Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2008-25

RK-12-2008-25.doc  RK-12-2008-25pr1.doc  RK-12-2008-25pr2.pdf
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-12-2008-25
NázevProhlášení o partnerství a spolupráci s Národní sítí Zdravých měst ČR v oblasti místní Agendy 21 a v rámci projektu NSZM ČR s názvem: "MAgNET - Síťová spolupráce MA21 prostřednictvím modelu Leading & Learning Cities"
Zpracoval D. Kratochvílová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál, kterým je řešeno partnerství a spolupráce kraje Vysočina s Národní sítí Zdravých měst ČR (dále jen NSZM ČR) v oblasti místní Agendy 21 a v rámci projektu NSZM ČR s názvem: "MAgNET - Síťová spolupráce MA21 prostřednictvím modelu Leading & Learning Cities"

Kraj Vysočina se přihlásil k principům MA21 a Zdravého kraje v roce 2003 a od roku 2004 je řádným členem asociace Národní sítě Zdravých měst (dále jen "NSZM") (usnesení Zastupitelstva kraje Vysočina 266/04/2004/ZK - Zastupitelstvo kraje bere na vědomí nabídku Národní sítě zdravých měst, obcí a regionů ČR k přijetí řádného členství; schvaluje vstup kraje Vysočina jako řádného člena asociace NSZM ČR a přijetí Deklarace Zdravého kraje Vysočina a volí Ing. Marii Černou jako politika projektu Zdravý kraj Vysočina).

Při rozvoji mezinárodního programu Zdravý kraj a zavádění principů místní Agendy 21 kraj Vysočina dlouhodobě a partnersky spolupracuje s NSZM ČR. Spolupráce probíhá nejen v rámci konkrétních projektů (např. Kvalita života v krajích - strategický benchmarking; Partnerství pro Vysočinu), ale zejména při aktivní propagaci a zavádění standardů MA21 v kraji samotném i v jeho konkrétních městech, obcích a mikroregionech.
Kvalita procesu MA21 je hodnocena v současné době na základě sady Kritérií MA21 schválenými Radou vlády pro udržitelný rozvoj. V uplynulých letech byla sada Kritérií pro hodnocení kvality procesu MA21 využívaná v obcích a městech částečně adaptována na podmínky kraje (RK-12-2008-25, př. 2). Kraj Vysočina za rok 2007 splnil kategorii "D" MA21. Některá z kritérií, která odpovídají městům, však nejsou pro úroveň krajskou stále plně vyhovující.
Jedním z výstupů projektu "MAgNET" budou aktualizovaná Kritéria MA21 pro krajskou úroveň. Kraj Vysočina má proto zájem o součinnost s NSZM ČR a Pracovní skupinou pro místní Agendu 21 Rady vlády pro udržitelný rozvoj při aktualizaci této sady kritérií.
Kraj by partnerstvím s NSZM ČR v oblasti MA21 a projektu "MAgNET - Síťová spolupráce MA21 prostřednictvím modelu Leading & Learning Cities" nabídl svou aktivní spolupráci a podporu při aktualizaci sady Kritérií MA21 pro krajskou úroveň. Toto partnerství nevyžaduje od kraje Vysočina žádnou finanční spoluúčast.
Návrh řešení Vzhledem k přínosu projektu pro samotný kraj Vysočina a jeho další municipality navrhuje Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina Radě kraje Vysočina schválit Prohlášení o partnerství a spolupráci s Národní sítí Zdravých měst ČR v oblasti místní Agendy 21 a v rámci projektu NSZM ČR s názvem: "MAgNET - Síťová spolupráce MA21 prostřednictvím modelu Leading & Learning Cities" (RK-12-2008-25, př. 1).
Prohlášení bylo podepsáno Ing. Marií Černou, náměstkyní hejtmana kraje Vysočina, z důvodu nutnosti předložit žádost o projekt dne 7. dubna 2008 s tím, že platnosti nabude až schválením Radou kraje Vysočina.
Dle ustanovení § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zabezpečuje rada kraje rozhodování v ostatních záležitostech patřících do samostatné působnosti kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Prohlášení o partnerství a spolupráci s Národní sítí Zdravých měst ČR v oblasti místní Agendy 21 a v rámci projektu NSZM ČR s názvem: "MAgNET - Síťová spolupráce MA21 prostřednictvím modelu Leading & Learning Cities" dle materiálu RK-12-2008-25, př. 1.
Odpovědnost ORR
Termín 2008- 4- 30
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz