Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2007-31

RK-29-2007-31.doc  RK-29-2007-31pr1.doc  RK-29-2007-31pr2.doc  RK-29-2007-31pr3.doc  RK-29-2007-31pr4.doc
Číslo materiálu31
Číslo jednacíRK-29-2007-31
NázevOrganizace cestovního ruchu - zřízení příspěvkové organizace
Zpracoval I. Mahelová
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuDiskuse o možnosti založení organizace cestovního ruchu v kraji Vysočina jsou vedeny od poloviny roku 2006 - důvodem je potřeba mnohem aktivnějšího uplatňování turistické nabídky na trhu, které je limitováno v současné době charakterem práce úřadu.

Cíl:
Vytvořit dostatečně silnou konkurenční pozici kraje Vysočina na trhu cestovního ruchu.

Východiska:
Rozvoj cestovního ruchu na Vysočině je ze strany kraje podporován dotační politikou, realizací vlastních projektů a marketingovými aktivitami. V rámci struktury úřadu je těmito úkoly pověřen Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina, oddělení cestovního ruchu (3 pracovníci) (dále jen "ORR").
Počet hostů (= těch, kteří alespoň 1x na Vysočině přenocovali) se pohybuje kolem 400 tis ročně, 85% tvoří tuzemci, meziroční nárůst 2006/2005 představuje 4,8%. Počet přenocování v roce 2006 činil 1 220 321, tzn. průměrně 3 noci. Počtem hostů i počtem přenocování zaujímá Vysočina jedno z posledních míst mezi kraji - podíl na počtu hostů v celé ČR cca 3%, v počtu zahraničních návštěvníků 1%. Grafické výstupy statistických údajů jsou obsahem přílohy RK-29-2007-31, př.1.
Návštěvnost jednotlivých regionů ovlivňuje turistický potenciál (přírodní léčivé zdroje, horské prostředí, velké rekreační vodní plochy, stavební památky) a závisí také na rozsahu a kvalitě poskytovaných služeb a na dobrém propagačním působení. Toho lze dosáhnout koordinací činnosti všech subjektů cestovního ruchu. Propagace je nyní zajišťována zejména kooperací veřejnoprávních subjektů, do budoucna je potřeba zintenzivnit spolupráci s podnikatelskými subjekty a orientovat se na organizaci informačních a servisních služeb pro turistický region Vysočina a na podporu prodeje. Tzn. vytvořit postupně systém, který je obvyklý ve vyspělých turistických destinacích.

Diskuse o možnosti založení organizace cestovního ruchu (dále jen "OCR") na Vysočině v orgánech kraje:
– Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina doporučila zřízení OCR (10. 5. 2006, usnesení 004/02/2006/Kcrvv)
– Výbor regionálního rozvoje Zastupitelstva kraje Vysočina doporučil zřízení OCR
(15. 6. 2006, usnesení 010/04/2006/VRR).
– Rada kraje Vysočina
a) schválila záměr založení OCR zaměřené na vytváření produktově orientované turistické nabídky a její uvádění na trh (27. 6. 2006, usnesení 0969/20/2006/RK)
b) diskutovala návrh rozdělení kompetencí, finanční a personální potřeby OCR
(19. 9. 2006, usnesení 1351/28/2006/RK)
c) na základě analýzy jednotlivých právních forem navrhované OCR byla jako nejvhodnější posouzena forma příspěvkové organizace kraje (30. 1. 2007, usnesení 0168/05/2007/RK).


SWOT analýza:
Pro diagnostiku předpokladů pro vznik regionální organizace cestovního ruchu byl zvolen princip SWOT analýzy (materiál RK-29-2007-31, př. 2), a to zjednodušený postup, při němž byly údaje získány v panelové diskusi v rámci ORR na základě okruhů doporučených odbornou literaturou (stabilita, zázemí, pozice ve sledované oblasti, struktura potenciálních partnerů, míra flexibility, technická úroveň, složitost a účelnost organizační struktury, šíře a komplexnost činností, financování aktivit, personální kapacita, odbornost a dovednost zaměstnanců, pozice vůči konkurenci, image vůči okolí, struktura investic....).
Závěr: Dokážeme-li eliminovat svá ohrožení, kultivovat silné stránky a koncepčně vyřešit slabé stránky, pak můžeme efektivně realizovat identifikované příležitosti.

Vazba na Koncepci státní politiky cestovního ruchu ČR:
Priorita 4 Budování a vytváření organizační struktury cestovního ruchu
Opatření 4.1 Zakládání a činnost organizací cestovního ruchu na regionální a lokální úrovni
Opatření 4.3 Spolupráce mezi veřejným a podnikatelským sektorem, neziskovými organizacemi a profesními a zájmovými sdruženími v cestovním ruchu.
Návrh řešení Rozdělení kompetencí:
V působnosti ORR:
– naplňování grantové politiky kraje
– tvorba strategických materiálů
– rozvíjení spolupráce se zahraničními partnery
– zajištění plnění zřizovatelské funkce vůči OCR
Prioritou nově zřízené OCR:
– koordinace činnosti všech aktivních subjektů v kraji směřující k přípravě turistických produktů
– vyhodnocování statistických dat
– sestavování a pravidelná aktualizace databází CR
– koordinace činnosti turistických informačních center
– kompletní správa webového turistického portálu
– řízení vlastních projektů
– spolupráce na celorepublikových projektech agentury CzechTourism
– prezentace turistické nabídky (produkce propagačních materiálů, inzerce, veletrhy, workspopy, specializované akce)

Materiální zajištění:
Sídlo OCR je navrhováno v budově Žižkova 16, v níž je umístěn ORR. Prostory (3 kanceláře, společné prostory) budou OCR poskytnuty formou výpůjčky, smlouva bude uzavřena po vzniku OCR. Podle § 59 odst. 1 písm. l) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je rozhodnutí o uzavírání smluv o výpůjčce vyhrazeno radě kraje. Mobiliář kanceláří bude jako soubor movitých věcí svěřen OCR do správy. Provozní náklady jsou odhadovány poměrným dílem ve vztahu k ploše vymezených prostor na 120 tis Kč ročně, zřizovatelem budou přeúčtovávány čtvrtletně. Sdílen bude server, na němž je provozován turistický portál www.region-vysocina.cz. Účetnické, mzdové a právní služby budou realizovány externími dodavateli. Jednorázové investiční náklady jsou specifikovány v příloze RK-29-2007-31, př. 3

Personální zajištění:
Do OCR přejdou dvě pracovnice oddělení cestovního ruchu ORR, jejich pracovní poměr bude rozvázán dohodou po rozhodnutí zastupitelstva o zřízení OCR, příspěvkové organizace. OCR bude zřízena k 1. 1. 2008, do doby ukončení výběrového řízení na ředitele OCR bude radou jmenován ředitel na dobu určitou, který zajistí všechny nezbytné administrativní úkony (žádost o přidělení IČ, zápis do příslušných registrů, zřízení bankovního účtu, předepsané ohlašovací povinnosti, smlouva se zřizovatelem o výpůjčce nebytových prostor) tak, aby co nejdříve mohla OCR vykonávat veškeré aktivity svým jménem. Do konce prvního čtvrtletí 2008 proběhne výběrové řízení na ředitele a následně na jednotlivé pracovníky. V průběhu roku 2008 se počet zaměstnanců OCR zvýší na pět.
Navrhovaná struktura pracovních náplní:
– ředitel: komunikace se zřizovatelem, dohled nad čerpáním rozpočtu, strategie činnosti OCR, řízení vlastních projektů, PR a vztahy s veřejností, spolupráce s OCR na národní úrovni
– pracovník 1: evidence pošty, docházky, skladu propagačních materiálů, technické zajištění akcí, klientský servis
– pracovník 2: správa webu, sestavování a aktualizace databází, evidence fotobanky, koordinace činnosti turistických infocenter
– pracovník 3: realizace a distribuce tiskovin, politika značek, vyhodnocování statistických dat, organizování famtripů a presstripů
– pracovník 4: síťování partnerů, sestavování programové nabídky a její prezentace
Poradním orgánem ředitele bude pracovní skupina/grémium složená ze zástupců zřizovatele, městských samospráv a podnikatelů.

Finanční zajištění:
Stávající rozpočet ORR určený na marketingové aktivity cestovního ruchu se stane součástí rozpočtu nově zřizované OCR, stejně jako náklady na mzdy, režijní náklady, cestovní náhrady, využívání výpočetní techniky a služebních vozidel, které jsou dnes součástí rozpočtu krajského úřadu. OCR bude usilovat o finanční prostředky ze strukturálních fondů EU. Finanční potřeby organizace jsou součástí návrhu rozpočtu kraje Vysočina 2008, kapitoly Regionální rozvoj. Vyčíslení provozních nákladů OCR v porovnání se stávajícími náklady rozpočtovanými v kapitolách Krajský úřad a Regionální rozvoj je obsahem materiálu RK-29-2007-31, př. 3.

Zřizovací listina:
Hlavní účel zřízení: koordinace rozvoje cestovního ruchu ve smyslu služby poskytované veřejnému i soukromému sektoru.
Vedlejší činnost: provozování obchodní činnosti v rámci platné legislativy v oblasti CR.
Je předkládán návrh zřizovací listiny nové příspěvkové organizace s názvem Vysočina Tourism, příspěvková organizace (RK-29-2007-31, př. 4). Podle § 35 odst. 2 písm j) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajském zřízení) ve znění pozdějších předpisů, je rozhodnutí o zřízení příspěvkové organizace a schválení její zřizovací listiny vyhrazeno zastupitelstvu kraje.
StanoviskaKomise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina:
Usnesení 004/02/2006/Kcrvv
Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina schvaluje záměr zřízení organizace cestovního ruchu s návrhem právní formy příspěvková organizace kraje.

Výbor regionálního rozvoje Zastupitelstva kraje Vysočina:
Usnesení 010/04/2006/VRR
Výbor regionálního rozvoje Zastupitelstva kraje Vysočina schvaluje záměr založení společnosti pro podporu CR jako příspěvkové organizace kraje.

Odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu souhlasí s navrhovaným materiálovým zajištěním týkající se nebytových prostor a jejich vybavení.

Odbor ekonomický:
Jedná se o zřízení nové příspěvkové organizace na podporu cestovního ruchu jako jedné z možných variant ke zvýšení propagace kraje a zintenzivnění spolupráce s podnikatelskými subjekty. Činnost organizace bude financována prostřednictvím rozpočtu kraje s postupným růstem vlastních příjmů. Financování nově vzniklé organizace představuje částku 11 mil. Kč, tj. ve srovnání s letošním rokem zvýšení prostředků na úseku cestovního ruchu o 4 mil. Kč.
Po případném schválení vzniku organizace zastupitelstvem kraje je třeba zpracovat příspěvkovou organizací finanční plán a stanovit radou kraje příslušné závazné ukazatele.

Odbor majetkový:
Nemá k předloženému materiálu připomínky.

Odbor sekretariátu hejtmana:
Souhlasí se zřízením OCR dle mat. RK-29-2007-31. Předpokládáme, že i v budoucích letech bude OCR nabízet odboru sekretariátu hejtmana k dispozici, resp. odkoupení, tištěné materiály, sloužící pro propagaci kraje Vysočina v oblasti cestovního ruchu. OSH tyto materiály bude nakupovat v množství dle potřeb samosprávy. OSH dále doporučuje, aby jednotný vizuální styl OCR korespondoval s již používaným a osvědčeným jednotným vizuálním stylem kraje Vysočina.

Odbor informatiky:
Odbor informatiky souhlasí s navrhovaným technickým řešením informačních technologií pro OCR. Sdílení některých zařízení a softwaru s krajským úřadem není možné z důvodu licenčních podmínek. Navrhovaný rozpočet pro informační technologie (ICT) byl s odborem informatiky konzultován.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* zřídit příspěvkovou organizaci s názvem Vysočina Tourism, příspěvková organizace, s účinností od 1. 1. 2008;
* schválit zřizovací listinu příspěvkové organizace Vysočina Tourism, příspěvková organizace, dle materiálu RK-29-2007-31, př. 4.
Odpovědnost ORR
Termín 6. 11 .2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz