Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2006-44

RK-16-2006-44.doc  RK-16-2006-44pr1.doc  RK-16-2006-44pr2.doc  RK-16-2006-44pr2upr1.doc  RK-16-2006-44pr3.doc
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-16-2006-44
NázevŽádost o vyjádření a spolupráci při realizaci regionálního projektu
Zpracoval A. Řehořová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNa odbor sociálních věcí a zdravotnictví krajského úřadu se obrátili zástupci Sdružení pro životní prostředí zdravotně postižených a Národní rady zdravotně postižených ČR se žádostí o vyjádření a spolupráci při realizaci projektu "Vysočina - evropský region rovných příležitostí". Tento projekt podává organizace do aktuální výzvy grantového schématu Společného regionálního operačního programu (dále jen SROP), Opatření 3.2 Podpora sociální integrace v kraji Vysočina 2004 - 2006.
Projekt si klade za cíl vytvářet místní partnerství za účelem podpory sociální integrace osob se zdravotním postižením a dalších specifických skupin obyvatelstva. Kromě samotného zmapování architektonických bariér realizátor předpokládá použití jeho výsledků v procesu komunitního plánování.
Spojením expertního a komunitního přístupu dojde ke zmapování stavu přístupnosti obecní infrastruktury obcí s pověřeným obecním úřadem pro občany kraje s omezenou schopností pohybu a orientace, včetně vytvoření veřejné krajské databáze zmapovaných objektů.
Dalším významným výstupem je vytvoření a v průběhu realizace projektu ověření metodiky hodnocení přístupnosti městských staveb v souladu s vyhláškou č. 369/2001 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace.
Projekt je rozdělen do několika etap, jejichž stručný popis je uveden v materiálu RK-16-2006-44, př. 1. Součástí této přílohy je i žádost předkladatele projektu o vyjádření kraje Vysočina.
Návrh řešení Do výše popsaného projektu se zapojí zástupci pověřených měst II. a III. stupně, Národní rada zdravotně postižených ČR, zástupci specifických cílových skupin obyvatelstva kraje a na straně realizátora odborní konzultanti - architekti.
Přínosem projektu na straně jedné bude možnost získávat finanční prostředky na odstranění bariér z národních i evropských zdrojů, na druhé straně bude velmi významný dopad na skupin obyvatel kraje, která je pro svůj nepříznivý zdravotní stav ohrožena sociálním vyloučením.
Realizace tohoto projektu je odlišná od vytváření záměrů bezbariérových tras v rámci měst a obcí, tzv. generelů bezbariérových tras. Projekt však významným způsobem zmapuje architektonické bariéry v objektech a jeho výstupy pak budu moci být použity v přípravě bezbariérových tras obcí. Na takto komplexně navržené trasy navazuje celá řada institucí, které na nich leží nebo v jejich okolí leží. Na základě jejich zmapování lze dát k dispozici informace o jejich dostupnosti, případně plánovat odstraňování bariér v nich.
StanoviskaOdbor informatiky - stanovisko bude předloženo na jednání rady.

Odbor územního plánování a stavebního řádu - stanovisko přiloženo v materiálu RK-16-2006-44, př. 3.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
vyjádření dle materiálu RK-16-2006-44, př. 2.
Odpovědnost OSVZ
Termín 31. 5. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz