Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2007-37

RK-17-2007-37.doc  RK-17-2007-37pr1.tif
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-17-2007-37
NázevVýzva k vydání příborů - archeologického nálezu učiněného při zemních pracích ve Žďáru nad Sázavou dne 26. 8. 2006
Zpracoval M. Magrot
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuArcheologický nález - sada secesních pozlacených stříbrných příborů (11 lžic, 10 vidliček a 10 nožů) - byl nalezen dne 26. 8. 2006 v lokalitě Žďár nad Sázavou při výstavbě kanalizace a souvisejících výkopových pracích. Movitý archeologický nález se stal vlastnictvím kraje Vysočina na základě § 23a odst. 2 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů, jelikož byl učiněn v územním obvodu kraje a splňuje obligatorní podmínky dle zákona, tj. nález nebyl proveden při archeologických výzkumech prováděných příspěvkovou organizací nebo organizační složkou obce ani při archeologických výzkumech prováděných státní organizací nebo organizační složkou státu. Archeologický nález byl uložen v Muzeu Vysočiny Jihlava v souladu s § 23a odst. 3 zákona o státní památkové péči.
Dne 28. 3. 2007 byla kraji Vysočina doručena výzva od Mgr. Štěpánky Bahbouhové, právní zástupkyně Ing. Lubomíra a Ladislava Hromádkových, k vydání sady pozlacených stříbrných příborů nalezených při výkopových pracích ve Žďáru nad Sázavou v létě roku 2006 (viz materiál RK-17-2007-37, př. 1). Ing. Lubomír a Ladislav Hromádkovi jsou jedinými dědici pana Josefa Hromádky, krejčího v Praze-Vinohradech, který od roku 1936 až do své smrti v roce 1986 vlastnil dům č. p. 238 v Žižkově ulici, k. ú. Žďár nad Sázavou. Dům byl v roce 2000 zbořen, na jeho místě se v současnosti nic nenachází. Parcela p. č. 1086, k. ú. Město Žďár, na které se dům č. p. 238 nacházel, je v současnosti ve vlastnictví Města Žďár nad Sázavou.
Dědicové původního vlastníka Josefa Hromádky namítají, že příbory byly součástí jejich domácnosti. Původní vlastník je získal jako odměnu za krejčovskou práci a v obavě, aby mu nebyly v letech tvrdé politické perzekuce konfiskovány, příbory ukryl pod svým domem na venkově; až do své smrti se však nezmínil, kde přesně část majetku je ukryta. Po změně režimu se žádná část majetku nepodařila nalézt.
Návrh řešení Dědici původního majitele domu č. p. 238 ve Žďáru nad Sázavou nejsou v současné době vlastníky domu, dnes již neexistujícího, ani parcely, která se nacházela pod touto nemovitostí. Dále se nabízí otázka, zda uvedené příbory byly součástí dědictví v rámci dědického řízení, které proběhlo po zůstavitelově smrti v roce 1986. V žádosti o vydání předmětných příborů není doloženo vlastnické právo ani jiný nabývací titul, který by svědčil dědicům původního majitele domu. Vlastnický titul k předmětným věcem náleží kraji Vysočina, na kterého vlastnické právo k výše uvedenému archeologickému nálezu přešlo na základě zákona o státní památkové péči. Případné nevydání příborů by vedlo k podání žaloby na určení konkrétního vlastníka těchto předmětů a jedině soud by rozhodnul o určení konkrétního vlastníka.
Z důvodu, že vlastnické právo žadatelů není doloženo a dědicové původního majitele domu ho ani jiným způsobem neprokázali, OKPP navrhuje Radě kraje Vysočina doporučit dědicům původního majitele domu obrátit se na příslušný soud se žalobou na určení vlastnického práva k sadě pozlacených stříbrných příborů - archeologický nález učiněný při zemních pracích ve Žďáru nad Sázavou dne 26. 8. 2006.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
dědicům původního majitele domu obrátit se na příslušný soud se žalobou na určení vlastnického práva k sadě pozlacených stříbrných příborů - archeologický nález učiněný při zemních pracích ve Žďáru nad Sázavou dne 26. 8. 2006, který je ve vlastnictví kraje Vysočina.
Odpovědnost OKPP
Termín 22. 5. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz