Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2008-42

ZK-01-2008-42.doc  ZK-01-2008-42pr1.pdf
Číslo materiálu42
Číslo jednacíZK-01-2008-42
NázevSchválení vlastního podílu na investičních akcích pro účely podání žádosti v ISPROFIN
Zpracoval M. Brož, J. Bína, R. Sýkora
Předkládá J. Vondráček
Počet příloh
Popis problémuV roce 2008 a v následujících letech jsou již realizovány, připraveny nebo je uvažováno s několika významnými změnami, které budou mít výraznější vliv na počet lůžek v zařízeních poskytujících sociální služby v kraji Vysočina.
Pro zvýšení dostupnosti a kvality poskytování sociálních služeb domovů pro seniory v kraji Vysočina byly schváleny stavební záměry nebo podporující stanoviska pro tyto akce:

V zařízeních sociálních služeb v majetku kraje Vysočina:

1. Provést rekonstrukci budovy - pavilonu A v Nemocnici Havlíčkův Brod, která je pro potřeby zdravotnictví nevyužívaná a dále již nevyužitelná. Cílem je využití této budovy pro sociální účely. Pavilon A bude po rekonstrukci a modernizaci podle předběžně zpracované studie sloužit jako domov pro seniory s kapacitou 44 lůžek v lůžkové části + 4 dvoulůžkové pokoje hospicové péče, tzn. celkem 48 klientů. Zahájení rekonstrukce je plánováno na druhé pololetí roku 2008, dokončení stavby pak v průběhu roku 2009. Tímto vznikne nová kapacita lůžek poskytujících sociální služby určená pro oblast Havlíčkobrodska s možným přechodným využitím při řešení snížení kapacit při přestěhování obyvatel Domova pro seniory Velké Meziříčí a přestavbě Domova důchodců Ždírec.
Na tuto akci již schválila rada kraje svým usnesením č. 1521/32/2007/RK stavební záměr.
Náklady přestavby v roce 2008 bude možné krýt přesunutím částky 20 mil. Kč rozpočtované na nerealizovanou rekonstrukci Domova důchodců Ždírec. Finanční krytí dokončení záměru, jehož náklady jsou odhadnuty na 77 mil. Kč, bude nezbytné zabezpečit v rozpočtu kraje na rok 2009 v návaznosti na vysoutěženou cenu stavby s případným využitím úvěrového rámce kraje Vysočina.

2. Provést rekonstrukci Domova důchodců Ždírec - investiční záměr na tuto akci již schválila rada kraje svým usnesením č. 0276/07/2006/RK. Jedná se o celkovou rekonstrukci budovy, která je nevhodná dispozičně i provozně. Vyžaduje rozsáhlé stavebně technické zásahy, neumožňuje splnění hygienických předpisů a neumožňuje zajištění kvalitního bydlení pro klienty. Po provedení rekonstrukce Domova důchodců Ždírec dojde ke snížení kapacity z 92 lůžek na 54 lůžek. Provedení této rozsáhlé rekonstrukce není možné za provozu. Z tohoto důvodu musí dojít k vystěhování všech zde ubytovaných klientů. Za tímto účelem bude proto provedena urychlená rekonstrukce budovy - pavilonu A v Nemocnici Havlíčkův Brod. Kapacita tohoto nově vzniklého zařízení sociálních služeb pak bude v počáteční fázi, po dobu probíhající rekonstrukce objeků ve Ždírci, využita pro přechodné ubytování obyvatel Domova důchodů Ždírec. Domov důchodců Ždírec již v současné době zajišťuje postupný průběžný útlum počtu ubytovaných klientů.
Domov důchodců Ždírec využívá pro ubytování obyvatel ještě druhou budovu v Dobroníně (27 lůžek). Tato budova v Dobroníně je však v takovém stavebně technickém stavu, že bude v horizontu několika let zrušena a opuštěna bez náhrady zrušené ubytovací kapacity. Provedení účelné rekonstrukce této budovy není možné.
Na akci "Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce" bude podána žádost o registraci akce v ISPROFIN. Tato žádost bude zpracována a podána začátkem roku 2009 s tím, že by vlastní rekonstrukce a případné spolufinancování z prostředků MPSV a kraje Vysočina bylo zahájeno v roce 2010 s termínem dokončení 2011. Odhad nákladů stavební akce činí 58 mil. Kč. Rada kraje Vysočina již rozhodla svým usnesením 0386/11/2007/RK podat žádost o registraci akce "Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce" v ISPROFIN.

3. Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí - rada kraje projednala dne 3. 10. 2006 materiál RK-29-2006-44 popisující nevyhovující stav stávající budovy domova pro seniory Velké Meziříčí. Domov pro seniory využívá ke své činnosti budovu postavenou v roce 1932 pro účely administrativy. Původní kapacita objektu je 180 klientů. Objekt domova z hlediska technického stavu stavebních konstrukcí (zejména havarijního stavu stropů), dispozičního řešení a provozních požadavků vyžaduje značné investice v podobě téměř generální rekonstrukce objektu. Vzhledem k dosažitelnému efektu (rekonstrukce stávající budovy, při níž nebude nikdy dosaženo odpovídajícího provozního uspořádání x výstavba nové budovy, umožňující optimální řešení), byl předložen k projednání do rady kraje koncepční záměr rekonstrukce nebo výstavby nového objektu Domova pro seniory Velké Meziříčí. Rada kraje svým usnesením č, 1386/29/2006/RK pověřila Bc. Jiřího Vondráčka, odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina prověřením možnosti realizace výstavby nového objektu pro Domov pro seniory ve Velkém Meziříčí z hlediska možností jeho financování a s tím souvisejících majetkových převodů. Město Velké Meziříčí nabídlo pozemek ve svém vlastnictví pro výstavbu nové budovy domova a současně požádalo o převod stávající budovy Domova pro seniory do svého vlastnictví k využití pro potřeby městského úřadu a dalších úřadů veřejné správy.
Usnesením 0239/08/2007/RK rada kraje rozhodla zveřejnit záměr darování nemovitostí užívaných Domovem pro seniory Velké Meziříčí na úřední desce Krajského úřadu kraje Vysočina.
Usnesením 0319/10/2007/RK rada kraje doporučila Zastupitelstvu kraje Vysočina rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí darovací smlouvě a o zřízení věcného předkupního práva mezi krajem Vysočina a městem Velké Meziříčí.
Zastupitelstvo kraje rozhodlo svým usnesním č. 0109/02/2007/ZK uzavřít smlouvu o budoucí darovací smlouvě a zřízení věcného předkupního práva mezi krajem Vysočina a městem Velké Meziříčí na v tomto usnesení blíže specifikovanou budovu a pozemky.
Rada kraje Vysočina schválila svým usnesením č. 0386/11/2007/RK investiční záměr "Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí" a rozhodla podat žádost o registraci akce "Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí" v ISPROFIN.
Na akci "Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí" bude podána žádost o registraci akce v ISPROFIN. Tato žádost bude zpracována a podána do 15. března 2008 s tím, že by vlastní výstavba a případné spolufinancování z prostředků MPSV a kraje Vysočina bylo zahájeno v roce 2009 s termínem dokončení 2010.
Plánovaná lůžková kapacita nového objektu Domova pro seniory Velké Meziříčí je 80 lůžek a dalších osm lůžek odlehčovací služby. Odhadovaná cena výstavby je 1,5 mil Kč na lůžko. tedy celkem 132 mil. Kč.
Domov pro seniory Velké Meziříčí již v současné době zajišťuje postupný průběžný útlum počtu ubytovaných klientů na 145 lůžek.


V zařízeních sociálních služeb, která nejsou v majetku kraje Vysočina:

1. Soukromý vlastník areálu bývalé TESLY Jihlava je připraven provést rekonstrukci objektů, přičemž za podpory Statutárního města Jihlavy připravuje záměr na vybudování nového domova pro seniory o kapacitě 80 lůžek, přičemž o dotaci na stavbu by žádala nově založená obecně prospěšná společnost. Termín dokončení rekonstrukce je v roce 2010. Město Jihlava již provozuje na území města Jihlavy Domov důchodců Lesnov, jehož kapacita je 146 lůžek. Tato kapacita by se neměla měnit a zůstane zachována i do budoucna.

2. Město Pelhřimov zahájilo v roce 2007 výstavbu nového domova důchodců v lokalitě Městské sady. Plánovaná kapacita tohoto domova je 100 lůžek. Bude se jednat o přírůstek lůžek sociální péče v okresu Pelhřimov, který v době otevření jednorázově uspokojí poptávku po této péči v rámci daného okresu. V okrese Pelhřimov se tak dočasně uvolní kapacita pro případné přemístění obyvatel z Domova pro seniory Ždírec.
Návrh řešení Pro účely podání žádosti o registraci akce v ISPROFIN podle Dokumentace programu reproduce majetku 113 310 - Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb v letech 2007 - 2013 je nutno přiložit k žádosti o dotaci doklad o zabezpečení vlastních zdrojů na financování akcí předložený formou usnesení zastupitelstva samosprávného celku.
Navrhujeme finanční spoluúčast kraje Vysočina ve výši 30 % investičních nákladů na realizaci akce "Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí" (při nákladech 132 mil. Kč jde odhadem o 39,6 mil. Kč) a rovněž tak ve výši 30 % investičních nákladů na realizaci akce "Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce" (při nákladech 58 mil. Kč jde odhadem o 17,4 mil. Kč). Zbývajících 70 % investičních nákladů obou akcí je předpokládáno hradit z prostředků státního rozpočtu (Program reprodukce majetku 113 310). Dále navrhujeme, aby zastupitelstvo kraje vzalo na vědomí informaci o přípravě a potřebě finančního zabezpečení uvedených investičních záměrů, přičemž postup i změny kapacity jsou uvedeny v materiálu ZK-01-2008-42, př. 1.
StanoviskaRada kraje doporučila usnesením č. 0149/04/2008/RK zastupitelstvu kraje
* vzít na vědomí informaci o přípravě přestavby pavilonu A v Nemocnici Havlíčkův Brod na domov pro seniory, výstavby nového domova pro seniory ve Velkém Meziříčí a rekonstrukce Domova důchodců Ždírec dle materiálu RK-04-2008-42 a materiálu
RK-04-2008-42, př. 1;
* schválit závazek kraje zabezpečit vlastní zdroje a finanční spoluúčast Kraje Vysočina na akci "Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí" a na akci "Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce" ve výši 30 % nákladů jednotlivých akcí.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informaci o přípravě přestavby pavilonu A v Nemocnici Havlíčkův Brod na domov pro seniory, výstavby nového domova pro seniory ve Velkém Meziříčí a rekonstrukce Domova důchodců Ždírec dle materiálu ZK-01-2008-42 a materiálu ZK-01-2008-42, př. 1;
schvaluje
závazek kraje zabezpečit vlastní zdroje a finanční spoluúčast Kraje Vysočina na akci "Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí" a na akci "Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce" ve výši 30 % nákladů jednotlivých akcí.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor majetkový
Termín 31. 12. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz