Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2007-19

RK-21-2007-19.doc
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-21-2007-19
NázevŠkolní jídelna Gymnázia Otokara Březiny a SOŠ Telč na nám. Zachariáše z Hradce - ukončení činnosti
Zpracoval A.Vlachová, K. Ubr, Z. Ludvík
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuRozhodnutím zastupitelstva kraje č. 295/05/2003/ZK ze dne 18. 11. 2003 byla 1. 7. 2004 sloučena SOŠ Telč s Gymnáziem Otokara Březiny Telč jako nástupnickou organizací. Sloučená organizace Gymnázium Otokara Březiny a SOŠ Telč (dále jen "škola") provozuje
2 školní jídelny - v budově gymnázia na ulici Hradecká a v bývalé budově SOŠ na nám. Zachariáše z Hradce (dále jen "ŠJ SOŠ"), kde jsou také současně třídy oborů SOŠ. Budova na nám. Zachariáše z Hradce je majetkem Masarykovy univerzity Brno, vybavení ŠJ SOŠ je majetkem školy. Vícenáklady na provoz ŠJ SOŠ byly po jednání s ředitelem školy vyčísleny na 150 tis. Kč mzdových nákladů (+ 56 tis. Kč odpovídajících odvodů) a 250 tis. Kč provozních nákladů. Prostředky na mzdové výdaje dostává škola normativním rozpočtem přímých výdajů. Provozní náklady související s částečným užíváním bývalé budovy SOŠ jsou škole fakturovány vlastníkem budovy podle poměru užívané plochy. Vznikají přitom problémy s vyčíslením skutečných nákladů připadajících na ŠJ SOŠ.
Pro zajištění školního stravování všech žáků školy plně postačuje školní jídelna na ulici Hradecká. Dle sdělení ředitele školy je tato jídelna schopna zajistit i stravování tzv. cizích strávníků, kteří v současné době služeb těchto školních jídelen využívají. U žáků SOŠ se prodlouží docházková vzdálenost o cca 500 m. Prodloužení doby ke stravování lze řešit vhodnou úpravou rozvrhů. Vzhledem k odchodům do starobního důchodu dvou zaměstnankyň rušené jídelny nebude nutné řešit nadbytek pracovníků rozvázáním pracovního poměru pro nadbytečnost.
Návrh řešení Vzhledem k nákladům souvisejících s provozováním dvou školních jídelen bylo doporučeno řediteli školy ukončit činnost ŠJ SOŠ na nám. Zachariáše z Hradce. Stravování žáků školy, žáků ZŠ Hradecká, zaměstnanců obou škol i případně dalších zájemců je schopna zabezpečit školní jídelna na ulici Hradecká. Ohledně dalšího postupu při nakládání s movitým majetkem ve ŠJ v budově Zachariáše z Hradce navrhuje OŠMS zahájit jednání se zástupci Masarykovi university Brno, zda nadále trvá zájem o tento majetek. MU Brno o majetek kuchyně projevila zájem již v roce 2005. Vzhledem k nevyjasněným právním normám ohledně tzv. "náhradního stravování" žáků školy, nebyl požadavek akceptován. Popsaný návrh vede k úspoře cca 250 tis. Kč provozních výdajů z rozpočtu kraje a cca 206 tis. Kč přímých výdajů z rozpočtu regionálního školství, aniž by došlo k ohrožení poskytování stravovacích služeb žákům a pracovníkům škol. OŠMS navrhuje uspořenou částku provozních nákladů ve výši 200 tis. Kč ponechat škole na zajištění materiálního zajištění školy a přípravu na postupné přestěhování žáků z budovy Zachariáše z Hradce do hlavní budovy školy na ulici Hradební.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o ukončení činnosti školní jídelny Gymnázia Otokara Březiny a SOŠ Telč na nám. Zachariáše z Hradce k 31. 8. 2007 a
ukládá
odboru školství, mládeže a sportu zahájit jednání s Masarykovou universitou Brno o využití movitého majetku rušené jídelny.
Odpovědnost OŠMS, ředitel Gymnázia Otokara Březiny a SOS Telč
Termín 30. 9. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz