Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2006-40

RK-37-2006-40.doc
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-37-2006-40
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - dotace na financování rozšířeného výkonu státní správy v oblasti sociálně-právní ochrany dětí
Zpracoval J. Kopecká
Předkládá A. Krištofová
Počet příloh
Popis problémuV souvislosti s novelizací zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí (dále jen "zákon") došlo s účinností od 1. 6. 2006 k rozšíření výkonu státní správy v oblasti sociálně-právní ochrany dětí. V návaznosti na tuto skutečnost byla vyčíslena potřeba finančních prostředků na zabezpečení nově vzniklých povinností, tj. povinnosti zajistit přípravu fyzických osob vhodných stát se osvojiteli nebo pěstouny, povinnosti zajistit osvojitelům nebo pěstounům poradenskou pomoc a povinnosti zřizovat poradní sbory jako zvláštní orgány kraje pro účely zprostředkování osvojení nebo pěstounské péče. Na základě provedené kvantifikace a v souladu s ust. § 58 odst. 1 zákona Ministerstvo financí uvolnilo v roce 2006 pro kraj Vysočina neinvestiční dotaci ve výši 408 800 Kč. Finanční prostředky podléhají finančnímu vypořádání se státním rozpočtem za rok 2006.
Návrh řešení Ekonomický odbor navrhuje radě kraje schválit povýšení příjmů a výdajů rozpočtu kraje Vysočina na rok 2006 o účelovou neinvestiční dotaci z MF ČR ve výši 408 800 Kč určenou na zabezpečení nově vzniklých povinností v souvislosti s novelizací zákona s tím, že tyto prostředky budou použity na krytí povinnosti zajistit přípravu fyzických osob vhodných stát se osvojiteli nebo pěstouny, povinnosti zajistit osvojitelům nebo pěstounům poradenskou pomoc související s osvojením dítěte nebo svěřením dítěte do pěstounské péče, zejména v otázkách výchovy, a povinnosti zřizovat poradní sbory jako zvláštní orgány kraje pro účely zprostředkování osvojení nebo pěstounské péče.
StanoviskaOdbor sociálních věcí a zdravotnictví - stanovisko bude předloženo nejpozději na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení příjmů (položka 4111 Neinvestiční přijaté dotace z všeobecné pokladní správy státního rozpočtu) a výdajů rozpočtu kraje (kapitola Sociální věci, § 4339 - Ostatní sociální péče a pomoc rodině a manželství ) o účelovou neinvestiční dotaci z Ministerstva financí ve výši 408 800 Kč určenou na zabezpečení nově vzniklých povinností v souvislosti s novelizací zákona, tj. povinnosti zajistit přípravu fyzických osob vhodných stát se osvojiteli nebo pěstouny, povinnosti zajistit osvojitelům nebo pěstounům poradenskou pomoc související s osvojením dítěte nebo svěřením dítěte do pěstounské péče, zejména v otázkách výchovy, a povinnosti zřizovat poradní sbory jako zvláštní orgány kraje pro účely zprostředkování osvojení nebo pěstounské péče.
Odpovědnost odbor ekonomický, odbor sekretariátu ředitelky a krajského živnostenského úřadu
Termín 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz