Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2006-38

RK-17-2006-38.doc  RK-17-2006-38pr1.tif
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-17-2006-38
NázevMonitoring klastrových iniciativ v kraji Vysočina
Zpracoval O. Wiesnerová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuRada kraje Vysočina uložila na svém 14. a 16. zasedání odboru regionálního rozvoje monitorovat stav klastrových iniciativ na území regionu a průběžně předkládat zprávy Radě kraje. Do současné doby Rada kraje Vysočina udělila pověření k podání žádosti do OPPP priorita 1.4.KLASTRY dvěma subjektům, pro klastr Přesná Vysočina a Dřevozpracující klastr.
Návrh řešení Žadatel Telčská strojírenská a.s., který obdržel pověření RK pro klastr Přesná Vysočina, již odstranil všechny překážky, které bránily k deklarovanému podání žádosti na agenturu Czechinvest pro první fázi - mapovací studii v druhé polovině loňského roku a je již připraven tuto žádost předložit. V dalších aktivitách souvisejících s mapovací studií bude pokračovat dle harmonogramu tak, aby po ukončení mapovací studie došlo k založení klastru. Vzhledem k časové prodlevě nelze přesně určit termín jeho založení.

Iniciativa vzniku dřevozpracujícího klastru na Vysočině se po prvotním mapování prostředí a hledání vlastní životaschopnosti začala posouvat do další fáze a to do formulování pravidel, etického kodexu a konkrétních podmínek, za kterých budou dřevozpracující firmy na Vysočině spolupracovat a rozvíjet kooperaci v klastru, jehož ustanovení je plánováno na září tohoto roku.

Pro další propagaci a rozvoj této iniciativy byla zaregistrována nová nadnárodní doména: www.woodcluster.eu, Na této adrese jsou dostupné základní informace o této iniciativě i firmách, které se k této iniciativě zatím přihlásily.

Dřevozpracující klastr Vysočina se též v minulém týdnu výrazně prezentoval na mezinárodní konferenci Klastry 2006 v Brně, kde byly k dispozici propagační materiály klastru včetně profilů všech zakládajících členů, viz RK-17-2006-38, př. 1

Současně byl odbor regionálního rozvoje požádán o potvrzení souladu se strategií kraje Vysočina pro klastr nábytkářský (žadatel Svaz českých a moravských výrobních družstev se sídlem v Praze) a pivovarnický (žadatel RPIC Pce s.r.o. se sídlem v Pardubicích). Oba tyto klastry se formují napříč několika kraji a týkají se i několika firem v našem regionu. Vzhledem k tomu, že nosné množství firem se nachází na územích jiných krajů, nebyla Rada kraje Vysočina požádána o udělení pověření. V rámci realizace projektu " Nábytkářský klastr" proběhl poslední workshop před založením klastru. Toto setkání subjektů mělo za úkol vydefinovat nejvhodnější právní podobu klastru, byly projednány stanovy klastru, strategie, organizace a financování klastru.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
zprávu o monitoringu klastrových iniciativ v kraji Vysočina.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz