Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2006-23

RK-34-2006-23.doc  RK-34-2006-23pr1.doc  RK-34-2006-23pr2.doc  RK-34-2006-23pr3.doc  RK-34-2006-23pr3upr1.doc
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-34-2006-23
NázevRozšíření sítě ROWANet o trasu Jihlava - Pelhřimov, nájemní smlouva
Zpracoval P. Pavlinec
Předkládá P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuOdbor informatiky v polovině roku 2006 úspěšně dokončil první etapu výstavby krajské páteřní sítě ROWANet. Souběžně s úspěšným přechodem na rutinní provoz sítě připravujeme již několik měsíců projekt další etapy výstavby sítě. Strategickým cílem projektu ROWANet je i nadále podpora trhu telekomunikačních služeb v kraji Vysočina formou maximálního využití evropských fondů pro výstavbu strategické páteřní sítě ve vlastnictví kraje, která poskytuje nadstandardní služby organizacím veřejného sektoru. Z pohledu topologie je naším cílem rovnoměrné pokrytí kraje službami na bázi optické sítě minimálně do úrovně obcí s rozšířenou působností.
Jedním ze stěžejních předpokladů pro smysluplnou výstavbu sítě je velmi úzká spolupráce s místními samosprávami, typicky pak s městskými úřady ORP. Ideálním prostředím pro realizaci koncového bodu sítě ROWANet je kvalitní místní infrastruktura, která umožní mimo jiné připojení organizací zřizovaných krajem a městem.
Z tohoto pohledu je jedním z našich strategických partnerů město Pelhřimov, které z prostředků EU (SROP), kraje (FV) a svých vybudovalo jednu z nejrobustnějších metropolitních sítí v regionu. Detailní informace o projektu MAN Pelhřimov jsou obsaženy v příloze č.1
Odbor informatiky jak v případě Pelhřimova, tak také dalších ORP doposud nepřipojených k síti ROWANet intenzivně hledá možná technická řešení výstavby nebo využití stávajících tras optických kabelů.
Spoj Jihlava - Pelhřimov je, dle nám dostupných informací, první z plánovaných tras sítě ROWANet II., kterou je schopen komerční sektor kraji prodat popř. pronajmout.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že reálné spuštění projektu ROWANet II. financovaného ze strukturálních fondů EU je s ohledem na plánovaný termín prvních výzev příslušných operačních programů možné nejdříve začátkem roku 2008, orientovali jsme se zatím na možnost dočasného pronájmu již existujících optických tras Jihlava - Pelhřimov. Na základě výběrového řízení (výzva a vyhodnocení viz. příloha č. 2) jsme získali pouze jednu nabídku od firmy Optokon. Navrhovaný model nájmu i cena 29.500,- Kč měsíčně včetně DPH jsou dle našeho názoru přijatelné.
Provozní náklady spojené s nájmem trasy Jihlava - Pelhřimov je do doby případného nákupu trasy do majetku kraje možno hradit z rozpočtu OI.

Navrhujeme proto uzavřít nájemní smlouvu dle přílohy č. 3 tohoto materiálu.
StanoviskaOSŘKŽÚ, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k materiálu připomínky
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít nájemní smlouvu dle materiálu RK-34-2006-23, př. 3.
Odpovědnost odbor informatiky
Termín 30.11. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz