Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2007-70

RK-20-2007-70.doc  RK-20-2007-70pr1.tif  RK-20-2007-70pr2.doc
Číslo materiálu70
Číslo jednacíRK-20-2007-70
NázevPoskytnutí dotace Městysu Dolní Cerekev ze zvláštního účtu kraje Vysočina na dofinancování nákladů sanačních prací na skládce průmyslových odpadů v k.ú. Nový Rychnov
Zpracoval P. Bureš, J. Mikyna, R. Zvolánek
Předkládá I. Rohovský
Počet příloh
Popis problémuDne 6. 6. 2007 byla na Krajský úřad kraje Vysočina, odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství doručena žádost Městysu Dolní Cerekev (viz příloha č. 1 tohoto materiálu) o poskytnutí finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina (zřízeného podle § 42 odst. 4 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých předpisů /vodní zákon/, ve znění pozdějších předpisů) na sanační práce k odstranění staré ekologické zátěže skládky průmyslových odpadů v k.ú. Nový Rychnov ve výši 9 717 947 Kč. Předmětem žádosti je poskytnutí dotace na dofinancování nákladů sanačních prací na skládce, které nebyly poskytnuty z Evropského fondu regionálního rozvoje v rámci Operačního programu Infrastruktura (dále jen "OPI") a Státního fondu životního prostředí ČR (dále jen "SFŽP").
Skládka průmyslových odpadů v k.ú. Nový Rychnov dlouhodobě ohrožuje podzemní a povrchové vody a prokazatelně znečišťuje podzemní vody v zájmovém území. Znečištění má plošný charakter. Skládka umístěná v prostoru bývalého žulového lomu se nachází na pozemku v k.ú. Nový Rychnov, městys Dolní Cerekev není původcem této dlouhodobé havárie. Pozemek je v současné době ve vlastnictví městysu Dolní Cerekev.
Důvodem nutnosti realizace sanace skládky odpadů v k.ú. Nový Rychnov je závažné a prokázané znečištění podzemních vod na lokalitě a ohrožení vodních zdrojů podzemní vody, které slouží k zásobování cca 1200 obyvatel městyse Dolní Cerekev pitnou vodou. V současnosti má pitná voda kvalitu odpovídající kvalitě vody kojenecké. Podle Aktualizace analýzy rizika zpracované v roce 2003 dochází k významnému znečištění podzemní vody zejména chlorovanými uhlovodíky, chlorovanými pesticidy, některými kovy, dusitany, dusičnany, fluoridy, chloridy atd. a v časovém horizontu 15 let hrozí rozšíření znečištění i do prameniště pro městys Dolní Cerekev. V zájmovém území není v současnosti jiný využitelný vodní zdroj, který by mohl nahradit stávající zdroj pitné vody ohrožený únikem závadných látek ze skládky odpadů. Cílem sanace je odstranění zdroje znečišťování. Sanace bude spočívat zejména v odtěžení uložených odpadů z tělesa skládky, jejich odvozu ke zneškodnění včetně vlastního zneškodnění, čerpání znečištěných podzemních vod a jejich čištění a monitoringu kvality vod.
Návrh řešení Zastupitelstvo kraje Vysočina schválilo dne 29. 3. 2005 usnesením č. 0152/02/2005/ZK příslib poskytnutí dotace obci Dolní Cerekev ze zvláštního účtu kraje Vysočina spočívající v dofinancování té části nákladů na sanaci skládky průmyslových odpadů v k. ú. Nový Rychnov, která obci nebude poskytnuta z OPI a SFŽP, a to včetně neuznatelných nákladů a nákladů na supervizi, v maximální výši 20 % z celkových nákladů sanace, což může činit maximálně 11,9 mil. Kč. Tento příslib se vydal pouze za podmínky, že na sanaci skládky budou poskytnuty finanční prostředky z OPI a SFŽP. Městys Dolní Cerekev podal v roce 2005 žádost o finanční prostředky do OPI na sanaci skládky a v současné době je již podepsána Smlouva o poskytnutí podpory ze SFŽP a vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace z OPI. V březnu letošního roku byly zahájeny sanační práce, které budou ukončeny v červnu 2008.
Požadavek městyse Dolní Cerekev splňuje absolutní hodnotu příslibu zastupitelstva kraje, jelikož požaduje 9 717 947 Kč, což je méně než 11,9 mil. Kč, ale nesplňuje procentuální hodnotu příslibu, neboť požaduje 24,2 % z celkových nákladů na sanaci skládky, což je více než 20 %. Z tohoto důvodu jsou možné 2 varianty poskytnutí dotace. První varianta spočívá v poskytnutí dotace ve výši 20 % celkových nákladů na sanaci, což je 8 028 932 Kč. Druhá varianta spočívá v poskytnutí dotace v požadované výši 24,2 %, což je 9 717 947 Kč.
Z hlediska ochrany vod se jedná o dlouhodobou havárii s přetrvávajícím závažným znečištěním podzemních vod, u které není komu uložit opatření k nápravě závadného stavu. Z tohoto důvodu a z důvodu, že jsou závažně ohroženy vodní zdroje pitné vody pro městys Dolní Cerkev, přičemž městys není původcem havárie, doporučujeme poskytnutí dotace ze zvláštního účtu kraje Vysočina na výše uvedené sanační práce podle výše uvedené druhé varianty, jelikož absolutní částka poskytnutí dotace bude o více než 2 mil. Kč nižší než byl příslib zastupitelstva kraje v roce 2005 a navýšení procentuální částky na 24,2 % je způsobeno zejména započítáním rozpočtové rezervy dle smlouvy o dílo ve výši 2 mil. Kč, přičemž tato částka nemusí být vyčerpána. Dotace bude poskytnuta na základě smlouvy o poskytnutí dotace (viz příloha č. 2 tohoto materiálu).
Poskytnutí finančních prostředků je v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina k odstranění následků dlouhodobých havárií s dopadem na jakost podzemních nebo povrchových vod (dále jen "zásady"). Navržená akce je v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina a s Plánem odpadového hospodářství kraje Vysočina, kde je prioritou analytické části - kapitoly "Staré zátěže".
StanoviskaNávrh poskytnutí finančních prostředků byl konzultován s dotčenými odbory krajského úřadu. Jejich připomínky byly zapracovány do předkládaného materiálu.

Odbor životního prostředí:
K uvedené akci nemáme připomínky a bez výhrad souhlasíme. Skládka Nový Rychnov je v prioritách řešení starých skládek v kraji Vysočina uvedena na prvním místě a je klasifikována jako extrémně riziková (ohrožení vodních zdrojů pitné vody pro obec Dolní Cerekev) a to přestože byla rekultivována. Akce významně přispěje k vyřešení rizikové situace v lokalitě.

Ekonomický odbor:
V rozpočtu kraje Vysočina na rok 2007 je na kapitole Zemědělství - zvláštní účet vod, § 2399 Ostatní záležitosti vodního hospodářství na akci dofinancování nákladů sanačních prací na skládce průmyslových odpadů v k.ú. Nový Rychnov narozpočtována částka 8 000 000 Kč.
K uvedenému ještě dodává, že částku 1 717 947 Kč je třeba začlenit do návrhu rozpočtu na rok 2008.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout poskytnout dotaci z kapitoly Zemědělství, § 2399 Ostatní záležitosti vodního hospodářství - zvláštní účet vod Městysu Dolní Cerekev na dofinancování nákladů sanačních prací na skládce průmyslových odpadů v k.ú. Nový Rychnov v celkové výši 9 717 947 Kč (z rozpočtu kraje roku 2007 částku 8 000 000 Kč a z rozpočtu kraje roku 2008 zbývající částku 1 717 947 Kč) dle materiálu RK-20-2007-70, př. 2.
Odpovědnost lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 26. 6. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz