Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2007-18

RK-18-2007-18.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-18-2007-18
NázevProblematika ochrany před hlukem a vibracemi z provozu na pozemních komunikacích
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář, L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh řešení problematiky hluku a vibrací jejímiž zdroji je provoz na pozemních komunikacích - silnicích ve vlastnictví kraje.
Zákon č. 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů řeší v dílu 6 i problematiku ochrany před hlukem, vibracemi a neionizujícím zářením.
Dle ustanovení § 30 vlastník, případně správce pozemní komunikace jejichž provozem vzniká hluk, je povinen technickými, organizačními a dalšími opatřeními v rozsahu stanoveném tímto zákonem a prováděcím právním předpisem zajistit, aby hluk nepřekračoval hygienické limity upravené prováděcím právním předpisem pro chráněný venkovní prostor a chráněné vnitřní prostory staveb a chráněné venkovní prostory staveb a aby bylo zabráněno nadlimitnímu přenosu vibrací na fyzické osoby.
Zjednodušeně řečeno zákon umožňuje požádat orgán ochrany veřejného zdraví o povolení časově ohraničené výjimky v případech překročení hlukových limitů při současném návrhu na způsob a čas řešení.
Problematika hluku z provozu pozemních komunikací je záležitost provozní a proto byl dodatkem č. 77 zřizovací listiny Krajské správy a údržby silnic Vysočina rozšířen předmět činnosti o úkoly stanovené zákonem č. 258/2000 Sb.
V současné době je řešen konkrétní problém vyvstalý na základě kontrolního zjištění Krajské hygienické stanice kraje Vysočina. Jedná se o zjištěné překročení hygienických limitů hluku pro denní i noční dobu u rodinného domu č.p. 53 a pro denní dobu u rodinného domu č.p. 82 v Kostelci u Jihlavy u silnice II/406. KSÚSV dokončuje zpracování podkladů pro podání žádosti o výjimku a návrhů na opatření k 31. 5. 2007.
Pro informaci dále uvádíme, že v případě dalšího měření u rodinných domů u silnice II/406 v městě Třešť prováděného KHSV nebylo překročení hygienických limitů hluku zjištěno.
Návrh řešení Problematika ochrany před hlukem zejména z provozu pozemních komunikací je v poslední době poměrně často medializovaná. Je to s ohledem na stávající stav silniční sítě, její časté vedení městskou zástavbou a stále narůstající intenzitu dopravy problém, jehož řešení bude znamenat poměrně značný finanční dopad na vlastníky komunikací. V konkrétních řešení bude často velmi obtížné, ne-li nemožné nalézt taková technická nebo jiná řešení k eliminaci překročení hygienických limitů hluku. Současná zákonná úprava sice připouští provozování zdroje hluku pokud nelze z vážných důvodů hygienické limity dodržet a to za předpokladu prokázání, že hluk bude omezen na rozumně dosažitelnou míru, kterou se rozumí poměr mezi náklady a jejich přínosem, ale pouze na časově omezenou dobu.
KSÚSV na základě kompetence dané jí zřizovací listinou bude vytipovávat úseky silnic II. a III. třídy s potencionálním překročením hladin hluku, bude zajišťovat měření a případné zpracování návrhů opatření k eliminaci nadměrné hlukové zátěže s následnými žádostmi o výjimky doloženými způsobem a časem realizace opatření. Rovněž vlastní opatření budou realizována prostřednictví KSÚSV. Samotná měření a zpracování návrhů jsou poměrně složitá a finančně náročná záležitost a musí být zajišťována prostřednictvím autorizovaných osob. Nepoměrně finančně náročnější však budou případná technická opatření.
Finanční náklady spojené s realizací protihlukových či antivibračních opatření nese vlastník. Kraj Vysočina pověřil v souladu se zákonnou úpravou správce komunikací - KSÚSV - činnostmi směřujícími k zajištění opatření eliminace nadměrného hluku či vibrací. K budoucímu zajištění realizace konkrétních opatření je nutné poskytnout odpovídající finanční prostředky do rozpočtu KSÚV.
Návrh usnesení předpokládá vzít na vědomí informaci o řešení problematiky hluku a vibrací způsobovaného provozem na pozemních komunikacích, vyslovit souhlas s navrženým postupem a uložit řediteli KSÚSV a ODSH uplatnit do rozpočtu kraje na jednotlivé roky finanční prostředky potřebné k realizaci konkrétních opatření.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o řešení problematiky hluku a vibrací způsobovaného provozem na pozemních komunikacích v rámci silnic II. a III. třídy v kraji Vysočina;
souhlasí
s postupem navrženým v materiálu RK-18-2007-18;
ukládá
řediteli Krajské správy a údržby silnic Vysočina, příspěvkové organizaci a ODSH v rámci přípravy rozpočtu kraje Vysočina na jednotlivé roky uplatnit finanční prostředky potřebné k realizaci protihlukových a antivibračních opatření.
Odpovědnost KSÚSV, ODSH
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz