Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2005-12

RK-40-2005-12.doc  RK-40-2005-12pr1.doc
Číslo materiálu12
Číslo jednacíRK-40-2005-12
NázevStudie ochrany před povodněmi na území kraje Vysočina
Zpracoval2 Studie ochrany před povodněmi na území kraje Vysočina pro: jednání rady kraje č. 40/2005 dne 20. 12. 2005 zpracovali: P. Bureš, P. Pokorná
Předkládá I. Rohovský
Počet příloh
Popis problémuV současné době probíhá zpracování plánů oblastí povodí na základě § 25 zákona
č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále jen "vodní zákon"). Tyto plány stanovují na základě rámcových cílů a programů opatření Plánu hlavních povodí České republiky konkrétní cíle pro osm oblastí povodí. Na území kraje Vysočina jde o 4 oblasti povodí, která sem zasahují a to oblast povodí Dyje, Horní Vltavy, Dolní Vltavy, Horního a středního Labe.
Podle § 25 odst. 2 vodního zákona plány oblasti povodí pořizují správci povodí (pro území kraje Vysočina jde o Povodí Labe, s.p., Povodí Moravy, s.p. a Povodí Vltavy, s.p.) ve spolupráci s příslušnými krajskými úřady a ústředními vodoprávními úřady. Za tímto účelem byly jednotlivými správci povodí zřízeny příslušné komise pro plánování, jejímiž členy jsou zástupci jednotlivých krajů i krajských úřadů. Jednotlivé etapy každého plánu oblasti povodí bude schvalovat podle své územní působnosti krajský úřad. Konečný návrh plánu oblasti povodí, včetně jeho programů opatření, bude schvalovat podle své územní působnosti příslušný kraj, přičemž závazné části plánu budou pro jednotlivé správní obvody krajů vydány nařízením rady kraje.
Plány oblastí povodí musí být schváleny nejpozději do 22.12.2009. Obsah plánu oblastí povodí řeší vyhláška č. 142/2005 Sb., o plánování v oblasti vod, v jejíž příloze se mimo jiné uvádí, že plán obsahuje i část "Ochrana před povodněmi a vodní režim krajiny". K upřesnění postupu pořizovatelů plánů oblastí povodí byl vydán Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem životního prostředí Metodický pokyn z dubna 2005, ve kterém se mimo jiné uvádí, že v krajích, kde dosud není zpracována Krajská koncepce (studie) ochrany před povodněmi, zváží krajské úřady ve spolupráci se správci povodí možnost zpracování tohoto dokumentu. V § 86, odst. 2 vodního zákona se uvádí: "Opatření na ochranu před povodněmi, která vymezí programy opatření vycházející z plánů oblastí povodí, hradí kraje, které za tím účelem vyčleňují v rámci svého rozpočtu přiměřenou rezervu sloužící pro krytí ostatních opatření na ochranu před povodněmi ve správním obvodu kraje".
Návrh řešení Správci povodí pořizují plány oblastí povodí podle § 25 vodního zákona ve spolupráci s krajskými úřady, přitom doposud nepožadovali žádnou finanční spoluúčast krajských úřadů. Spolupráce by měla spočívat i ve zpracování příslušné studie ochrany před povodněmi na území kraje, která se do plánů oblastí povodí zapracuje. Tato studie by měla vycházet z potřeb zajištění ochrany před povodněmi území ve správním obvodu kraje, kraj jako zadavatel by si měl s ohledem potřeby budoucího financování (§ 86, odst. 2 vodního zákona) stanovit priority, které by v daném období byl schopen ekonomicky zvládnout. Požadavek na vypracování výše uvedené studie je kladen na všechny kraje a to právě z důvodu jejich spoluúčasti na zpracování plánů oblastí povodí a zejména z následné povinnosti finančního krytí opatření na ochranu před povodněmi, která vyplývá přímo z vodního zákona. Jelikož jednotlivá povodí zasahují ve většině případů do území více krajů, je nutné, aby studie protipovodňových opatření na sebe navazovaly, neboť opatření navržená na horních úsecích vodních toků mohou nepříznivě ovlivnit situaci na dolních úsecích vodních toků.
Cílem studie ochrany před povodněmi na území kraje Vysočina je zhodnotit stav ochrany před povodněmi na území kraje, stanovit slabá místa, vymezit cíle ochrany před povodněmi a navrhnout následná potřebná opatření a tím vytvořit podklad pro Plán oblasti povodí Horní Vltavy, Plán oblasti povodí Dolní Vltavy a Plán oblast povodí Dyje a Plán oblasti povodí Horního a středního Labe.

Pro zpracování studie hovoří zejména skutečnost, že bude jedním ze základních podkladů pro zpracování plánů oblastí povodí, z nichž pak následně budou vycházet programy opatření ochrany před povodněmi pro území kraje Vysočina. Studie bude sloužit i jako podklad pro využití možnosti získání finančních prostředků na realizaci navržených opatření jak z národních zdrojů, tak zdrojů Evropské unie. Předpokládané finanční náklady na zpracování výše uvedené studie v roce 2006 jsou 1,5 milionu Kč a jsou uvedeny v návrhu rozpočtu kraje Vysočina na rok 2006 v položce Strategické a koncepční materiály.
V nejbližší době by měly být vytvořeny zadávací podmínky pro zpracování studie včetně sjednocení se sousedními kraji a oslovení potencionálních zpracovatelů. Aby bylo možné zapracovat výsledky výše uvedené studie do zpracovávaných plánů oblastí povodí, je nutné, aby studie byla dokončena nejpozději během první čtvrtiny roku 2007.

Přílohou č. 1 tohoto materiálu je článek, který bude zveřejněn v příštím čísle měsíčníku "Kraj Vysočina". Jsou zde uvedeny základní informace k procesu plánování v oblasti vod a na přehledné mapě jsou vymezeny jednotlivé oblasti povodí v kraji Vysočina.
StanoviskaNávrh materiálu byl konzultován s dotčenými odbory krajského úřadu a jejich připomínky byly zapracovány do předkládaného materiálu.

Odbor ekonomický:
Odbor ekonomický nemá námitky k předloženému materiálu. Po ukončení výběrového řízení, na základě něhož dojde k upřesnění požadované částky, bude třeba provést rozpočtové opatření na zabezpečení finančního krytí vypracované studie.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zajištění vypracování Studie ochrany před povodněmi na území kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín únor 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz