Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2007-78

RK-26-2007-78.doc  RK-26-2007-78pr1.doc
Číslo materiálu78
Číslo jednacíRK-26-2007-78
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření rok 2007 - nákup knihy Zaváté šlépěje
Zpracoval L. Seidl, Z. Čech
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuV roce 2006 napsala jihlavská autorka Marie Bohuňovské knihu Záváté šlépěje s podtitulem Osud sochaře Šlezingera. Křest této knihy se uskutečnil 29. 10. 2006 v aule Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. Součástí křtu byla rovněž i premiéra stejnojmenného dokumentárního filmu, která uzavřela doprovodné akce Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2006.
Kniha připomíná Jaroslava Šlezingera "sochaře Vysočiny", jehož osud se podařilo vynést na světlo po padesáti letech úplného zapomnění a detailně dokumentuje jeho dílo, život i smrt v jáchymovském likvidačním táboře. Popisuje průběh jihlavského politického procesu během komunistické zvůle v roce 1950, který skončil třemi popravami. Šlezinger byl odsouzen k 25 letům vězení.
Publikace obsahuje řadu autentických materiálů. Přestože je kniha spíše faktografická, promlouvá ke čtenáři silou románu. Kniha dostala hlas v anketě Lidových novin - Kniha roku 2006 - od vítěze ankety r. 2005 spisovatele Edgara Dutky s vyjádřením "...nebylo napsáno otřesnější svědectví o poúnorové bestialitě režimu...".
Vydání knihy zaváté šlépěje a natočení filmového dokumentu o osudu sochaře Jaroslava Šlezingera získalo 2. místo v kategorii Kulturní aktivita ankety Zlatá jeřabina - Cena kraje Vysočina za kulturní počin roku 2006.
Návrh řešení Kniha připomíná období nesvobody a oběti politických procesů padesátých let, které probíhaly na Vysočině, v Jihlavě a dává možnost seznámit se s dílem kdysi tak uznávaného sochaře Vysočiny, rodáka z Jemnice. Navrhujeme, aby se kniha stala součástí vybraných knihoven v kraji Vysočina. Ve školních knihovnách může být k dispozici jako doplněk výuky dějin.
Knihu navrhujeme nakoupit v celkovém množství 90 kusů. Z toho 10 ks pro potřeby samosprávy kraje Vysočina a 80 ks vybraným knihovnám na Vysočině dle mat.
RK-26-2007-78, př. 1. Seznam knihoven, byl vytvořen ve spolupráci s Krajskou knihovnou Havlíčkův Brod. Předání knih těmto knihovnám zajistí Krajská knihovna Vysočiny Havlíčkův Brod. Pořizovací cena knihy je 299 Kč za knihu, při počtu 90 ks je celková pořizovací cena 26 910 Kč. S nákupem výše uvedených knih nebylo počítáno ve schváleném rozpočtu na rok 2007. Navrhujeme radě kraje hradit náklady na pořízení těchto knih z položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje.
Jako způsob nákupu knih se nabízí dvě varianty:

Varianta A
Knihu nakoupí Krajská knihovna Vysočiny Havlíčkův Brod (KKV), zařadí ji do svého majetku a zajistí její distribuci do knihoven dle mat. RK-26-2007-78, př. 1. KKV bude navýšen příspěvek na nákup těchto knih o částku 23 920 Kč.
Navržená varianta je komplikovaná - viz stanovisko KKV


Varianta B
Kniha bude nakoupena odborem sekretariátu hejtmana, bude označena logem kraje Vysočina a distribuována jako reklamní předmět knihovnám. Náklady na nákup knih a označení logem činí celkem cca 28 800 Kč.

Krajská knihovna Vysočiny pořádá v pondělí 1. října 2007 od 18:00 hodin v sále Staré radnice na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě besedu s autorkou knihy Zaváté šlépěje: Osud sochaře Šlezingera Marií Bohuňovskou.
Součástí besedy bude i promítání krátkého dokumentárního filmu, který vznikl současně s knihou. Beseda je určena knihovníkům i nejširší veřejnosti.
StanoviskaKrajská knihovna Vysočiny Havlíčkův Brod
Krajská knihovna Vysočiny nenakupuje a nedistribuuje knihy pro profesionální a neprofesionální knihovny v kraji. Pouze formou výměnných souborů v rámci regionálních funkcí zásobuje neprofesionální knihovny v okrese knižními tituly. Totéž dělají pro knihovny ve svém obvodu i pověřené knihovny v Pelhřimově, Třebíči, Jihlavě a Žďáře nad Sázavou. Profesionální knihovny si fond nakupují samy z vlastních zdrojů a KKV do jejich nákupu nezasahuje (ani je finančně nedotuje).
Krajská knihovna Vysočiny jako příspěvková organizace nemůže dávat dary (a to ani knižní). Jakékoliv dokumenty, které KKV nakoupí, musí jako předmět své hlavní činnosti ihned zaevidovat do svého přírůstkového seznamu a do knihovního systému Clavius. Dokumenty se tak stávají majetkem KKV.
Všech 80 svazků by tedy KKV musela zaevidovat do svého fondu a opatřit čárovým kódem. S každou příslušnou knihovnou v seznamu by se musela vypracovat smlouva o dlouhodobé zápůjčce, kterou by obě smluvní strany (KKV i příslušná knihovna) podepsaly a kniha by byla deponována do příslušné knihovny. Příslušná knihovna by však měla technický problém s evidencí knihy, protože tím, že kniha je už evidována v KKV, není možné knihu zaevidovat do knihovních systémů příslušných knihoven a tedy ji dále absenčně půjčovat. Kniha má totiž již čárový kód z naší knihovny, který systémy ostatních knihoven při pokusu o výpůjčku automaticky odmítnou. Problém by v tomto případě nebyl jen s neprofesionálními knihovnami, které dosud nejsou automatizované a půjčují knihy ručně (zde by se do knihy jen doplnil knižní lístek). Profesionální (popř. automatizované neprofesionální) knihovny by knihu mohly půjčovat pouze prezenčně, tj. nikoliv domů.
V tomto případě by součástí materiálu pro radu kraje musel být i souhlas o dlouhodobé zápůjčce KKV do příslušných knihoven.
Nejjednodušším řešením by bylo zakoupit knihy jako běžný materiál určený k propagaci, který nemusí být evidován v knihovním fondu, a lze jej ostatním knihovnám jako propagační materiál darovat. Ty pak tento dar mohou zaevidovat do svých knihovních fondů a půjčovat bez jakéhokoliv omezení svým čtenářům.

Odbor kultury a památkové péče podporuje nákup knihy Zaváté šlépěje autorky M. Bohuňovské, a to nejen s ohledem na provázanost sochaře J. Šlezingera s naším regionem, vysoce hodnocenou propracovanost a názornost publikace, ale zejména pro její vypovídací a dokumentační hodnotu. Vzhledem k administrativním a provozním komplikacím, které by zatížily jak KKV, tak ostatní knihovny, a v konečném důsledku mohly ohrozit účel nákupu, tedy možnost seznámit se blíže s obsahem publikace, doporučuje odbor kultury a památkové péče postupovat dle varianty B.
Odbor ekonomický navrhuje, i s ohledem na zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů a majetkové zásady kraje Vysočina, schválit rozpočtové opatření dle varianty B.
Návrh usneseníVarianta A
Rada kraje
rozhoduje
* poskytnout neinvestiční dotaci Krajské knihovně Vysočiny, příspěvkové organizaci, IČ 70950164 ve výši 23,92 tis. Kč s určením na nákup knihy Zaváté šlépěje s podtitulem Osud sochaře Šlezingera od autorky Marie Bohuňovské v počtu 80 ks;
* nakoupit 10 ks knih Zaváté šlépěje s podtitulem Osud sochaře Šlezingera od autorky Marie Bohuňovské pro potřeby samosprávy;
schvaluje
* v rámci výdajové části rozpočtu rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Kultura, § 3314 - Činnosti knihovnické, položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím, o částku 23,92 tis. Kč s určením pro Krajskou knihovnu Vysočiny při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti j.n., položky - Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 23,92 tis. Kč;
* v rámci výdajové části rozpočtu kraje rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zastupitelstvo kraje, § 6113 - Zastupitelstva krajů, položka 5139 - Nákup materiálu j.n. o částku 2,99 tis. Kč na nákup knihy Zaváté šlépěje s podtitulem Osud sochaře Šlezingera od autorky Marie Bohuňovské v počtu 10 ks při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti j.n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 2,99 tis. Kč;
* zvýšení závazného ukazatele "Příspěvek na provoz" u Krajské knihovny Vysočiny pro rok 2007 o částku 23,92 tis. Kč s určením na pořízení 80 ks knih Zaváté šlépěje s podtitulem Osud sochaře Šlezingera od autorky Marie Bohuňovské;
ukládá
ředitelce Krajské knihovny Vysočiny zabezpečit realizaci nákupu předmětné knihy v počtu 80 kusů a její distribuci dle materiálu RK-26-2007-78 varianty A.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ekonomický odbor a ředitelka Krajské knihovny Vysočina
Termín 31. 10. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz