Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2006-22

RK-03-2006-22.doc  RK-03-2006-22pr1.xls  RK-03-2006-22pr2.doc  RK-03-2006-22pr2upr1.doc
Číslo materiálu22
Číslo jednacíRK-03-2006-22
NázevDotace významným akcím v kraji Vysočina v roce 2006
Zpracoval Z. Čech
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuV souladu s § 59 odst. 2 písm. a) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, rozhoduje rada kraje o poskytování dotací občanským sdružením, humanitárním organizacím a jiným právnickým a fyzickým osobám působícím v oblasti mládeže, sportu a tělovýchovy, sociálních služeb, podpory rodin, požární ochrany, kultury, vzdělávání a vědy, zdravotnictví, protidrogových aktivit, prevence kriminality a ochrany zvířat a životního prostředí. Tyto dotace nesmí převýšit 200 000,- Kč jednomu občanskému sdružení, jedné humanitární organizaci nebo jedné právnické nebo fyzické osobě v kalendářním roce.
Celkový seznam akcí včetně výše finanční dotace na konkrétní akce již byl schválen dne 21. prosince 2005 zastupitelstvem kraje, v rámci schvalování rozpočtu na rok 2006, usnesením č. 0534/09/2005/ZK. Vzhledem k tomu, že schvalovaní dotací do výše 200 000 Kč patří do pravomoci rady kraje (viz výše), je nutno schválit seznam akcí a výše finanční dotace na konkrétní akce nepřevyšující 200 000,- Kč radou kraje.
Dotace určené organizacím splňující podmínky dle § 59 odst. 2 písm. a) zákona č. 129/2000 Sb., obsahuje materiál RK-03-2006-22, př. 1.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje ke schválení seznam organizátorů akcí včetně výše finanční dotace na konkrétní akce jimi pořádané dle materiálu RK-03-2006-22, př.1. Tato příloha obsahuje VIP akce, jejichž organizátoři splňují podmínky de-minimis (čestné prohlášení o výši poskytnutých podpor malého rozsahu), nebo se jich veřejná podpora netýká a je proto možno s nimi uzavřít smlouvu o poskytnutí dotace.
Akce, u nichž nejsme schopni prozatím určit, zda se jich týká problematika veřejné podpory, případně akce, které nesplní podmínku de-minimis, navrhujeme řešit samostatně. Seznam akcí, které budou řešeny samostatnými materiály do rady kraje jsou obsahem přílohy č. 2, která bude předložena na jednání rady kraje.
Akce jsou posuzovány průběžně standardní hodnotící procedurou s tím, že výsledná částka dotace se ještě může změnit, a to především v těchto případech:
* u akcí, které kraj podporuje již opakovaně, dojde k nesrovnalostem ve vyúčtování za předchozí ročník nebo v závěrečné zprávě za předchozí ročník;
* v průběhu přípravy akce se oproti původnímu očekávání změní podstatným způsobem formát akce, její program, rozpočet apod.
V případě, že by došlo k výše uvedeným změnám, bude návrh na poskytnutí konkrétní dotace opětovně projednán s příslušnými orgány kraje.
StanoviskaStanovisko odboru kultury a památkové péče:
Odbor kultury a památkové péče souhlasí s poskytnutím dotace kulturním akcím roku 2006 uvedeným v příloze 1 tohoto materiálu.

Odbor školství, mládeže a sportu:
Odbor školství, mládeže a sportu souhlasí s poskytnutím dotace sportovním akcím roku 2006 uvedeným v příloze 1 tohoto materiálu.

Odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu
Podle § 36 odst. 1 písm. c) a d) je zastupitelstvu kraje vyhrazeno rozhodování o:
c) poskytování dotací občanským sdružením, humanitárním organizacím a jiným právnickým a fyzickým osobám působícím na území kraje v oblasti mládeže, sportu a tělovýchovy, sociálních služeb, podpory rodin, požární ochrany, kultury, vzdělávání a vědy, zdravotnictví, protidrogových aktivit, prevence kriminality a ochrany zvířat a životního prostředí v hodnotě nad 200 000 Kč jedné fyzické nebo právnické osobě v kalendářním roce, nejedná-li se o účelové dotace z prostředků státního rozpočtu,
d) poskytování dotací obcím z rozpočtu kraje a kontrola jejich využití,

Podle § 59 odst. 2 písm. a) je radě kraje vyhrazeno rozhodování o:
a) poskytování dotací občanským sdružením, humanitárním organizacím a jiným právnickým a fyzickým osobám působícím v oblasti mládeže, sportu a tělovýchovy, sociálních služeb, podpory rodin, požární ochrany, kultury a vzdělávání, vědy, zdravotnictví, protidrogových aktivit, prevence kriminality a ochrany zvířat a životního prostředí; tyto dotace nesmí převýšit 200 000 Kč jednomu občanskému sdružení, jedné humanitární organizaci nebo jedné právnické nebo fyzické osobě v kalendářním roce,

Každé rozhodnutí příslušného orgánu podle shora uvedených ustanovení musí obsahovat dvě základní informace komu a kolik. Další náležitosti - účel poskytnutí dotace - stanoví smlouva uzavíraná po rozhodnutí příslušného orgánu.

Zastupitelstvo kraje svým usnesením č. 0534/09/2005/ZK schválilo mimo jiné hlavní knihu rozpočtu, ve které je stanoven název akce a navrhovaná částka nikoliv konkrétní příjemce.

Poskytnutí dotace konkrétním subjektům je nutné nechat schválit v radě kraje i v zastupitelstvu kraje tak, aby z rozhodnutí příslušného orgánu bylo zřejmé, jakému subjektu se poskytují jaké finanční prostředky.

Odbor ekonomický:
Odbor ekonomický nemá k materiálu připomínky. Seznam kulturních, společenských a sportovních akcí podporovaných krajem v roce 2006 s celkovou částkou 6 000 tis. Kč byl schválen zastupitelstvem kraje jako součást hlavní knihy v rámci rozpočtu kraje Vysočina na rok 2006.
Návrh usneseníRada kraje
rozhodla
o poskytnutí dotací organizátorům kulturních, sportovních a společenských akcí dle materiálu RK-03-2006-22, př. 1.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana, odbor ekonomický
Termín 24. 1. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz