Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2007-87

RK-23-2007-87.doc
Číslo materiálu87
Číslo jednacíRK-23-2007-87
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Zdravotnictví - projektové záměry kraje Vysočina na čerpání prostředků z operačního programu ROP NUTS II Jihovýchod na nemocniční infrastrukturu v kraji Vysočina
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová, M. Černý
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje Vysočina dne 26. 6. 2007 usnesením č. 0285/04/2007/ZK vzalo na vědomí verzi 1. 1 Zdravotního plánu kraje Vysočina,
K naplnění strategické vize v oblasti zdravotnictví byly stanoveny dílčí cíle, kterých chce kraj dosáhnout ve střednědobém horizontu. Mezi ně patří dosažení strukturálně a rovnoměrně rozložené, dostupné, kvalitní a efektivní přednemocniční, lůžkové a ambulantní zdravotní péče v kraji, vytvoření vhodných podmínek pro práci erudovaných pracovníků (odborných lékařů a středního zdravotnického personálu), kontinuálně reagujících na rozvoj medicíny v kontextu celospolečenského vývoje, budování a modernizace zdravotnických zařízení podle koncepce s ohledem na záměry kraje a rozvíjení předpokladů pro umístění nových zdravotnických oborů k zajištění nezbytné zdravotní péče.
Nedílnou součástí Zdravotního plánu kraje Vysočina je dokument "Socio-ekonomická analýza ke zdravotnímu plánu, verze 1. 1", který velmi podrobně analyzuje situaci ve zdravotnictví v kraji a mimo jiné poukazuje na neodpovídající podmínky pro poskytování zdravotní péče vzhledem ke špatnému stavu některých budov nemocnic.
Ve třech nemocnicích jsou potřebné investice na rekonstrukci pavilonů zvlášť vysokého rozsahu od 263 - 380 mil. Kč a v jedné nemocnici v rozsahu cca 80 mil. Kč.

1. Interní pavilon v Nemocnici Nové Město na Moravě
Technický stav pavilonu interních oborů v Nemocnici Nové Město na Moravě se blíží havarijnímu stavu a vyžaduje okamžité řešení - interní pavilon slouží již 64 let. Jsou zde nejen vícelůžkové pokoje bez sociálního vybaveni, ale i společné WC na 15 pacientů. Je naprostý nedostatek komfortu pro pacienty i pro personál. Střecha je zatékající, při dešti protéká voda až do suterénu. Velkým problémem je nedostatečná kapacita hemodialýzy, která byla postavena pro 7 lůžek. Nyní se dialyzuje ve 3 směnách 10 -11 lidí najednou.
Navrhovaná rekonstrukce řeší přesunutí části pokojů na západní stranu, doplnění pokojů o hygienické buňky a vytvoření potřebného zázemí. Pro vytvoření 30-ti lůžkové jednotky je nutno zvětšit plochu podlaží a z těchto důvodů je navrženo vybudování přístavby podél východní fasády - v této části je umístěna potřebná část lůžkové kapacity. Lůžková kapacita by tak byla 131 lůžek, včetně 11 lůžek JIP. Dále se počítá s 12 dialyzačními lůžky a rovněž s vytvořením rehabilitačního ambulantního centra.
Proces přípravy:
* v roce 2004 byl vybrán zhotovitel projektové dokumentace
* v průběhu roku 2006 bylo vydáno územní rozhodnutí.
* V současné době je hotový projekt pro stavební povolení
* byla podána žádost o stavební povolení na stavebním úřadě a běží zákonná lhůta
* je připravován projekt na výběr zhotovitele
Provádění výstavby je plánováno po etapách za provozu interního oddělení a celková předpokládaná výše nákladů činí 350 000 tis. Kč.


2. Hlavní lůžková budova v Nemocnici Pelhřimov
Obdobně vážná situace je v Nemocnici Pelhřimov u hlavní lůžkové budovy, jejíž část pochází již z roku 1904 a u které výraznější úpravy byly naposledy v roce 1936. Při rekonstrukci by tak mělo dojít k výměně všech rozvodů, oken včetně zateplení budovy, opravy střešního pláště, vytvoření odpovídajících 2-3 lůžkových pokojů pro pacienty s vlastním sociálním zařízením při zachování stávajícího počtu lůžek.
V budově by mělo být umístěno: 74 lůžek interního oddělení, 24 lůžek ortopedického oddělení, 57 lůžek chirurgického oddělení, 20 lůžek urologického oddělení, radiodiagnostické oddělení, blok interních ambulancí a centrální příjem pacientů.
Proces přípravy
* V roce 2006 byla dokončena projektová dokumentace pro stavební povolení,
* na jejímž základě bylo v prosinci roku 2006 toto stavební povolení vydáno,
* proběhla veřejná zakázka na projektovou dokumentaci pro výběr zhotovitele stavby s termínem dokončení této dokumentace do 30. 10. 2007,
* bezprostředně poté bude možno zahájit veřejnou obchodní soutěž na zhotovitele.
Dle rozpočtu zpracovaného v projektové dokumentaci pro stavební povolení jsou celkové náklady ve výši 386 157 tis. Kč, z toho náklady na zdravotnickou technologii ve výši 127 725 tis. Kč.

3. Pavilon pro matku a dítě v Nemocnici Třebíč
V Nemocnici Třebíč budova porodnice, novorozeneckého oddělení, šestinedělí a gynekologie nevyhovuje současným požadavkům na poskytování neodkladné zdravotní péče (nevyhovující porodní sály, ZTI, společné sociální zázemí, nesplnění požadavků požárních a bezpečnostních, apod.). Ročně se zde uskuteční cca 1000 porodů. Po důkladném technicko-ekonomickém posouzení dvou názorů (rekonstrukce stávajícího objektu, nebo výstavba nového pavilonu) navrhlo vedení nemocnice výstavbu nového pavilonu péče o matku a dítě, protože rekonstrukcí by nebylo možno dosáhnout požadovaných parametrů. Výstavbou nového pavilonu by se vyřešilo přestěhování lékárny z UNP na lepší obchodní místo, přestěhování porodnice, novorozeneckého oddělení, přestěhování rehabilitačního oddělení, sjednocení lůžkového fondu interního oddělení, přestěhování dialýzy do prostoru UNP, dostavba pavilónu malých interních oborů a vytvoření nového vstupu do nemocnice včetně parkoviště a vyřešení soukromé nemovitosti v areálu nemocnice.
Investiční akce je plně připravena (staveniště, stavební povolení, kompletní projektová dokumentace v úrovni výkaz a výměr).
Proces přípravy
* 30. 3. 2006 uzavřena Smlouva o dílo na vypracování projektová dokumentace - Pavilon pro matku a dítě
* prosinec 2006 vypracována a převzata projektová dokumentace pro stavební povolení
* 4. 12. 2006 podána Žádost o stavební povolení na MěÚ Třebíč
* 23. 4. 2007 vypracována a předána tendrová dokumentace
* 7. 5. 2007 bylo vydáno stavební povolení na stavbu "Pavilon pro matku a dítě Nemocnice Třebíč"
Celková cena včetně zdravotnického a přístrojového vybavení činí 263 mil. Kč vč DPH".

4. Rekonstrukce budovy interny v Nemocnici Havlíčkův Brod
V Nemocnici Havlíčkův Brod vyžaduje oddělení interny rekonstrukci, s předpokládanými náklady ve výši téměř 80 mil. Kč včetně přístrojového a ostatního vybavení.
Hlavními důvody rekonstrukce jsou nevyhovující podmínky pro pacienty (pokoje po 4 až 7 pacientech, sociální zařízení společné pro celé poschodí), zastaralá jednotka intenzivní péče včetně přístrojového vybavení, nevyhovující a částečně nefunkční ústřední vytápění, havarijní stav kanalizace a rozvodů TUV, nevyhovující elektroinstalace včetně hlavní rozvodny a v havarijním stavu je i elektrická požární signalizace.
Pavilón byl postaven v roce 1944. V rámci dostavby byla v polovině 90. let přistavěna nástavba 5. a 6. nadzemního podlaží, které využívá dětské oddělení. Současně s nástavbou bylo provedeno zateplení celé budovy včetně venkovní omítky. Venkovní plášť je tedy po rekonstrukci, ale vnitřní část budovy ve 4 nadzemních a jednom podzemním podlaží zůstala v nevyhovujícím stavu. Alarmující situace je zejména na JIP interních oborů a na 3 stanicích interního oddělení. Jsou zde 4 - 8 lůžkové pokoje, sociální zařízení společné pro celé poschodí
Výsledkem rekonstrukce budou modernizované tři lůžkové stanice interny, jedna lůžková stanice neurologie, JIP, interní ambulance, neurologické ambulance, urologické ambulance a ambulance pro dětské oddělení. Vzniknou zde 2 - 4 lůžkové pokoje pro pacienty s vlastním sociálním zařízením. Lůžková kapacita po rekonstrukci bude 114 lůžek: z toho:
* JIP 13 v jedno až třílůžkových boxech umístěných ve druhém nadzemním podlaží s přímou návazností na ARO
* 4 standardní lůžkové stanice s počtem lůžek 101, kde pacientské pokoje budou dvou až čtyřlůžkové s vlastním sociálním zařízením. Součástí lůžkové stanice bude vyšetřovna, inspekční pokoj sester, lékařů, denní místnost pro personál, čajová kuchyňka, jídelna pacientů, imobilní koupelna a WC, čistící místnost a sklad
Rekonstrukce bude realizovaná po částech, aby nebyl narušen provoz v 5. a 6. NP.
Nemocnice Havlíčkův Brod v současné době vypisuje výběrové řízení na zhotovení projektové dokumentace na rekonstrukci budovy interny..
Harmonogram:
1. rekonstrukce JIP a dvou standardních lůžkových stanic -začátek leden 2008 a ukončení září 2008, náklady cca 42,4 mil. Kč
2. rekonstrukce ambulancí a dvou lůžkových stanic - začátek říjen 2008 a ukončení červen 2009, celkové náklady 35,5 mil. Kč.
Návrh řešení Pro realizaci těchto aktivit je možné využít finanční prostředky z Regionálního operačního programu NUTS II Jihovýchod 2007 - 2013 v oblasti podpory 3.4 Veřejné služby regionálního významu. V rámci této oblasti bude možné podporovat výstavbu, modernizaci, rekonstrukci a fyzickou obnovu regionálních zdravotnických zařízení. Podpora v rámci prioritní osy 3 bude poskytována formou dotace z prostředků ERDF s maximální hranicí do 85 % celkových způsobilých výdajů u projektů předkládaných veřejnými subjekty
Příjemci a cílové skupiny této podpory jsou kraje a organizace zřizované nebo zakládané kraji .
Veškerý nemovitý majetek užívají nemocnice na základě Smlouvy o nájmu nemovitostí mezi krajem Vysočina (jako pronajímatelem) a zdravotnickým zařízením (jako nájemcem)., schválené radou kraje usnesením 586/19/2003/RK ze dne 3. 6. 2003. Předmět pronájmu tvoří budovy, stavby a pozemky, se kterými byly příslušné hospodařit výše uvedené příspěvkové organizace ke dni 31. 12. 2002 a které dle zákona č. 290/2002 Sb. přešly do vlastnictví kraje Vysočina, vyjma nemovitostí a jejich částí které nájemce nepotřebuje k dosažení hlavního účelu činnosti a k výkonu doplňkové činnosti dle zřizovací listiny schválené Zastupitelstvem kraje Vysočina. Současně se smlouvou o nájmu nemovitostí RK schválila Příkazní smlouvu mezi krajem Vysočina (jako příkazcem) a zdravotnickým zařízením Nemocnicí Nové Město na Moravě, Nemocnicí Třebíč, Nemocnicí Pelhřimov a Nemocnicí Havlíčkův Brod (jako příkazníkem), kterou je zajištěna mimo jiné i správa nemovitého a movitého majetku včetně zajištění komplexní evidence a inventarizace pronajatého majetku a úkonů spojených s návrhy na převedení a vyřazení pronajatého majetku, který příkazník nepotřebuje ke své činnosti.
Na základě této skutečnosti bude tedy příjemcem dotace kraj, ale mezi osoby odpovědné za zdárnou realizaci a dokončení rekonstrukcí byli nominováni i ředitelé nemocnic.

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví navrhuje, aby Rada kraje Vysočina vzala na vědomí projektové záměry v jednotlivých nemocnicích. Na základě výše uvedeného popisu pak odbor sociálních věcí a zdravotnictví ve spolupráci s majetkovým odborem, odborem regionálního rozvoje a nemocnicemi zahájí práce na přípravě projektů a připraví žádost o spolufinancování projektu z ROP NUTS II Jihovýchod 2007 - 2013.
Nutnou podmínkou, aby tyto náklady byly zařazeny mezi náklady uznatelné však je, aby byly zřízeny zvláštní účty k jednotlivým uvažovaným projektům a veškeré finanční pohyby k jednotlivým akcím byly prováděny prostřednictvím těchto zvláštních účtů.
Vzhledem k tomu, že v nejbližší době bude nutné vyhlásit veřejnou zakázku na zpracování studií proveditelnosti, navrhujeme, aby pro přípravu projektové žádosti a studie proveditelnosti pro výše uvedené projektové záměry byly z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje vyčleněny finanční prostředky, které pokryjí náklady na přípravu projektové žádosti a studie proveditelnosti.

Rozdělení kompetencí v rámci přípravné fáze projektů:
ORR - konzultace s řídícími orgány operačního programu, pomoc OSVZ v základní formulaci žádostí, pomoc při důvodových zprávách a formulacích, pomoc při vlastním vypracování žádosti předkládané do operačního programu a konzultace v otázkách studií proveditelnosti, supervize nad všemi otázkami ve fázi formulace projektu.
OSVZ, ORR a nemocnice - zpracování podkladů pro projekty, spočívající ve zpracování žádostí, zajištění expertního zpracování studií proveditelnosti, koordinace a řízení činností souvisejících s povinnostmi vůči řídícím orgánům operačního programu. OSVZ dále ve spolupráci s Odborem ekonomickým Krajského úřadu kraje Vysočina zajistí závěrečné finanční vyhodnocení projektů.
OM - zpracování podkladů v záležitostech majetkoprávních, zajištění projektové a další technické a obchodní přípravy akcí, veřejných zakázek, řízení fyzické realizace zakázek, zajištění inženýrského dohledu nad plněním zakázek
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 17. 7. 2007 je 19 860 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* přípravu projektu "Interní pavilon v Nemocnici Nové Město na Moravě" popsaného v materiálu RK-23-2007-87;
* přípravu projektu "Hlavní lůžková budova v Nemocnici Pelhřimov" popsaného v materiálu RK-23-2007-87;
* přípravu projektu "Pavilon pro matku a dítě v Nemocnici Třebíč" popsaného v materiálu RK-23-2007-87;
* přípravu projektu "Rekonstrukce budovy interny v Nemocnici Havlíčkův Brod" popsaného v materiálu RK-23-2007-87;
ukládá
Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina, Odboru majetkovému Krajského úřadu kraje Vysočina a Oboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina zajistit přípravu projektových žádostí a studii proveditelnosti projektů:
* "Interní pavilon v Nemocnici Nové Město na Moravě";
* "Hlavní lůžková budova v Nemocnici Pelhřimov";
* "Pavilon pro matku a dítě v Nemocnici Třebíč";
* "Rekonstrukce budovy interny v Nemocnici Havlíčkův Brod";
k předložení do Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod;
schvaluje
* v rámci výdajové části rozpočtu zvýšení kapitoly Zdravotnictví, § 3522 - Ostatní nemocnice o částku 2 000 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 2 000 tis. Kč na zajištění zpracování projektové žádosti a studie proveditelnosti projektů "Interní pavilon v Nemocnici Nové Město na Moravě", "Hlavní lůžková budova v Nemocnici Pelhřimov", "Pavilon pro matku a dítě v Nemocnici Třebíč" a "Rekonstrukce budovy interny v Nemocnici Havlíčkův Brod" prostřednictvím zvláštních účtů;
* převod finančních prostředků ve výši max. do 2 000 tis. Kč z kapitoly Zdravotnictví, § 3522 - Ostatní nemocnice na zvláštní účty jednotlivých projektů na zpracování projektové žádosti a studie proveditelnosti projektů "Interní pavilon v Nemocnici Nové Město na Moravě", "Hlavní lůžková budova v Nemocnici Pelhřimov", "Pavilon pro matku a dítě v Nemocnici Třebíč" a "Rekonstrukce budovy interny v Nemocnici Havlíčkův Brod"
Odpovědnost OSVZ, OE, ORR, OM
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz