Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2006-67

RK-30-2006-67.doc
Číslo materiálu67
Číslo jednacíRK-30-2006-67
NázevNemocnice Jihlava - žádost o finanční prostředky z grantu EHP/Norsko
Zpracoval J. Burketová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuVstupem do EU v roce 2004 získala ČR přístup k čerpání prostředků z Finančního mechanismu Evropského hospodářského prostoru (EHP - Island, Knížectví Lichtenštejnsko, Norské království) a Norského finančního mechanismu. Pomoc je určena pro ekonomicky slabší země v EHP, a to prostřednictvím grantů na investiční a rozvojové projekty ve schválených prioritních oblastech. Finanční mechanismus EHP je určený jako doplňková pomoc pro přijímající stát. Poskytuje doplňkový zdroj financování a nenahrazuje finanční podporu z jiných zdrojů. Jednou ze základních priorit z obou finančních mechanismů je oblast zdravotnictví.
Ministerstvo financí - Centrum pro zahraniční pomoc vyhlásilo dne 24. 7. 2006 2. výzvu k předkládání žádostí o grant pro kompletní individuální projekty z Finančních mechanismů. Individuální projekty obecně řeší jedinou problematiku týkající se společensko-hospodářských potřeb, a to v rámci některé z prioritních oblastí Finančního mechanismu EHP/Norska.
Alokace pro 2. výzvu je indikativně rozdělena pro jednotlivé prioritní oblasti následovně:
1. Uchování evropského kulturního dědictví 30%
2 Ochrana životního prostředí 20%
3. Rozvoj lidských zdrojů 20%
4. Zdravotnictví a péče o dítě 23%
5. Udržitelný rozvoj 5%
7. Implementace Schengenského acquis a posilování justice 2%
Výše grantu pro projekt z FM EHP a/nebo FM Norska může dosáhnout:

a. Výše grantu do 60% s výjimkou projektů, kterých se týkají níže uvedené body, výše grantu nepřekročí 60% projektových nákladů.
b. Výše grantu do 85% - v případě, že 15% nebo více projektových nákladů je spolufinancováno z centrálních, regionálních nebo místních rozpočtů. Finanční mechanismus EHP může poskytnout grant na zbylou částku projektových nákladů.
c. Výše grantu vyšší než 85% - na grantovou pomoc určenou pro podporu činností NNO (včetně sociálních partnerů). Finanční mechanismus EHP a Finanční mechanismus Norska mohou být kombinovaně využity, tak aby výše podpory mohla být vyšší než ta popsána v bodech (a) a (b) tohoto odstavce, nepřekročí však 90% celkových výdajů. Domácí spolufinancování bude normálně požadováno.
Návrh řešení Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace vypracovává společně s Regionální rozvojovou agenturou projekt pro oblast zdravotnictví s názvem "Centrum maternofetální medicíny. Náklady na projekt jsou vyčísleny na hodnotu 8 905 tis. Kč, přičemž podíl nemocnice je ve výši 1,4 mil. Kč. Termín pro podání je stanoven na 26. 10. 2006.
Zastupitelstvo kraje usneseném č. 0413/06/2005/ZK již schválilo vyčlenění finančních prostředků z rozpočtu kraje na předfinancování tohoto projektu Nemocnice Jihlava ve výši 7 705 tis. Kč, které budou poskytnuty formou půjčky s tím, že po vrácení příslušných uznatelných nákladů z EHP/Norska budou tyto prostředky vráceny zpět kraji Vysočina. Podmínky poskytnutí finančních prostředků budou upraveny při vydání rozhodnutí příslušného orgánu kraje o poskytnutí půjčky.
Dále je nutné zabezpečit finanční krytí vlastního podílu žadatele ve výši 1 359 706 Kč, proto se radě kraje doporučuje schválit závazek zajistit prostředky spolufinancování projektu "Centrum maternofetální medicíny" předkládaného do Finančního mechanismu EHP/Norska ve výši 1 359 706,- Kč jako vlastní podíl žadatele. Tyto finanční prostředky spolu se schválenými finančními prostředky dle usnesení zastupitelstva č. 0413/06/2005/ZK ze dne 20. 9. 2006 budou sloužit k financování projektu na počátku a v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z FM EHP/Norsko. Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektu.
Pro zdárné dokončení projektu je dále nutné, aby zřizovatel vyslovil souhlas s realizací projektu v budově bez č.p./č.e. postavené na parcele č. 4380/44 ve vlastnictví kraje Vysočina, zapsané v katastru nemovitostí na LV č.13324 pro obec a katastrální území Jihlava a s tím spojeného závazku kraje Vysočina na užívání těchto nemovitostí Nemocnicí Jihlava, příspěvkovou organizací po dobu minimálně 10 let po ukončení realizace projektu.
StanoviskaStanovisko majetkového odboru bylo zapracováno do textu usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s realizací projektu Nemocnice Jihlava s názvem "Centrum maternofetální medicíny" v budově bez č.p./č.e. postavené na parcele č. 4380/44 ve vlastnictví kraje Vysočina, zapsané v katastru nemovitostí na LV č.13324 pro obec a katastrální území Jihlava a s tím spojeného závazku kraje Vysočina na užívání těchto nemovitostí Nemocnicí Jihlava, příspěvkovou organizací po dobu minimálně 10 let po ukončení realizace projektu, který je řešen nájemní smlouvou uzavřenou mezi pronajímatelem krajem Vysočina a nájemcem Nemocnicí Jihlava, příspěvkovou organizací na dobu neurčitou;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit závazek zajistit prostředky spolufinancování projektu "Centrum maternofetální medicíny" předkládaného do Finančního mechanismu EHP/Norska ve výši 1 359 706 Kč jako vlastní podíl žadatele v připravovaném investičním plánu. Tyto finanční prostředky spolu se schválenými finančními prostředky dle usnesení zastupitelstva č. 0413/06/2005/ZK ze dne 20. 9. 2006 budou sloužit k financování projektu na počátku a v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektu předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Finančního mechanismu EHP/Norsko. Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektu.
Odpovědnost Nemocnice Jihlava, odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 17. 10. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz