Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2007-28

RK-20-2007-28.doc  RK-20-2007-28pr1.tif
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-20-2007-28
NázevŽádost Obce Veselý Žďár ve věci dotace nebo půjčky na akci "Výstavba a technická obnova kanalizace Veselý Žďár"
Zpracoval J. Mikyna, R. Zvolánek
Předkládá P. Bureš
Počet příloh
Popis problémuDne 6. 6. 2007 byla Radě kraje Vysočina doručena žádost Obce Veselý Žďár (viz příloha č. 1 tohoto materiálu) o změnu termínu při rozhodování o poskytnutí dotace na akci "Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací" v rámci dotačního titulu podle Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na drobné vodohospodářské ekologické akce (dále jen "zásady"). V záporném případě Obec Veselý Žďár žádá o půjčku v předpokládané výši dotace.
Obec Veselý Žďár obdržela v roce 2007 dotaci z Ministerstva zemědělství v rámci programu 229 310 "Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací" na akci "Výstavba a technická obnova kanalizace Veselý Žďár", jelikož tato akce byla v roce 2006 krajským úřadem zařazena mezi nejvyšší priority staveb vodovodů a kanalizací na území kraje. Podle čl. III. odst 4 Pravidel pro poskytování a čerpání finanční podpory v rámci programu 229 310 je závaznost nejvyšších priorit krajských úřadů podmíněna spolufinancováním z prostředků kraje ve výši 10 % nákladů stavební a technologické části staveb. Toto spolufinancování akcí týkající se odkanalizování a čištění odpadních vod je prováděno podle zásad, kde jsou v čl. 5 odst. 2 uvedeny termíny pro předkládání žádostí a to do 31. 1. a 31. 7. kalendářního roku. Jelikož Obec Veselý Žďár nestihla podat žádost do termínu 31. 1. 2007, podala žádost v souladu se zásadami dne 4. 5. 2007. K tomuto obec požaduje změnu (urychlení) termínu při rozhodování o poskytnutí dotace, protože nejbližší zasedání zastupitelstva kraje po 31. 7. 2007 bude 18. 9. 2007.
Návrh řešení Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství nedoporučuje změnu termínu při rozhodování o poskytnutí dotace, jelikož termín pro poskytování dotace je daný zásadami, a nedoporučuje ani poskytnutí půjčky v předpokládané výši dotace. Důvodem nedoporučení je, že jakákoliv výjimka z platných zásad je nesystémovým řešením.
StanoviskaNávrh usnesení byl konzultován s radním pro oblast zemědělství a vodního hospodářství Ivem Rohovským.

Stanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout:
* zamítnout žádost Obce Veselý Žďár o změnu termínu při rozhodování o poskytnutí dotace na akci "Výstavba a technická obnova kanalizace Veselý Žďár";
* zamítnout žádost Obce Veselý Žďár o poskytnutí půjčky na akci "Výstavba a technická obnova kanalizace Veselý Žďár".
Odpovědnost lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 26. 6. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz