Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2006-22

RK-17-2006-22.doc  RK-17-2006-22pr1.doc  RK-17-2006-22pr1upr1.doc
Číslo materiálu22
Číslo jednacíRK-17-2006-22
NázevFOND VYSOČINY - Grantový program PREVENCE KRIMINALITY 2006
Zpracoval J. Pokorný
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuGrantový program Prevence kriminality byl poprvé vyhlášen v roce 2004 v souladu s opatřením 2.3.2. Programu rozvoje kraje Vysočina a na základě doporučení obsažených v tehdy zpracované a zastupitelstvem kraje na vědomí vzaté Bezpečnostní analýzy kraje Vysočina. Tento program by měl motivovat obce, NNO, školy, školská a jiná zařízení k realizaci aktivit na úseku prevence kriminality, které povedou zejména v oblasti sociální prevence k řešení specifických problémů, které se v současné době jeví jako aktuální a mezi něž patří např. součinnostní řešení prevence kriminality ve městech, sociálně vyloučené skupiny, pomoc obětem trestných činů a domácího násilí, vzdělávání pracovníků zabývajících se prevencí kriminality ad.
Finanční prostředky každoročně vyčleňované na tento grantový program FONDU VYSOČINY mají zajistit podíl kraje Vysočina na spolufinancování projektů na úrovni primární, sekundární i terciální prevence a podpořit snahu obcí, NNO a dalších zařízení o zapojení do prevence kriminality. Za uplynulé 2 roky bylo vyčleněno na tento program 2,8 mil. Kč, vyčerpáno bylo 2.307.330,- Kč. Podařilo se tak úspěšně motivovat subjekty, zejména NNO a školy, k zapojení do programu a řídícím výborem bylo doporučeno jeho opakování i v následujících letech. Dle kladných ohlasů od příjemců dotace, ale i dalších subjektů, lze očekávat i v letošním roce zájem o podporu z FONDU VYSOČINY.
Návrh řešení Na základě dobrých zkušeností s vyhlášením grantového programu Prevence kriminality z předcházejícího období a s ohledem na skutečnost, že v loňském roce nebylo celkem 10 projektů podpořeno, navrhuje odbor sekretariátu hejtmana radě kraje projednat návrh na vyhlášení grantového programu "PREVENCE KRIMINALITY 2006" a doporučit ho zastupitelstvu kraje ke schválení. Současně se navrhuje, aby grantový program byl vyhlášen pro obce, neziskové organizace a školy v kraji Vysočina na realizaci specifických programů v oblasti zejména sociální prevence.
Pro letošní rok je na tento program vyčleněno celkem 1.500.000,- Kč. Příspěvek bude vyplacen formou bezhotovostního převodu na účet příjemce před zahájením realizace projektu. Dále se doporučuje, aby minimální podíl příjemce podpory byl stanoven ve výši 30 % celkových nákladů projektu.
StanoviskaOdbor regionální rozvoje - ářčáářpředložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky "Statutu účelového Fondu Vysočiny" a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.

Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina - souhlasí s návrhem materiálu a doporučuje radě a zastupitelstvu kraje schválení tohoto materiálu.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program "PREVENCE KRIMINALITY 2006" dle materiálu RK-17-2006-22, př. 1.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz