Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2006-11

RK-37-2006-11.doc
Číslo materiálu11
Číslo jednacíRK-37-2006-11
NázevNávrh způsobu aktualizace "Vyhledávací studie pro lokalizaci brownfields na území kraje Vysočina"
Zpracoval O. Wiesnerová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuRada kraje uložila usnesením č.1405/29/2006/RK (Rada kraje ukládá odboru regionálního rozvoje připravit návrh způsobu aktualizace "Vyhledávací studie pro lokalizaci brownfields na území kraje Vysočina) odboru regionálního rozvoje na svém 29. zasedání dne 3. 10. 2006 navrhnout způsob aktualizace "Vyhledávací studie pro lokalizaci brownfields na území kraje Vysočina". Tuto studii zpracovala RRAV podle zadání kraje Vysočina a Agentury na podporu podnikání Czechinvest pro zpracování "Vyhledávací studie pro lokalizaci brownfields na území kraje Vysočina". Jednotnou metodiku pro zpracování obdobných studií v celé ČR zpracoval Czechinvest a byla součástí zadání. Práce na studii RRAV ukončila v květnu 2006, oponentní vyjádření ze strany Czechinvestu a MPO bylo zpracováno v červenci 2006. Aktivity byly rozloženy do třech kroků, v prvním bylo terénním a dotazníkovým šetřením zmapováno 98 objektů, z nich bylo, opět podle metodiky Czechinvestu, vybráno 32 objektů k podrobnější analýze a do posledního kroku bylo vytipováno 9 objektů, u kterých jsou vyjasněny majetkové vztahy, vyhodnocené ekologické zátěže, byl posouzen stav a kapacita technické infrastruktury a jasný investiční záměr.
Vytvořená databáze bude sloužit mimo jiné jako zdroj dat pro nabídku investičních příležitostí v kraji Vysočina, které prezentuje kraj prostřednictvím Katalogu investičních příležitostí. Tento katalog je mj. také distribuován na veletrzích investičních příležitostí, které jsou programově zaměřeny pro developery a investory mapující možnosti pro své podnikání a investice. Před vydáním Katalogu investičních příležitostí pro využití v r.2007 je nutné potřebná data zaktualizovat.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že práce na studii byly ukončeny v květnu 2006, dá se předpokládat, že drtivá většina údajů je a bude i v nejbližší budoucnosti aktuální. Ve dnech 8. - 9. 11. uspořádala agentura na podporu podnikání Czechinvest v Praze konferenci BROWNFIELDS INVEST CZECH 2006, na které byly prezentovány výsledky celorepublikové vyhledávací studie (Vyhledávací studie pro lokalizaci brownfields na území kraje Vysočina je její součástí), které byl Czechinvest iniciátorem. Součástí prezentace byla i informace o připravované aktualizaci této studie podle jednotné metodiky Czechinvestu v průběhu r. 2007. Kraj Vysočina zadá celkovou aktualizaci databáze externímu dodavateli formou zadání zakázky v souladu s jednotnou metodikou Czechinvestu. Pro potřeby přípravy Katalogu investičních příležitostí se jeví jako efektivní v tuto chvíli ověřit a zaktualizovat pouze data objektů vytipovaných do 2. kroku (32 objektů) a 3. kroku (9 objektů). U těchto objektů se předpokládají minimální změny údajů, a proto je odbor regionálního rozvoje ověří formou dotazníkových šetření, jejichž součástí bude i ověření zájmu o zviditelnění objektu či lokality v Katalogu investičních příležitostí kraje Vysočina. Vzhledem k tomu, že pasporty všech objektů s identifikačními údaji jsou k dispozici na www.kr-vysocina.cz v sekci Dokumenty z odborů krajského úřadu, Odbor regionálního rozvoje, podpora podnikání, všichni oslovení mohou data zkontrolovat a odboru regionálního rozvoje nahlásit změny, které odbor regionálního rozvoje zanese do stávající databáze.
Původně měl být tento materiál předložen Radě kraje v termínu do 30. 10. Až po uplynutí tohoto termínu, tedy 8. - 9. 11. se konala konference BROWNFIELDS INVEST CZECH 2006, na které byla řešena otázka aktualizace stávajících studíí z iniciativy agentury na podporu podnikání Czechinvest. Do té doby nebylo známo, zda aktualizace bude řešena na celorepublikové úrovni z iniciativy agentury na podporu podnikání Czechinvest nebo si tyto aktivity bude řídit každý kraj jednotlivě na svém území. Dalším iniciátorem celoplošné inventarizace brownfields je také IURS - Institut pro udržitelný rozvoj sídel o.s. Po prezentaci výsledků celorepublikové vyhledávací studie na výše zmiňované konferenci tato firma kontaktovala odbor regionálního rozvoje s nabídkou analýzy území z hlediska problematiky brownfields, která by mohla být financována z grantu, o který tato společnost usilovala. Společnost IURS však byla se svou žádostí neúspěšná, a proto odbor regionálního rozvoje navrhuje opětovně spolupracovat s agenturou Czechinvest a aktualizaci studie pro lokalizaci brownfields na území kraje Vysočina řešit výše navrhovaným způsobem.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s návrhem způsobu aktualizace "Vyhledávací studie pro lokalizaci brownfields na území kraje Vysočina".
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz