Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2008-37

RK-16-2008-37.doc  RK-16-2008-37pr1.doc
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-16-2008-37
NázevNávrh rozpočtového opatření na kapitole Zdravotnictví a návrh organizace stanoviště Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, p. o. ve Žďáru nad Sázavou a Novém Městě na Moravě
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV budově Polikliniky Žďár nad Sázavou probíhá dokončení úprav prostor, které mají sloužit jako nové výjezdové stanoviště posádky RLP Žďár nad Sázavou. Po ukončení stavebních prací bude umožněno zrekonstruované prostory vybavit nábytkem a výpočetní a telekomunikační technikou.
Změna typu posádky z dvojčlenné na tříčlennou, tj. z RZP na RLP si vyžádá zvýšené prostorové nároky a také zvýšené nároky na vnitřní vybavení. Nové prostory proto nelze plně vybavit stávajícím nábytkem, který je sice funkční, ale vzhledem k prostorovým požadavkům nového výjezdového stanoviště není zcela využitelný.
ZZS KV požádala o dotaci na nákup nového nábytku s tím, že stávající nábytek použije na doplnění a výměnu některých výjezdových stanovišť, které mají vybavení v havarijním stavu.

Materiál dále řeší problematiku vzniku stanoviště RLP ve Žďáru nad Sázavou.
Vzhledem k usnesení zastupitelstva kraje Vysočina č. 0287/04/2007/ZK ze dne 26. 6. 2007, které mimo jiné schválilo posílení výkonu zdravotnické záchranné služby ve Žďáru nad Sázavou na úroveň RLP, je nutné rozhodnout o další existenci stanoviště RLP v Novém Městě na Moravě.
Situaci lze řešit následovně:
1. Posádka RZP ve Žďáru nad Sázavou bude v souladu s usnesením posílena o lékaře a změní se na posádku RLP, přičemž v Novém Městě na Moravě i nadále zůstane posádka RLP beze změny.
Tato varianta je v současné době nereálná z personálních důvodů - chybí lékaři. Kromě toho je nutno u této varianty počítat s nárůstem osobních nákladů pro 5,0 úvazků lékařů, tzn. cca 5 mil Kč.
2. Posádka RLP v Novém Městě na Moravě a posádka RZP ve Žďáru nad Sázavou si vzájemně vymění místa - v Novém Městě na Moravě bude posádka RZP a ve Žďáru nad Sázavou bude posádka RLP.
Tato varianta je reálná, nevyžádá si žádný nárůst osobních nákladů.
3. Posádka RZP ve Žďáru nad Sázavou bude v souladu s usnesením posílena o lékaře a změní se na posádku RLP, přičemž v Novém Městě na Moravě bude provedena kombinace posádek RLP (ve všední dny od 7 - 19 hod) a RZP (ve všední dny od 19 -7 hod. a v sobotu a neděli).
Tato varianta je realizovatelná a personálně zajistitelná. Přijetí této varianty si však vyžádá nárůst osobních nákladů pro 1,7 úvazku lékaře, tzn. cca 1,7 mil Kč. Slabší stránkou této varianty je to, že nebude možná okamžitá reakce na potřebu sekundárních transportů z nemocnice (především ARO), které se realizují ve všední dny většinou mezi 7 - 19 hodinou (v roce 2007 bylo realizováno celkem 140 sekundárních transportů z Nemocnice Nové Město na Moravě, z toho v sobotu a v neděli cca 9 %). Na druhou stranu je nutné zdůraznit, že vzdálenost obou měst je minimální.
Všechny výše uvedené varianty je nutné v dostatečném předstihu začít projednávat se zdravotními pojišťovnami a po vzájemné dohodě uzavřít dodatek ke smlouvě o hrazení zdravotní péče.
Předpokládaný termín realizace této změny v rozmístění posádek RZP a RLP v Novém Městě na Moravě a ve Žďáru nad Sázavou je 1. 7. 2008.
Návrh řešení Zastupitelstvo kraje Vysočina usnesením č. 0499/07/2007/ZK schválilo rozpočet na rok 2008. Pro Zdravotnickou záchrannou službu kraje Vysočina je v tomto rozpočtu vymezena k posílení budování nových stanovišť a zajištění provozu LSPP částka 12 730 tis. Kč.
Radě kraje se doporučuje schválit rozpočtové opatření spočívající v převedení částky ve výši 390,5 tis. Kč z rezervy na kapitole Zdravotnictví na dotaci na provoz pro ZZS KV (podrobná cenová kalkulace je uvedena v příloze RK-16-2008-37, př. 1).

V případě obsazení stanovišť ve Žďáru nad Sázavou a Novém Městě na Moravě ZZS KV navrhuje variantu č. 2 s tím, že po pololetním provozu bude riziko časové prodlevy při řešení sekundárních transportů realizovaných ze Žďáru nad Sázavou vyhodnoceno a budou přijata případná opatření. Tuto variantu doporučuje v návrhu na usnesení i odbor sociálních věcí a zdravotnictví.
StanoviskaEkonomický odbor k návrhu rozpočtového opatření nemá připomínky.

Zdravotní komise usnesením č. 02/04/2008/Zdk na základě informací a provedeného hlasování doporučila k realizaci varianty č. 2 nebo 3. Jednoznačné usnesení k tomuto materiálu nebylo přijato z důvodů nenaplnění hlasování nadpoloviční většinou členů Zdk.

Ředitel Nemocnice Nové Město na Moravě, p. o. doporučil ponechat posádku RLP v nemocnici.

Stanovisko Nového Města na Moravě:
"město Nové Město na Moravě bere na vědomí návrhy řešení týkající se budoucnosti stanoviště RLP v Novém Městě na Moravě. Přestože bychom přivítali řešení, které neomezí současný rozsah činnosti RLP v nemocnici v Novém Městě na Moravě, chápeme důvody, které mohou vést ke změně. Věříme, že přijaté řešení neohrozí kvalitu práce a životy pacientů nemocnice".
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout neinvestiční dotaci pro Zdravotnickou záchrannou službu kraje Vysočina, příspěvkovou organizaci, IČ 47366630 ve výši 390,5 tis. Kč za účelem nákupu vybavení nového stanoviště RLP ve Žďáru nad Sázavou;
schvaluje
* v rámci výdajové části rozpočtu kraje, kapitoly Zdravotnictví a § 3533 - Zdravotnická záchranná služba zvýšení položky 5331 - Neinvestiční dotace zřízeným příspěvkovým organizacím (UZ 00058) o částku 390,5 tis. Kč s určením pro Zdravotnickou záchrannou službu kraje Vysočina, příspěvkovou organizaci při současném snížení položky 5901 - Nespecifikované rezervy o stejnou částku 390,5 tis. Kč;
* zvýšení závazného ukazatele "Dotace na provoz" u Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, příspěvkové organizace, o částku 390,5 tis. Kč za účelem nákupu vybavení nového stanoviště RLP ve Žďáru nad Sázavou;
souhlasí
s rozhodnutím Zdravotnické záchranné služky kraje Vysočina o způsobu zajištění posádek RLP a RZP ve Žďáru nad Sázavou a v Novém Městě na Moravě podle varianty č. 2 materiálu RK-16-2008-37 s tím, že po pololetním provozu dojde k vyhodnocení;
ukládá
* řediteli Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, p. o. zapracovat změnu týkající se posádek RLP a RZP ve Žďáru nad Sázavou a v Novém Městě na Moravě do organizačního řádu, který bude následně před uvedením stanovišť do provozu předložen radě kraje ke schválení;
* odboru sociálních věcí a zdravotnictví ve spolupráci s ředitelem ZZS KV, p. o. vypracovat pololetní hodnocení provozu obou stanovišť a předložit ho v termínu do 15. 2. 2009 radě kraje k projednání.
Odpovědnost OSVZ, ekonomický odbor, ředitel ZZS KV
Termín 15. 2. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz