Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2006-51

ZK-04-2006-51.doc  ZK-04-2006-51pr1.doc
Číslo materiálu51
Číslo jednacíZK-04-2006-51
NázevNávrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu turistických informačních center
Zpracoval I. Mahelová
Předkládá M. Černá
Počet příloh
Popis problémuTuristická informační centra (dále jen "TIC") jsou významnou součástí informačního systému a patří k nejdůležitějším článkům praktické propagace města, obce, či mikroregionu. TIC jsou většinou prvním navštíveným místem v dané lokalitě, spolehlivými informacemi ovlivňují pobyt návštěvníků v regionu a podílí se tak na vytváření výsledného dojmu, který si z něj turisté odvážejí. Hlavní činnost TIC - zjišťování, ověřování a bezplatné podávání informací - má charakter veřejné služby a musí být proto financována z veřejných prostředků. Doplňkovou činností TIC je např. prodej map, brožur, pohlednic, upomínkových předmětů, vstupenek, rezervace ubytování, průvodcovské služby, kopírování a podobné služby, poskytované za úplatu. Nároky na kvalitu práce TIC se neustále zvyšují jak z hlediska personálních potřeb (jazyková vybavenost, počítačová gramotnost, detailní znalosti o oblasti působení), tak z hlediska materiálního vybavení (odpovídající prostory, moderní komunikační a výpočetní technika).
V kraji Vysočina působí v současné době 40 TIC, 11 z nich je členem Asociace turistických informačních center ČR (dále jen A.T.I.C. ČR), 17 je zařazeno mezi oficiální TIC registrovaná agenturou CzechTourism. Cílem pravidelných setkání pracovníků TIC je výměna zkušeností a diskuse nad pravidly vzájemné spolupráce při sběru a aktualizaci informací při vytváření regionálního turistického informačního systému. V rámci projektu Partnerství pro Vysočinu a partnerských vazeb s regionem Champagne-Ardenne se připravuje série motivačně vzdělávací aktivit pro pracovníky TIC a jejich zřizovatele s cílem více zapojit činnosti jednotlivých TIC do marketingových aktivit kraje.
Návrh řešení Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina se přípravou Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu turistických informačních center (dále jen "Zásad") zabývala na svých jednáních dne 23. 1. 2006 a 10. 5. 2006, Rada kraje Vysočina projednala návrh Zásad na svém jednání dne 6. 6. 2006.
V souladu s Programem rozvoje kraje (opatření 1.4.1 a 1.4.2) je cílem navrhovaných Zásad účast TIC na marketingových aktivitách kraje a standardizace, zkvalitňování a další rozvoj informačních služeb v oblasti cestovního ruchu v kraji. Podpora bude žadatelům poskytnuta podle míry naplnění stanovených kritérií, která jsou v souladu s certifikačními zásadami A.T.I.C. ČR. Poskytnutou podporou bude účinně zajištěna
* tvorba a aktualizace regionálních databází cestovního ruchu a tím také šíření jednotných, objektivních, komplexních a kvalitních informací o turistickém potenciálu kraje
* sběr statistických informací o návštěvnosti TIC, o struktuře a intenzitě jimi poskytovaných informací
* šetření o struktuře návštěvníků kraje a jejich spokojenosti se službami v cestovním ruchu.
Maximální výše podpory může dosáhnout 75 tis Kč. Podporu může zřizovatel nebo provozovatel TIC použít na nákup nové výpočetní techniky, kancelářského vybavení, úhradu mzdových nákladů stálých příp. sezónních pracovníků, úhradu provozních nákladů např. při rozšíření provozní doby TIC, úhradu jazykového či jiného vzdělávání pracovníků, na pořízení navigačního systému k sídlu TIC a jeho označení, apod. Poskytnutá podpora však nesmí nahradit ani část rozpočtu určeného na činnost TIC a nemůže být použita na nákup zboží, určeného dalšímu prodeji.
Návrh Zásad je obsahem materiálu ZK-04-2006-51, př. 1.
StanoviskaUsnesení č. 0865/18/2006/RK:
Rada kraje doporučuje zastupitelstvu kraje schválit "Zásady Zastupitelstva kraje na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina" na zkvalitnění informačních služeb dle materiálu RK-18-2006-48, př. 1 a posílit rozpočet kapitoly Regionální rozvoj z prostředků kapitoly Rezerva a rozvoj kraje o 3 000 tis Kč, z toho v roce 2006 o 500 tis Kč.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
* "Zásady Zastupitelstva kraje na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina" na zkvalitnění informačních služeb dle materiálu ZK-04-2006-51, př. 1;
* převod finančních prostředků z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje na kapitolu Regionální rozvoj ve výši max. 3 000 tis Kč, z toho v roce 2006 ve výši max. 500 tis Kč.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje, odbor ekonomický
Termín 20. 6. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz