na Moravě, IČ 43378480 ve výši 200 tis. Kč na projekt Krajského sportovního centra mládeže v lyžování dle materiálu RK-04-2007-38, př. 6
* poskytnout dotaci z kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3419 - Ostatní tělovýchovná činnost Sportovnímu klubu OK Jihlava, o.s., Rošického 6, Jihlava, IČ 63442566 ve výši 185 tis. Kč na projekt Krajského sportovního centra mládeže v orientačním běhu dle materiálu RK-04-2007-38, př. 2
* poskytnout dotaci z kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3419 - Ostatní tělovýchovná činnost Krajskému sdružení ČSTV Vysočina, Rošického 6, Jihlava, IČ 70927511 ve výši 50 tis. Kč na projekt Krajského sportovního centra mládeže ve stolním tenise dle materiálu RK-04-2007-38, př. 2 a
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout
* poskytnout dotaci z kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3419 - Ostatní tělovýchovná činnost HC Dukla Jihlava, s.r.o. , Vrchlického 2 Jihlava, IČ 25514750 ve výši 1 300 tis. Kč na projekt Krajského sportovního centra mládeže v ledním hokeji dle materiálu RK-04-2007-38, př. 2
* poskytnout dotaci z kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3419 - Ostatní tělovýchovná činnost Tělovýchovné jednotě Sokol Nové Veselí, Žďárská 158, Nové Veselí , IČ 75070961 ve výši 310 tis. Kč na projekt Krajského sportovního centra mládeže v házené dle materiálu RK-04-2007-38, př. 2
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
* poskytnout dotaci z kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3419 - Ostatní tělovýchovná činnost HC Dukla Jihlava, s.r.o. , Vrchlického 2 Jihlava, IČ 25514750 ve výši 1 300 tis. Kč na projekt Krajského sportovního centra mládeže v ledním hokeji dle materiálu
ZK-01-2008-39, př. 2;
* poskytnout dotaci z kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3419 - Ostatní tělovýchovná činnost Tělocvičné jednotě Sokol Nové Veselí, Žďárská 158, Nové Veselí, IČ 75070961 ve výši 310 tis. Kč na projekt Krajského sportovního centra mládeže v házené dle materiálu ZK-01-2008-39, př. 2.
Odpovědnost OŠMS
Termín---- březen 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz