Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2007-30

RK-27-2007-30.doc
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-27-2007-30
NázevProvedení kontroly funkčnosti náhradních zdrojů elektrické energie ve zdravotnických zařízeních kraje a u Zdravotnické záchranné služby kraje
Zpracoval J. Murárik
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuDne 7. 8. 2007 projednala rada kraje zprávu, která se týkala zabezpečení funkčnosti náhradních zdrojů elektrické energie pro nouzové zásobování a zabezpečení chodu vlastního zařízení při výpadku hlavního zdroje elektrické energie u zdravotnických zařízení v kraji Vysočina (nemocnice v kraji) a na pracovišti Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina. Na základě předloženého materiálu RK-24-2007-18, RK-24-2007-18, př. 1,
RK-24-2007-18, př. 2 rada kraje přijala nejen usnesení, ale také následující stanovisko vyjádřené pouze v zápisu z jednání rady kraje:
"Závěrem diskuse rada kraje pověřila odbor sekretariátu hejtmana k provedení namátkové kontroly funkčnosti náhradních zdrojů elektrické energie ve zdravotnických zařízeních kraje Vysočina a na Zdravotnické záchranné službě kraje Vysočina a přijala upravený návrh usnesení".
Usnesení rady kraje k příslušnému bodu programu bylo přijato v následujícím znění:

"Usnesení 1081/24/2007/RK
Rada kraje bere na vědomí informaci o prověření náhradních zdrojů elektrické energie ve zdravotnických zařízeních - nemocnicích v kraji Vysočina a u Zdravotnické záchranné služby kraje dle materiálu RK-24-2007-18, př. 2.
odpovědnost: OSH
termín: 7. 8. 2007"

Usnesení bylo přijato 7 hlasy, proti 0, zdržel se 0.
Zdrojové materiály: RK-24-2007-18., RK-24-2007-18, př. 1, RK-24-2007-18, př. 2.

Pověření OSH ke kontrole funkčnosti náhradních zdrojů elektrické energie ve zdravotnických zařízeních kraje Vysočina a na Zdravotnické záchranné službě kraje Vysočina nebylo tedy vyjádřeno v usnesení rady kraje, nýbrž pouze v zápisu. Tato forma uložení úkolu k provedení kontroly ovšem nenaplňuje dikci, která je uvedena v části VI Kontrola ostatní činnosti příspěvkových organizací Směrnice k zajištění kontrolní činnosti ze dne 1. 9. 2007 č 13/07, která je vydána Krajským úřadem kraje Vysočina. V uvedeném interním právním předpisu je uvedeno:
"Kontrolu ostatních činností příspěvkových organizací zřízených krajem Vysočina, tj. mimo hospodaření s veřejnými prostředky, vykonávají jednotlivé odbory dle své působnosti, a to pouze v případě, že je krajský úřad pověřen k vykonání takovéto kontroly Radou kraje Vysočina (v rámci zřizovatelských funkcí)."
Úkol k provedení kontroly musí být tedy uložen odboru usnesením rady kraje.
Návrh řešení Navrhuje se uložit provést namátkovou kontrolu funkčnosti náhradních zdrojů elektrické energie ve zdravotnických zařízeních kraje Vysočina a na Zdravotnické záchranné službě kraje Vysočina usnesením rady kraje. Tento úkol se navrhuje uložit OSVZ jako odboru, který má dotčené organizace ve své působnosti dle Organizačního řádu KrÚ. OSVZ dle Organizačního řádu mj. "zajišťuje úkoly při plnění funkce zřizovatele zdravotnických zařízení zřizovaných krajem, zajišťuje metodickou pomoc pro zdravotnická zařízení zřizovaná krajem, zajišťuje krizové řízení v oblasti zdravotnictví, zajišťuje tvorbu koncepčních a strategických materiálů na úseku zdravotnictví včetně přípravy a aktualizace Zdravotního plánu kraje Vysočina, vytváří podklady a vyhodnocení potřeb v technické oblasti zdravotnických zařízení, zajišťuje systémové činnosti při rozhodování o přístrojové technice". Do kontrolní skupiny se navrhuje zařadit zástupce OSVZ (vedoucí kontrolní skupiny) a zástupce OSH a OK jako členy kontrolní skupiny.
StanoviskaStanovisko odboru sociálních věcí a zdravotnictví KrÚ:
OSVZ nemá k provedení kontroly funkčnosti náhradních zdrojů elektrické energie ve zdravotnických zařízeních kraje Vysočina a na Zdravotnické záchranné službě kraje Vysočina výhrady.

Stanovisko odboru kontroly KrÚ:
* odbor kontroly nedisponuje žádným odborníkem, který by měl odbornou způsobilost k provádění revizí nebo prohlídek elektrických zařízení, kontrolní pracovníci mají ZOZ pro finanční hospodaření ÚSC
* v případě, že se bude kontrola provádět, doporučujeme využít čl. 4 bod 8 směrnice č. 13/07 a přizvat k účasti na kontrole externího odborníka (znalce)
Návrh usneseníRada kraje ukládá Krajskému úřadu kraje Vysočina odboru sociálních věcí a zdravotnictví, odboru sekretariátu hejtmana a odboru kontroly, provést kontrolu funkčnosti náhradních zdrojů elektrické energie ve vybraných zdravotnických zařízeních kraje Vysočina a na Zdravotnické záchranné službě kraje Vysočina dle materiálu RK-27-2007-30.
Odpovědnost OSVZ, OSH, OK
Termín 2007-11-30
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz