Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2006-44

RK-29-2006-44.doc
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-29-2006-44
NázevDomov důchodců Velké Meziříčí, příspěvková organizace - koncepční řešení
Zpracoval E. Jozífek, S. Fejt
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je zřizovatelem Domova důchodců Velké Meziříčí, příspěvkové organizace. Domov důchodců využívá ke své činnosti budovu postavenou v roce 1932 pro účely administrativy. Objekt byl v roce 1961 adaptován pro domov důchodců (zejména dostavba křídla s kuchyní a jídelnou, prádelna se sušárnou, výtahy ad.). V současné době je v objektu ubytováno 180 klientů, z čehož je více než polovina úplně nebo částečně imobilních. Pokoje jsou převážně vícelůžkové, sociální zařízení je centrální (chodbové) o nevyhovující kapacitě, kuchyně a výdejna jídel jsou provozně zcela nevyhovující, nevyhovují požární únikové cesty, nejsou vyhovující komunikační cesty, zejména bezbariérové. Objektu se dlouhodobě nedostávalo odpovídajících prostředků na udržování a obnovu. Je možné konstatovat, že stávající stav instalací je v současné době předhavarijní a OM ve spolupráci s domovem důchodců řeší velké množství drobných až středních havárií. Celá řada konstrukcí a vybavení je technicky i morálně za hranicí životnosti a uživatelnosti. Odbor majetkový na základě posouzení autorizovaných specialistů konstatuje, že stav objektu Domova důchodců Velké Meziříčí z hlediska technického stavu stavebních konstrukcí, dispozičního řešení a provozního řešení vyžaduje značné investice v podobě téměř generální rekonstrukci objektu.
Vzhledem k této skutečnosti byl prověřen rozsah stavebních a technologických úprav a změn provozních a dispozičních řešení se současným snížením kapacity objektu ze 180 na 130 lůžek. Součástí technického posouzení bylo prokázání vhodnosti stávajícího objektu k rekonstrukci v návaznosti na vyšší kvalitu bydlení. Stávající budova byla postavena jako administrativní objekt a jako takový svým stavebním provedením nevyhovuje potřebám bydlení seniorů v rezidenčním zařízení sociální péče a tento problém nelze úplně odstranit ani jeho přestavbou. Nezbytná je také úprava klidových ploch v okolí zařízení.
Nutno zvážit provedení rekonstrukce, případně jednotlivých etap rekonstrukce za stávajícího provozu.
Návrh řešení OM navrhuje posoudit a rozhodnout koncepční řešení zajištění odpovídajících prostor Domova důchodců Velké Meziříčí, příspěvkové organizace. V úvahu přicházejí prakticky k rozhodnutí dvě řešení: rekonstrukce stávajícího objektu nebo novostavba.
Z nevhodného dispozičního řešení a v minulosti neprováděné stavební a provozní údržby vyplývají vysoké finanční náklady na rekonstrukci stávajícího objektu.
Náklady na rekonstrukci na 1 lůžko jsou odhadovány na 850 000,- Kč, při kapacitě 130 lůžek, tj. 110 mil. Kč. Nevýhody tohoto řešení spočívají ve skutečnosti, že stávající budovu nelze ani přes provedenou rekonstrukci dispozičně zcela přizpůsobit ideálnímu provozu domova důchodců. Dále bude velmi obtížně řešitelné zajistit kompletní rekonstrukci za provozu. Bude se stále jednat o více než 70 let starou budovu a rizika vícenákladů při takovém typu rekonstrukce jsou značná. Stávající objekt je umístěn v blízkosti velmi zatížené komunikace (silnice II/602), je však v blízkosti centra města a nákupních možností.
Odbor majetkový dále prověřoval možnost výstavby nového domova důchodců ve Velkém Meziříčí na pozemcích v majetku města umístněných v sousedství stávajícího domu s pečovatelskou službou (DPS) v ul. Zdeňky Vorlové, par.č. 5999/3, k.ú. Velké Meziříčí. Podle místního šetření OM je tato lokalita vhodná pro výstavbu nového domova důchodců, případná výstavba nového objektu domova důchodců je v souladu s územním plánem města ( v minulosti byla určena pro výstavbu dalšího DPS). Stávající DPS nemá vlastní stravovací provoz a obědy dováží ze sousední základní školy.
Náklady na výstavbu nového domova důchodců na 1 lůžko jsou odhadovány na 1 150 000,- Kč, s kapacitou 130 lůžek, tj. 150 mil. Kč. Investiční náklady jsou však bez základní stavební dokumentace odhadovány s možnou odchylkou. Výhody tohoto řešení spočívají v možnosti zajistit pro domov důchodců moderní, všem současným požadavkům odpovídající zázemí. Výstavbou nového objektu také odpadá problematické omezení zřejmě dlouhodobé rekonstrukce stávajícího objektu za plného provozu. V případě výstavby nového objektu domova důchodců v sousedství stávajícího objektu DPS se nabízí i možnost zajištění stravy pro DSP což může vytvářet určitý provozně-ekonomický efekt a možnost jednat s městem Velké Meziříčí jako zřizovatelem o podílu investičních nákladů na stravovací zařízení. Novostavba by byla umístěna v klidnější části města než stávající objekt, ale také ve větší vzdálenosti od centra.
Dle informací OM má o stávající objekt zájem město Velké Meziříčí. Případný úplatný převod by částečně kompenzoval vyšší náklady na novostavbu domova důchodců.
StanoviskaOSVZ: Odbor sociálních věcí a zdravotnictví považuje řešení nevyhovujícího stavebního stavu Domova důchodců Velké Meziříčí, příspěvkové organizace, za nezbytné. Z hlediska budoucího provozu domova důchodců považujeme za výhodnější variantu výstavby nového objektu, který již bude uzpůsoben potřebám seniorů. V případě varianty přestavby stávajícího objektu, považujeme za problematické zajištění péče o obyvatele po dobu komplexní přestavby celého objektu. Vzhledem k trendu budovat pobytová zařízení v sociálních službách spíše menšího typu, považujeme za možné předpokládanou kapacitu nového zařízení omezit na méně než 130 lůžek, která byla použita pro srovnání nákladů při obou variantách.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
varianta A
koncepční záměr rekonstrukce stávajícího objektu Domova důchodců Velké Meziříčí, příspěvkové organizace.
varianta B
koncepční záměr výstavby nového objektu pro Domov důchodců Velké Meziříčí, příspěvkovou organizaci.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 3. 10. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz