Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2007-28

RK-35-2007-28.doc  RK-35-2007-28pr1.tif
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-35-2007-28
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření 2007 - poskytnutí neinvestiční dotace Muzeu Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizaci, na vydání publikace "Kroje na Horácku"
Zpracoval M. Janíčková
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuJedná se o mimořádně významnou a ojedinělou knižní publikaci, která je určena široké veřejnosti se zájmem o lidovou kulturu a folklór; má napomoci folklorním souborům při obnově krojů a bude i významnou studijní pomůckou pro odborníky - etnografy. Realizačnímu kolektivu se podařilo ve spolupráci s muzei, soukromými sběrateli apod. zdokumentovat enormní množství materiálu, který je nutným předpokladem připravované publikace. Základ knihy tvoří obrazový materiál doplněný nezbytnou textovou částí. Publikace je rozdělena podle jednotlivých oblastí Horácka s mapkou a význačným souborem, který se snaží o zachování folklorních tradic v dané lokalitě. Obsahovou část projektu řeší autorský kolektiv pod vedením Míly Brtníka (dlouholetý předseda a místopředseda Horáckého folklorního sdružení; publikace bude vydána k příležitosti jeho významného životního jubilea); formální část projektu (financování, komunikace s tiskárnou apod.) zajišťuje Muzeum vysočiny Jihlava, příspěvková organizace. Mimo jiné přispěje i k pokračování a zachování historických kulturních tradic regionu a k prohloubení sounáležitosti obyvatel Vysočiny s jejich krajem. Vzhledem k předpokládané vysoké kvalitě grafického provedení bude publikace využitelná i pro reprezentační účely a propagaci kraje Vysočina (součástí publikace bude anglické resumé).
Předpokládané parametry publikace: rozsah cca 160 tiskových stran, náklad 1000 ks, větší formát, tisk na kvalitním ("křídovém") papíře, plnobarevný tisk, pevná vazba, anglické resumé. Celkové náklady spojené s vydáním publikace činí celkem 472.000 Kč (na tiskové práce a přípravu pro tisk); z toho 150.000,- Kč je financováno formou státní dotace z Ministerstva kultury, která byla poskytnuta v roce 2007. Zbývající finanční prostředky ve výši 322 tis. Kč byly zahrnuty do návrhu rozpočtu kraje Vysočina na rok 2008 v části Další možné požadavky OKPP v roce 2008. Vzhledem k tomu že od 1. 1. 2008 dochází ke změně daňové sazby u daně z přidané hodnoty, se celkové náklady na vydání publikace zvýší o cca 10%. Z těchto důvodů požádalo Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace, o poskytnutí dotace určené na úhradu nákladů spojených s vydáním publikace již v roce 2007.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče z výše uvedených důvodů navrhuje radě kraje poskytnout Muzeu Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizaci, účelovou neinvestiční dotaci z rozpočtu kraje určenou na úhradu nákladů spojených s vydáním publikace "Kroje na Horácku" a schválit rozpočtové opatření v rámci výdajové části rozpočtu kraje včetně změny závazného ukazatele pro rok 2007 u Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace.
StanoviskaOdbor ekonomický k návrhu rozpočtového opatření nemá připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 7 095 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* poskytnout neinvestiční dotaci Muzeu Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizaci, IČ 00090735, ve výši 322 tis. Kč s určením na úhradu nákladů spojených s vydáním publikace "Kroje na Horácku" a
schvaluje
* rozpočtové opatření v rámci kapitoly Kultura, snížení §3319-Ostatní záležitosti kultury, položky 5901-Nespecifikované rezervy o částku 82 tis. Kč při současném zvýšení §3315-Činnost muzeí a galerií, položky 5331-Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 82 tis. Kč s určením pro Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvkovou organizaci;
* rozpočtové opatření v rámci kapitoly Kultura, snížení §3317-Výstavní činnosti v kultuře, položky 5137-Drobný hmotný dlouhodobý majetek o částku 25 tis. Kč, položky 5139-Nákup materiálu j. n. o částku 25 tis. Kč, položky 5169-Nákup ostatních služeb o částku 60 tis. Kč a položky 5901-Nespecifikované rezervy o částku 40 tis. Kč při současném zvýšení §3315-Činnost muzeí a galerií, položky 5331-Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 150 tis. Kč s určením pro Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvkovou organizaci;
* rozpočtové opatření v rámci výdajové části rozpočtu kraje, a to zvýšení kapitoly Kultura, §3315-Činnost muzeí a galerií, položky 5331-Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 90 tis. Kč s určením pro Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvkovou organizaci, při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409-Ostatní činnosti j.n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 90 tis. Kč;
* změnu závazného ukazatele Příspěvek na provoz u Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, pro rok 2007 o částku 322 tis. Kč s určením na úhradu nákladů spojených s vydáním publikace "Kroje na Horácku".
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, odbor ekonomický, ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 20. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz