Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2006-33

RK-16-2006-33.doc
Číslo materiálu33
Číslo jednacíRK-16-2006-33
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - Nemocnice Havlíčkův Brod
Zpracoval E. Jozífek
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je zřizovatelem Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace (dále jen NHB) a vlastníkem nemovitostí, které využívá NHB ke své činnosti. Nemovitý majetek zřizovatel NHB pronajal (usnesení 586/19/2003/RK ze dne 3. 6. 2003) Smlouvou o pronájmu nemovitosti uzavřenou dne 19. 6. 2003 a 1. 7. 2003. Předmět pronájmu tvoří budovy, stavby a pozemky, se kterými byla příslušná hospodařit výše uvedená příspěvková organizace ke dni 31. 12. 2002 a které dle zákona č. 290/2002 Sb. přešly do vlastnictví kraje Vysočina, vyjma nemovitostí a jejich částí, které nájemce nepotřebuje k dosažení hlavního účelu činnosti a k výkonu doplňkové činnosti dle zřizovací listiny schválené Zastupitelstvem kraje Vysočina.
Dopisem ze dne 29. 12. 2005 adresovaným Radě kraje Vysočina požádal ředitel NHB Ing. Josef Pejchl o vyjmutí čtyř budov z předmětu nájmu. NHB budovy nevyužívá ani v budoucnu o využití neuvažuje a jsou pro ní tedy trvale nepotřebné.
Jedná se o tyto budovy:
Pavilon A - rehabilitace, původní stará chirurgie (rok pořízení1897),
Pavilon L - stará kuchyně (1936),
Pavilon R - objekt staré vrátnice (1917),
Montovaný domek Stamo v minulosti využívaný pro RZP (1990).
K 30. 4. 2006 byly budovy, kromě pavilonu A, vyklizeny. K 10. 6. 2006 bude kompletně vyklizen i pavilon A.
OM se po převzetí žádosti v březnu 2006 začal věcí zabývat.
Záležitost má dvě roviny:
a, využití nebo způsob dalšího nakládaní s tímto majetkem kraje
b, úprava nebo změna stávajícího režimu nakládání s tímto majetkem kraje do doby realizace bodu a)
Dne 5. 4. 2006 bylo uskutečněno jednání OM s technickým náměstkem nemocnice Josefem Tvrdým a bylo dohodnuto, že NHB vyčíslí náklady spojené se "správou" nemovitého majetku nevyužívaného NHB za období od 1. 1. 2006 do 31. 5. 2006 a prověří možnosti stavebnětechnického oddělení předmětných budov od energetických přípojek a ostatních sítí.
NHB vzhledem k vlastní hospodářské situaci žádá zřizovatele o převzetí uvolněných objektů z důvodu snížení provozních výdajů na nezdravotnickou činnost.
Návrh řešení a)
OM navrhuje budovu staré vrátnice prodat (zájem o budovu resp. pozemek OM již eviduje a zpracovává přípravu), montovaný domek Stamo zkusit odprodat na demontáž a odvoz nebo demolovat. U pavilonů A a L prověřit jejich případné využití pro jiné účely v rámci působnosti kraje a jeho příspěvkových organizací. Pokud takové využití nebude reálné nebo potřebné bude dále zkoumána možnost využití pro jiné účely např. v působnosti města Havlíčkův Brod a nebo připravit prodej prostřednictvím výběrového řízení.
Vzhledem k tomu, že v 1. podzemním podlaží pavilonu A vedou energetické sítě, metropolitní síť, telefon voda a rozvod kyslíku pro další budovy NHB využívané, je nezbytné před předáním této budovy jinému uživateli provést přeložení všech těchto vedení mimo budovu do sousedních pozemků ve vlastnictví kraje. Před zpracováním projektové dokumentace není možné přesně vyčíslit náklady na toto přeložení. OM navrhuje zadat vypracování projektové dokumentace z rozpočtu kraje, Kapitoly nemovitý majetek, položky Investice ve zdravotnictví
b)
OM navrhuje vyjmout předmětné nemovitosti z předmětu nájmu. Návrh na úpravu předmětu pronájmu ve smluvním vztahu bude radě kraje předložen současně s připravovanou změnou rozsahu předmětu nájmu ve vazbě na zjištěné skutečnosti z provedené inventarizece majetku kraje, který užívají nemocnice zřizované krajem Vysočina (předpoklad červen 2006). Náklady spojené se správou nemovitého majetku nevyužívaného NHB (temperování, nezbytný úklid okolí, občasný dohled - ostraha, srážkové vody, havarijní opravy ad.) navrhuje OM kompenzovat NHB do doby převedení majetku jinému vlastníku.
OM předpokládá, že skutečná výše nákladů spojených se správou nevyužívaného nemovitého majetku bude vyčíslena každé pololetí, odsouhlasena a uvolněna OM.
Výše nákladů spojených se správou nevyužívaného nemovitého majetku je uvedena v materiálu RK-16-2006-33 př.1.
Předpoklad uplatnění navrženého řešení je celý rok 2006, proto je navrženo rozpočtové opatření ve výši 310 tis. Kč.
StanoviskaOdbor ekonomický souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením a dodává, že aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 19 906 tis. Kč. Zajištění finančních zdrojů pro vypracování projektové dokumentace na akci "Nemocnice Havlíčkův Brod - přeložení sítí" bude třeba řešit změnou rozpisu rozpočtu v rámci položky Investice ve zdravotnictví, popř. samostatným rozpočtovým opatřením.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví souhlasí s navrhovaným řešením za předpokladu, že v letošním roce dojde k úpravě nájemních smluv k nemovitostem pouze v předmětu nájmu, výše nájemného bude upravena k 1. 1. 2007.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* zařadit novou akci "Nemocnice Havlíčkův Brod - přeložení sítí" do kapitoly Nemovitý majetek, položka Investice ve zdravotnictví;
* přesun rozpočtových prostředků ve výši 310 tis. Kč z položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje do kapitoly Nemovitý majetek (běžné výdaje, § 3522 Ostatní nemocnice);
* povýšení závazného ukazatele příspěvek na provoz vůči Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkové organizaci o 310 tis. Kč na úhradu nákladů spojených se správou nevyužívaného nemovitého majetku.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický, ředitel Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz