Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2006-91

RK-20-2006-91.doc
Číslo materiálu91
Číslo jednacíRK-20-2006-91
NázevInformace o postupu zpracování Regionálního operačních programu pro NUTS II Jihovýchod 2007 - 2013
Zpracoval M. Kršňáková, V. Kotrbová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuRegionální operačním program pro NUTS II Jihovýchod 2007 - 2013 (dále jen "ROP") je klíčovým dokumentem zpracovaným pro programovací období 2007 - 2013. Byl připraven v souladu s dostupnými legislativními dokumenty EU, které definují rámec politiky soudržnosti, tak i legislativními normami a předpisy stanovujícími základní principy regionálního rozvoje v ČR a pravidly pro využití prostředků ze strukturálních fondů EU, státního rozpočtu a ostatních veřejných rozpočtů.

Region NUTS II Jihovýchod je tvořen dvěma kraji: Jihomoravským a Vysočina. Silnými stránkami regionu jsou zejména relativně vysoká diverzifikace průmyslu i celé ekonomiky a také relativně levná a kvalitní pracovní síla. Negativem je naopak disproporce mezi dvěma regiony z hlediska nízké atraktivity jednoho z regionů pro investory z pohledu nezastoupení vysokých škol a vědeckovýzkumných institucí a parků. V klíčovém ekonomickém ukazateli HDP na obyvatele se však regiony řadí k progresivnějším regionům v České republice.
Globálním cílem ROP NUTS 2 Jihovýchod je "Růst konkurenceschopnosti a prosperity regionu při zvyšování kvality života obyvatel". Záměrem tohoto rozvojově koncipovaného cíle je dosažení ekonomické, sociální a kulturní úrovně regionu srovnatelné s vyspělými regiony Evropy.

Prioritní osy uvedené v ROP vycházejí z analýzy sociální a ekonomické situace a SWOT analýzy a jsou v souladu se strategií a prioritami Národního strategického referenčního rámce 2007-2013, se Strategií regionálního rozvoje ČR, Strategií hospodářského růstu 2007-2013, s Národním programem reforem 2005-2008 a s dalšími základními strategickými dokumenty.

Intervence ROP se zaměří na řešení problémů regionu soudržnosti NUTS 2 Jihovýchod zejména v oblastech: podpora budování regionálních a místních dopravních systémů a zlepšování dopravní dostupnosti regionu, rozvoj veřejné dopravy, rozvoj regionální ekonomiky s důrazem na cestovní ruch, rozvoj celoživotního vzdělávání, neformálních aktivit občanů, sociální a zdravotní péče na místní a regionální úrovni a také řešení brownfields a zkvalitňování životního prostředí v urbánních prostorech.

V ROP jsou specifikovány rozvojové priority regionu pro podporu ze strukturálních fondů. ROP naplňuje strategické cíle Národního strategického referenčního rámce v oblasti vyváženého rozvoje území a to prostřednictvím čtyř prioritních os.

Aktuálně navržené rozložení alokovaných finančních prostředků v rámci ROP, na jednotlivé prioritní oblasti, je uvedeno níže v procentuálním vyjádření ve vztahu k uvažované alokaci finančních zdrojů.




Tab. 1 - aktuální návrh ROP NUTS II Jihovýchod, verze č. 05 - červen 2006*
Číslo priority/ oblasti podpory
Název priority / oblasti podpory
Podíl na alokaci






1
Rozvoj dopravy
70%
1.1.
Rozvoj dopravní infrastruktury v regionu

1.2.
Rozvoj dopravní obslužnosti a veřejné dopravy

1.3.
Rozvoj infrastruktury pro bezmotorovou dopravu

2
Rozvoj cestovního ruchu
11%
2.1.
Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch

2.2.
Rozvoj služeb v cestovním ruchu

3
Rozvoj měst a venkovského prostoru
17%
3.1.
Rozvoj a regenerace statutárních měst

3.2.
Rozvoj a stabilizace ostatních sídel

4
Technická pomoc
2%
4.1.
Aktivity spojené s realizací a řízením ROP

4.2.
Podpora absorpční kapacity

100%

* tento aktuální návrh rozložení finančních prostředků alokovaných na jednotlivé prioritní oblasti ROP NUTS II Jihovýchod byl projednán Regionální radou Regionu soudržnosti
NUTS II Jihovýchod na jejím 19. jednání dne 2. května 2006 (Usnesení URRS-19/06-02: Regionální rada projednala a bere na vědomí pracovní verzi č. 03 Regionálního operačního programu pro NUTS II Jihovýchod a pověřuje předsedu a místopředsedkyni Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod zajištěním zapracování připomínek zpracovatelem a odevzdáním verze 04 Regionálního operačního programu pro NUTS II Jihovýchod na Ministerstvo pro místní rozvoj ČR do 10. 5. 2006.) a byl předložen na jednání Vlády ČR, které proběhne dne 30.6.2006

Nejvýznamnějším problémem ROP je v současné době nevyjasněné rozhraní s Integrovaným operačním programem, zejména v oblasti cestovního ruchu a nemožnosti zahrnout do ROP podporu MSP a otázka posouzení výše alokace na prioritu Rozvoj dopravy.

Na úrovni všech krajů jsou v současné době, v souladu se schváleným harmonogramem přípravy operačních programů, tyto ROP zpracovány včetně vzájemné dohody na politické úrovni týkající se rozdělení podílů finančních prostředků určených na jednotlivé priority ROP. Současná podoba podílů na jednotlivé priority všech 7 regionálních operačních programů je následující (názvy priorit jsou pro lepší názornost upraveny, ale vystihují obsahy priorit):

Tab. 2 - porovnání podílů na jednotlivé priority na úrovni ostatních ROP
regiony soudržnosti NUTS 2
procentní podíly priorit v rámci jednotlivých ROP (není uvažována technická pomoc - součet není 100 %)

1. Doprava a dostupnost
2. Cestovní ruch
3. Rozvoj území (města, obce a podnikání)
Střední Čechy
52,00
20,00
24,00
Jihozápad
52,00
16,00
30,00
Severozápad
38,80
11,64
46,56
Severovýchod
43,12
20,75
32,33
Jihovýchod
70,00
11,00
17,00
Střední Morava
38,00
15,00
44,00
Moravskoslezsko
35,00
11,00
51,00
Z tab. Č. 2 je zřetelné, že na úrovni ROP NUTS II Jihovýchod je výrazná disproporce mezi rozložením finančních prostředků mezi 3 hlavní prioritní oblasti oproti všem ostatním ROP.
Tuto skutečnost zmiňuje, jako možné výrazné riziko, i ex-ante hodnotitel ROP NUTS II Jihovýchod, společnost Regio Partner, s.r.o., viz výňatek ze zprávy Průběžné stanovisko
ex-ante hodnocení k ROP NUTS II Jihovýchod k pracovní verzi 0.5 z června 2006:
"...... Vidíme určitou nevyváženost v návrhu podílu finančních alokací na jednotlivé priority. Alokace 70% prostředků na prioritní osu "Rozvoj dopravy" nemá dostatečný odraz v socioekonomické analýze a následně strategii. I když tato priorita má zcela evidentní vazbu na Národní strategický referenční rámec, NSRR z územního hlediska nevymezuje žádnou oblast v ČR, která by se v oblasti dopravní infrastruktury významně lišila od celorepublikového standardu a vyžadovala zvýšenou podporu v této oblasti.
Domníváme se, že vyjednat finanční alokaci v této výši s EK bude dosti problematické a je na zvážení řídicího orgánu, jako zodpovědného subjektu za předložení a vyjednání programu s EK, zda podstoupí riziko možného neschválení programu. Nutnost jeho případného přepracování v sobě nese z časového hlediska riziko posunutí zahájení čerpání prostředků.....". viz RK-20-2006-91, př. 2
Toto riziko zvážila i Rada Jihomoravského kraje, která na svém jednání dne 22.6.2006 svým usnesením č: 4457/06/R 76:
a) bere na vědomí informativní zprávu o možných rizicích vyplývajících ze současného návrhu rozložení finančních prostředků mezi priority Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod pro programové období 2007-2013
b) schvaluje nový návrh rozložení finančních prostředků mezi priority Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod pro programové období 2007-2013 uvedený v příloze č.1 materiálu viz RK-20-2006-91, př. 1
Návrh řešení Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem, ORR navrhuje zvážit tyto skutečnosti a postupovat v zájmu zachování co nejvyšší možné alokace na prioritní osu Rozvoj dopravy, ale s uvážením našich reálných možností, jaká výše je reálně obhajitelná před Řídícím orgánem, Vládou ČR a před Delegací Evropské komise.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
návrh rozložení finančních prostředků mezi priority Regionálního operačního
programu NUTS II Jihovýchod pro programové období 2007-2013 uvedený v materiálu RK-20-2006-91, př 1.
doporučuje
zastupitelstvu kraje doporučit členům Výboru Regionální rady Regionu soudržnosti
NUTS II Jihovýchod, zvoleným z řad členů Zastupitelstva kraje Vysočina, učinit při vyjednávání, schvalování a tvorbě Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Jihovýchod veškeré kroky k získání maximálně možné finanční alokace na prioritu č. 1 Regionálního operačního programu NUTS II Jihovýchod - Rozvoj dopravy.
Odpovědnost rada kraje
Termín 1. 7. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz