Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2008-47

RK-18-2008-47.doc  RK-18-2008-47pr1.doc  RK-18-2008-47pr2.xls
Číslo materiálu47
Číslo jednacíRK-18-2008-47
NázevŽádost o dotaci ze státního rozpočtu na financování specializovaných odborníků inspektorů sociálních služeb
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuZákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, svěřuje do přenesené působnosti krajských úřadů výkon inspekcí sociálních služeb u poskytovatelů, které kraj nezřizuje (např. domovy pro seniory obcí a NNO, pečovatelská služba, stacionáře). Úkolem inspekce sociálních služeb je kontrolovat dodržování podmínek registrace sociální služby (oprávnění k činnosti vydané krajským úřadem), ověřovat plnění některých povinností stanovených pro poskytovatele zákonem a především hodnotit plnění standardů kvality sociálních služeb stanovených prováděcí vyhláškou. Zákon stanoví, že tým inspektorů musí být nejméně tříčlenný. Nejméně jeden jeho člen (vedoucí týmu) musí být zaměstnanec krajského úřadu a další mohou být nasmlouvaní specializovaní odborníci, kteří absolvovali vzdělávání inspektorů sociálních služeb. Časový rozsah inspekce jedné služby je zpravidla třídenní a předchází mu přípravné studium dokumentů předaných kontrolovanou osobou. Postupuje se podle zákona o sociálních službách a podle zákona o státní kontrole. Pro úplnost uvádím, že obdobný kontrolní postup je zaveden z úrovně MPSV vůči příspěvkovým organizacím krajů.
Struktura odboru sociálních věcí a zdravotnictví byla nově rozšířena o jedno místo úředníka na úseku inspekce sociálních služeb a v současné době uzavíráme výběrové řízení na jeho obsazení. Zároveň v polovině května MPSV vyhlásilo dotační řízení, na jehož základě může kraj obdržet prostředky na financování účasti specializovaných odborníků v inspekčních týmech.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje schválit podání žádosti o dotaci MPSV dle materiálů RK-18-2008-47, př. 1 a RK-18-2008-47, př. 2. V první příloze je uveden vlastní text žádosti. Druhá příloha obsahuje na prvním listu kalkulaci nákladů na specializované odborníky na základě předpokladu inspekcí, který bude navržen do plánu kontrolní činnosti na druhé pololetí roku 2008. Kalkulace vychází z doporučení MPSV, která byla před vyhlášením dotačního řízení s krajskými úřady projednána. Na druhém listu přílohy dva jsou uvedeny pokyny ke zpracované kalkulaci. Pokud MPSV vyhoví podané žádosti bude možné financovat externí účastníky inspekční týmů a personálně zabezpečit výkon předmětné přenesené působnosti.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
podání žádosti o dotaci MPSV dle materiálů RK-18-2008-47, př. 1, RK-18-2008-47, př. 2.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 30. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz