Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2008-49

RK-18-2008-49.doc  RK-18-2008-49pr1.doc
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-18-2008-49
NázevInformace o předpokládaném postupu OSVZ při hodnocení sociálních služeb pro financování vlastního podílu žadatelů v regionálním operačním programu
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuOdbor sociálních věcí a zdravotnictví obdržel podnět Občanského sdružení STŘED týkající se dofinancování jeho projektu podaného v první výzvě v opatření 3.2 ROP. Tento podnět je uveden v příloze 1 tohoto materiálu. Informace o neschopnosti NNO dosáhnout na evropské prostředky z Evropských strukturálních fondů při výši spoluúčasti 30 % u investičních projektů. Z toho důvodu některé NNO první výzvy k podání žádostí pravděpodobně ani nevyužily. Pokud by zůstala zachována uvedená výše vlastní spoluúčasti žadatele a nebyl připraven žádný další zdroj pro spoluúčast, nemohli by NNO bez silného partnera realizovat projekty z podopatření, kterých se tato spoluúčast týká.
Tato informace byla předložena na jednání Komise sociální a pro oblast protidrogové politiky Rady kraje Vysočina, která se zabývala problémem výšky spoluúčasti tzv. veřejných nestátních neziskových organizací na projektech v některých opatřeních ROP. Obecně bylo konstatováno, že v současné době není schválen systém pro řešení uvedeného problému. Vzhledem k této skutečnosti a k tomu, že není znám počet NNO, kterých se po vyhodnocení první výzvy bude problém týkat, nezaujala komise stanovisko ke konkrétnímu projektu Občanského sdružení STŘED.
Komise konstatovala, že je připravena v sociální oblasti doporučit radě kraje komu finanční podporu na spoluúčast poskytnout a ta by v rámci svého postupu návrh přijala nebo ne.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje, aby vzala na vědomí podnět Občanského sdružení STŘED a předpokládaný postup Komise sociální a pro oblast protidrogové politiky Rady kraje Vysočina. Zároveň navrhujeme otevřít jednání, na jehož základě kraj zaujme stanovisko k problému finanční spoluúčasti NNO na projektech realizovaných z regionálního operačního programu. Toto stanovisko bude důležité pro rozhodování NNO ohledně zpracování projektů do dalších výzev.
StanoviskaStanoviska k tomuto materiálu nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
podnět Občanského sdružení STŘED a předpokládaný postup Komise sociální a pro oblast protidrogové politiky Rady kraje Vysočina s tím, že tento postup bude využit při případné pomoci nestátním neziskovým organizací při spolufinancování projektů v rámci regionálního operačního programu.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 30. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz