Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2006-28

RK-29-2006-28.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-29-2006-28
NázevNávrh na řešení financování stavebních úprav u Domově důchodců Velký Újezd, příspěvkové organizaci
Zpracoval M. Brož, J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuDomov důchodců Velký Újezd sídlí v pronajatých nemovitostech od Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka Brno. Po delší časový úsek byly v současnosti i v době smluvního vztahu s Okresním ústavem sociálních služeb Třebíč prostředky z nájemného používány ve prospěch pronajatého areálu.
V současné době se v tomto objektu nachází 10 šestilůžkových a sedmilůžkových pokojů, které nesplňují současné požadavky na soukromí klientů. Jedná se o pokoje, které lze příčkami rozdělit na poloviny a některé z nich vybavit i sociálním zařízením. Tím zatím pokoje v tomto domově důchodců vybaveny nejsou. Kromě toho je ležatá kanalizace v suterénu ve stavu, který v blízké budoucnosti vyžaduje její nové vybudování. Protože odpady z případných sociálních zařízení budou na novou ležatou kanalizaci napojeny je třeba řešit problém kanalizace a změny dispozic v ubytovací části komplexně. Vlastník objektu počítá také s novým provedením rozvodů elektřiny a s vybavením pokojů signalizací, kterou si budou obyvatelé schopni přivolat pomoc personálu. Tuto investici v současné době odložil do doby, než dojde k dohodě mezi vlastníkem, příspěvkovou organizací a krajem na cílovém uspořádání v objektu.
Z těchto důvodů vlastník ve spolupráci s vedením příspěvkové organizace nechal zpracovat studii na provedení stavebních úprav ve 2. a 3. podlaží Domova důchodců ve Velkém Újezdě.
Zamýšlené stavební úpravy spočívají v rozdělení stávajících šesti až sedmilůžkových pokojů na pokoje třílůžkové včetně návrhu koupelen s WC společných vždy pro dva pokoje. Jedná se o šest pokojů ve 2. podlaží a o čtyři pokoje ve 3. podlaží. Provedením této úpravy vznikne ze stávajících 10ti vícelůžkových pokojů dvacet nových, maximálně třílůžkových pokojů, některé s koupelnami a WC, jiné pouze s umyvadly. Tato změna povede i k mírnému snížení počtu lůžek v zařízení.
Provedení celé rekonstrukce je rozděleno do dvou etap. V první etapě se provede rozdělení všech velkých pokojů ve 2. a 3. podlaží (6 + 4) včetně nových vstupů z chodby a zřízení umyvadel. Koupelny pouze v pravé části půdorysu. Ve druhé etapě budou provedeny koupelny i v levé části půdorysu. Nové zařizovací předměty v koupelnách budou napojeny na stávající rozvody domova a stoupačky kanalizace na ležatou kanalizaci v suterénu. Stávající ústřední vytápění bude bez úprav. Rozvody elektřiny v koupelnách budou provedeny nově v rámci rekonstrukce elektroinstalace celého domova financované.
Předpokládané náklady na stavební práce v 1. etapě činí 1 688 240,- Kč, ve 2. etapě 639 906,- Kč. Celkové náklady na stavební práce nutné k provedení stavebních úprav tak činí 2 328 146,- Kč. Etapy jsou plánovány tak, že po provedení první etapy není nezbytně nutné navázat realizací druhé etapy.
Dokončení rekonstrukce elektroinstalace v přízemí, 1. a 2. podlaží si vyžádá náklady ve výši 1 753 763,- Kč. Vybudování dorozumívacího zařízení sestra - klient si pak vyžádá předpokládané náklady ve výši 905 168,- Kč.
Celková výše předpokládaných nákladů na provedení všech nutných prací v rámci této rekonstrukce dosahuje částky 4 969 077,- Kč.
Ačkoliv se nejedná o majetek kraje, byl tento záměr ve fázi zpracování konzultován s oddělením správy realit majetkového odboru. Po technické stránce byl posouzen jako reálný s tím, že po věcné stránce zástupce majetkového odboru doporučil zvážit potřebu zřízení sociálních zařízení na pokojích. Podle názoru odboru sociálních věcí a zdravotnictví by domov důchodců měl do budoucna ve své nabídce mít i pokoje se sociálním zařízením pro klienty, kteří je mohou ještě využívat. V tomto případě bude sociálním zařízením vybavena pouze část pokojů.
Po realizaci této investice by zůstala nedokončena výměna oken v přízemí (17 oken) a na celé východní straně budovy (9 oken).
Návrh řešení Zatím proběhla předběžná jednání o způsobu financování výše popsaného záměru. Pokud by pronajímatel měl všechny uvedené záměry financovat ze stávajícího nájemného, musel by je předfinancovat ze svých prostředků anebo jejich realizaci ponechat na pozdější období, kdy z nájemného našetří potřebný objem. Zatímco v jiných organizacích kraje tedy prostřednictvím našich investic zkvalitňujeme život obyvatel, v tomto domově důchodců jsou s ohledem na provozování v cizím majetku investice omezeny.
Z pohledu praktické realizace se po srovnání s možností přímého investování do cizího majetku a s možností poskytování prostředků prostřednictvím nájemného jeví možnost poskytnutí dotace vlastníku objektu. Investorem plánované akce rekonstrukce objektu Domova důchodců Velký Újezd by tak byla bude Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka Brno - jako majitel objektu si budou investovat do svého majetku. Celá záležitost by byla řešena cílenou investiční dotací kraje Vysočina, přičemž je nezbytné na základě podrobné kalkulace projednat, co je nutné pokrývat dotací kraje a co je pokryto hrazeným nájemným z provozu příspěvkové organizace. Současně bude potřeba nově projednat podmínky nájemního vztahu, jak z hlediska dlouhodobějšího užívání zainventovaného majetku, tak i z hlediska budoucí výše nájemného s ohledem na rozsáhlou investici kraje mimo nájemní vztah. Předmětem jednání by měly být i další podmínky nájemního vztahu, jako je vrácení prostředků při předčasném ukončení nebo vzájemné vztahy při správě, údržbě a opravách majetku.
Navrhujeme radě kraje vyjádřit souhlas s jednáním o realizaci a financování uvedeného záměru a uložit odvětvovému radnímu pana Bc. Jiřímu Vondráčkovi projednat společně s odborem sociálních věcí a zdravotnictví za kraj Vysočina s Kongregací Milosrdných sester III. řádu sv. Františka Brno podmínky nájmu a další spolupráce v pronajatém objektu Domova důchodců Velký Újezd. V návaznosti na tato jednání budou předloženy konkrétní podmínky a harmonogram realizace společně s rozpočtovým krytím pro další projednání v radě, případně v zastupitelstvu kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s jednáním o realizaci a financování investičního záměru provedení stavebních úprav ve 2. a 3. podlaží v projaté nemovitosti od Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka Brno, která slouží k zajišťování sociálních služeb pro seniory Domovem důchodců Velký Újezd, příspěvkovou organizací, v rozsahu dle materiálu RK-29-2006-28 a
ukládá
radnímu kraje pro oblast sociálních věcí pana Bc. Jiřímu Vondráčkovi a odboru sociálních věcí a zdravotnictví předběžně projednat za kraj Vysočina s Kongregací Milosrdných sester III. řádu sv. Františka Brno podmínky realizace a financování investičního záměru dle materiálu RK-29-2006-28, nájmu a další spolupráce v objektu užívaném Domovem důchodců Velký Újezd, příspěvkovou organizací.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz