Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2007-33

RK-29-2007-33.doc
Číslo materiálu33
Číslo jednacíRK-29-2007-33
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření -dotace ze státního rozpočtu na výplatu státního příspěvku pro zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a schválení výplaty příspěvku na účet Dětského centra Jihlava
Zpracoval I. Matoušková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNovelou zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, účinnou od 1. 6. 2006, byl zaveden tzv. "státní příspěvek pro zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc", který nahrazuje zrušenou dávku státní sociální podpory - příspěvek na péči o dítě v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.
O státním příspěvku ve smyslu platného znění zákona o sociálně-právní ochraně dětí rozhoduje a příspěvek vyplácí krajský úřad. Kraj Vysočina v současné době provozuje dvě zařízení, která plní funkci zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc: Dětské centrum Jihlava, příspěvková organizace kraje Vysočina, a Dětský domov Kamenice nad L., příspěvková organizace.
Vzhledem k tomu, že za dotčená zařízení kraje vznikl nárok na tento příspěvek, poskytlo Ministerstvo práce a sociálních věcí kraji Vysočina v 1. pololetí 2007 dotaci v celkové výši 40 900 Kč. Přijetí prostředků do rozpočtu kraje bylo schváleno usnesením č. 0712/17/2007/RK ze dne 22.5.2007 a usnesením č. 0916/21/2007/RK ze dne 19.6.2007. Vzhledem k tomu, že příjemci těchto prostředků jsou zdravotnická zařízení zřizovaná krajem (Dětské centrum Jihlava a Dětský domov Kamenice nad Lipou) je třeba přijmout rozpočtové opatřeni, kterým budou prostředky převedeny z kapitoly Sociální věci na kapitolu Zdravotnictví a jejich použití podřídit vydaným rozhodnutím správního orgánu, kterým je odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje schválit v rámci výdajové části rozpočtu kraje převod účelových prostředků státního rozpočtu ve výš 40,9 tis. Kč poskytnutých Ministerstvem práce a sociálních věcí z kapitoly Sociálních věci na kap. Zdravotnictví a v souladu s vydaným správním rozhodnutím zvýšit příspěvek na provoz u Dětského centra Jihlava, příspěvkové organizaci o částku 20 tis. Kč.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* v rámci výdajové části rozpočtu kraje zvýšení kapitoly Zdravotnictví, § 4324 - Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, položky 5901 - Nespecifikované rezervy o 20,9 tis. Kč a položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 20 tis. Kč s určením pro Dětské centrum Jihlava, příspěvkovou organizaci při současném snížení kapitoly Sociální věci, § 4324 - Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, položky 5901 - Nespecifikované rezervy o 40,9 tis. Kč;
* změnu závazného ukazatele "Příspěvek na provoz" u Dětského centra Jihlava, příspěvkové organizaci o částku 20 tis. Kč v souvislosti s přiznáním státního příspěvku na péči o dítě v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc s tím, že finanční prostředky jsou organizaci vyplaceny ve výši stanovené rozhodnutím správního orgánu.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor ekonomický, ředitelka Dětského centra Jihlava
Termín 31. 10. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz