Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2007-78

RK-23-2007-78.doc
Číslo materiálu78
Číslo jednacíRK-23-2007-78
NázevSpecializace v oboru praktické lékařství pro dospělé
Zpracoval S. Měrtlová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuZákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta , řeší v §§ 4 a násled. odbornou a specializovanou způsobilost lékaře. Odborná způsobilost k výkonu povolání lékaře se získává absolvováním nejméně šestiletého prezenčního studia v akreditovaném zdravotnickém magisterském studijním programu všeobecné lékařství.
Specializovaná způsobilost lékaře v rámci oborů specializačního vzdělávání dle přílohy uvedeného zákona se získává úspěšným ukončením specializačního vzdělávání atestační zkouškou. Vzdělávací programy v jednotlivých oborech včetně minimálních požadavků na specializační vzdělávání stanoví ministerstvo zdravotnictví.
V kraji Vysočina je zaregistrováno v oboru praktický lékař pro dospělé celkem 237 nestátních zdravotnických zařízení (dále jen NZZ), z toho ve věku 65 let a více je 18 NZZ, což činí 7,5 % z celkového počtu. Ve srovnání s NZZ v rámci ostatních oborů, je situace v oblasti praktického lékařství pro dospělé nejkritičtější (viz materiál RK-37-2006-78,př.1).
V rámci vzdělávacího programu v oboru praktické lékařství pro dospělé je podmínkou pro získání specializace zařazení do tohoto oboru a absolvování praxe v minimální délce 5 let, z toho 15 měsíců praxe na lůžkovém interním oddělení, včetně plicního, infekčního a specializovaných ambulancí, v nemocnici s neselektovaným příjmem. V praxi potom celá příprava lékaře probíhá tím způsobem, že nemocnice lékaře zařazeného do specializačního oboru praktické lékařství do dospělé přijme na 15 měsíců do pracovního poměru. Po dobu 15 měsíců probíhá předepsaná praxe v nemocnici. Po této době končí lékař pracovní poměr s nemocnicí a dále se stává zaměstnancem Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví v Praze (dále jen IPVZ) - na tento postup však není právní nárok. Finanční prostředky vynakládané nemocnicemi na tuto praxi jsou pro nemocnice zatěžující, nejsou jí v žádné formě vraceny, a nemocnice v podstatě nemají žádný zájem na výchově mladých lékařů. Bez vstřícné spolupráce mezi nemocnicí a krajem nebude moci vzdělávání lékařů v rámci oboru praktické lékařství pro dospělé vůbec probíhat.
Finanční problémy se vyskytly i na straně IPVZ, neboť původní délka přípravy praktického lékaře pro dospělé byla z 2,5 let prodloužena na současných 5 let, finanční prostředky jí však navýšeny nebyly.
Zdravotní komise rady kraje svým usnesením č. 011/02/2007/ZdK ze dne 7. 3. 2007 uložila odboru sociálních věcí a zdravotnictví oslovit ředitele zřizovaných nemocnic se žádostí o předložení konkrétních finančních požadavků na financování přípravy praktických lékařů pro dospělé v roce 2007, a to do konce dubna 2007. OSVZ oslovil zmiňované nemocnice se žádostí o předložení finančních požadavků na financování přípravy praktických lékařů pro dospělé v roce 2007, a to ve struktuře vyčíslení celkové částky a dále v členění na jednotlivé položky a sdělení počtu připravujících se lékařů. Termín pro předložení údajů byl stanoven do 30. 4. 2007.
Z informací předložených nemocnicemi vyplývá, že v letošním roce v rámci vzdělávání v oboru praktické lékařství pro dospělé je připravován následující počet lékařů: 2 lékaři v Nemocnici Havlíčkův Brod (z toho jedna lékařka má uzavřenou smlouvu o dohodě o pracovní činnost s odměnou 1 tis. Kč měsíčně, jeden lékař v pracovním poměru), 3 lékaři v Nemocnici Jihlava, 1 lékař v Nemocnici Pelhřimov (k 31. 3. 2007 ukončen pracovní poměr na dobu určitou; celková doba v nemocnici činila 15 měsíců). V Nemocnicích Třebíč a Nové Město na Moravě se nyní nepřipravují lékaři v oboru praktické lékařství pro dospělé. Požadované náklady zahrnují tarifní mzdu, sociální a zdravotní pojištění, příděl do FKSP a příspěvek na OOPP činí dle jednotlivých nemocnic.
Na problematiku přípravy v rámci získávání specializované způsobilosti praktických lékařů pro dospělé bylo upozorňováno i při projednávání rozpočtu kraje na rok 2007, tato částka ve výši 2 550 tis. Kč je v rozpočtu uvedena v kapitole Zdravotnictví pod čarou. Odbor navrhoval systémové financování v roce 2007; dle věkové struktury k přípravě praktického lékaře pro dospělé bylo počítáno v roce 2007 s přípravou 8 lékařů s měsíčními náklady 26 tis. Kč.
Návrh řešení Je navrhováno radě kraje, v návaznosti na skutečnosti uvedené v popisu problému, schválit uvolnění finančních prostředků z rozpočtu kraje na přípravu praktických lékařů pro dospělé probíhající v nemocnicích kraje. Výše částky je navrhována na 30 tis. na jednoho připravovaného lékaře na 1 měsíc přípravy v roce 2007 v dané nemocnici. Částka 30 tis. Kč byla vypočítána aritmetickým průměrem ze zaslaných požadavků a dále podpořena stanoviskem katedry všeobecného lékařství, IPVZ Praha, kterou byla stanovena průměrná výše nákladů na přípravu jednoho lékaře na měsíc 30 033, -- Kč.
StanoviskaZdravotní komise Rady kraje Vysočina přijala dne 7. 6. 2006 usnesení č. 012/06/2006/ZdK, ve kterém
souhlasí
* s vyčleněním finančních prostředků pro nemocnice zřizované krajem k úhradě nákladů spojených s odbornou přípravou lékařů k získání specializované způsobilosti praktický lékař pro dospělé a lékař urgentní medicíny
doporučuje
* radě kraje schválit začlenění finančních prostředků do rozpočtu 2007 pro zřizované nemocnice za účelem odborné přípravy lékařů k získání specializované způsobilosti praktický lékař pro dospělé a lékař urgentní medicíny

Stanovisko Sdružení praktických lékařů pro dospělé:
Věková struktura praktických lékařů pro dospělé v kraji Vysočina je alarmující. Současný systém vzdělávání mladých lékařů v oboru praktické lékařství pro dospělé je nedostatečné, návrh systémového financování specializačního vzdělávání tohoto oboru, navrhovaný odborem sociálních věcí a zdravotnictví, sdružení plně podporuje a dodává, že se obává situace, kdy pacienti našeho kraje nebudou moci být v budoucnu ošetřeni vzhledem k nedostatku praktických lékařů.

Zdravotní komise rady kraje se opětovně problematikou vzdělávání praktických lékařů pro dospělé zabývala na svém 6. jednání dne 6. 6. 2007 a svým usnesením č. 019/06/2007/ZdK doporučuje radě kraje rozhodnout o poskytnutí neinvestičního příspěvku pro Nemocnice Havlíčkův Brod, Pelhřimov a Jihlava za účelem úhrady nákladů na část přípravy praktických lékařů pro dospělé za období 1. 1. 2007 až 31. 5. 2007.
Ekonomický odbor k předloženému návrhu rozpočtového opatření nemá připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 19 860 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout neinvestiční dotaci pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci, IČ 00179540 ve výši 65 tis. Kč, Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci, IČ 00090638 ve výši 450 tis. Kč a Nemocnici Pelhřimov, příspěvkovou organizaci, IČ 00511951 ve výši 90 tis. Kč za účelem úhrady nákladů na část přípravy praktických lékařů pro dospělé za období
1. 1. 2007 - 31. 5. 2007;
schvaluje
* zvýšení kapitoly Zdravotnictví, § 3522 - Ostatní nemocnice, položky 5331 Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím v celkové výši 605 tis. Kč, z toho pro:
- Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci ve výši 65 tis. Kč;
- Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci ve výši 450 tis. Kč;
- Nemocnici Pelhřimov, příspěvkovou organizaci ve výši 90 tis. Kč;
při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 605 tis. Kč;
* zvýšení závazného ukazatele "Příspěvek na provoz" na rok 2007 pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci, ve výši 65 tis. Kč, Nemocnici Pelhřimov, příspěvkovou organizaci, ve výši 90 tis. Kč a pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci, ve výši 450 tis. Kč za účelem úhrady nákladů na část přípravy praktických lékařů pro dospělé za období 1. 1. 2007 - 31. 5. 2007.
Odpovědnost OSVZ, ekonomický odbor, ředitelé Nemocnice Havlíčkův Brod, Nemocnice Jihlava a Nemocnice Pelhřimov
Termín 31. 7. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz