Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-32-2006-49

RK-32-2006-49.doc  RK-32-2006-49pr1.doc  RK-32-2006-49pr2.doc  RK-32-2006-49pr3.doc
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-32-2006-49
NázevDodatek č. 2 ke Smlouvě o partnerství a vzájemné spolupráci
Zpracoval L. Hondlová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuUsnesením Rady kraje Vysočina č. 1517/37/2005/RK ze dne 22. 11. 2005 byla schválena Smlouva o partnerství a vzájemné spolupráci s Národním vzdělávacím fondem. Jedná se o projekt kraje Vysočina "Vzdělávání zadavatele a poskytovatelů v oblasti standardů kvality sociálních služeb v rezidenčních službách kraje Vysočina" financovaný z Evropského sociálního fondu na základě Operačního programu rozvoje lidských zdrojů. Cílem projektu je formou přednášek, workshopů a konzultací pomoci ředitelům domovů důchodců a ústavů sociální péče při zavádění standardů kvality a především při přípravě na inspekce kvality sociálních služeb, kterým se budou po 1. 1. 2007 povinně podrobovat. Spolu s nimi budou připravováni i vybraní pracovníci těchto zařízení a konzultacemi budou ředitelé i tito pracovníci podporování při zavádění procesů a postupů, které na jejich zařízeních dosud nejsou zavedené. Cílem zpracování a realizace projektu se stalo dosáhnout toho, aby příprava k naplnění povinnosti vyhovět ministerstvem stanoveným kritériím kvality byla financována z evropských prostředků a abychom k tomuto účelu nemuseli použít vlastní prostředky kraje.
Pro informaci lze uvést, že standardy kvality sociálních služeb vyhlásilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR jako doporučení, které následně promítne do prováděcích předpisů k zákonu o sociálních službách. Jedná se o sedmnáct obecných kritérií, podle kterých lze posoudit, zda zařízení poskytuje sociální služby v odpovídající kvalitě. Kritéria jsou formulována natolik obecně, že je lze vztáhnout na jakékoliv sociální služby v širokém spektru od terénních, přes ambulantní, stacionární, až po rezidenční. Měří se například, zda je stanoven cíl služby a jak je naplňován. Jak zařízení uzavírá s klienty dohody o podobě služby a jak sestavuje individuální plány jejího průběhu. Jak respektuje důstojnost klientů a jejich práva a jak předchází riziku jejich omezování. Jakým způsobem zařízení vytváří prostor pro integraci svých klientů do společnosti a jakou podporu poskytuje pro zachování jejich co největší soběstačnosti v rámci možností, které jim jejich zdravotní a sociální situace ponechává. S naplňováním těchto standardů musí být ztotožněni zaměstnanci natolik, aby je uváděli do své každodenní praxe. Jen tím způsobem lze předejít zakotvení potřebných postupů do mrtvých předpisů, které se v praxi nenaplňují, což lze při inspekci kvality obvykle odhalit formou pohovoru s klienty i zaměstnanci.
Na základě této smlouvy, která je uvedena v materiálu RK-32-2006-49, př. 1 byl sestaven rozpočet, který se dle druhu výdajů rozdělil mezi žadatele a partnera projektu. Celkové výdaje na cestovné zde byly naplánované pouze na straně žadatele. Dodatkem č. 2 , který je uveden v materiálu RK-32-2006-49, př. 2, došlo k převedení oprávnění k vyřizování některých administrativních úkonů souvisejících s proplácením cestovních náhrad lektorů a konzultantů také na stranu partnera.
Ve smlouvě o partnerství a vzájemné spolupráci není uvedeno ustanovení týkající se povinnosti partnera uchovávat dokumenty po dobu 10 let od ukončení financování projektu. Aby Smlouva o partnerství a vzájemné spolupráci byla v souladu s platnými právními předpisy České republiky a Evropských společenství , je vypracován Dodatek č. 3 kde je tato povinnost uvedena.
Návrh řešení V souladu s platnými právními předpisy České republiky a Evropských společenství, byl vypracován Dodatek č. 2 ke Smlouvě o partnerství a vzájemné spolupráci dle materiálu
RK-32-2006-49, př. 3, který upravuje povinnosti partnera uchovávat dokumenty nejméně po dobu 10 let od ukončení financování projektu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít Dodatek č. 2 ke Smlouvě o partnerství a vzájemné spolupráci s Národním vzdělávacím fondem, o.p.s., jako partnerem kraje Vysočina v projektu "Vzdělávání zadavatele a poskytovatelů v oblasti standardů kvality sociálních služeb v rezidenčních zařízeních v kraji Vysočina" dle materiálu RK-32-2006-49, př. 3.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 30. 11. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz