Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2005-32

RK-36-2005-32.doc  RK-36-2005-32pr1.tif  RK-36-2005-32pr2.tif
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-36-2005-32
NázevPříslib poskytnutí dotace ze zvláštního účtu kraje Vysočina Městu Humpolec na 1. etapu sanace staré ekologické zátěže bývalého závodu Humpoleckých strojíren
Zpracoval P. Bureš, J. Mikyna, R. Zvolánek
Předkládá I. Rohovský
Počet příloh
Popis problémuDne 04.11.2005 byla kraji Vysočina doručena žádost Města Humpolec o schválení příslibu o spolufinancování sanace areálu bývalých Humpoleckých strojíren (1. etapy) ve výši 75 % nákladů z celkové částky 7,021 mil. Kč v roce 2006 za předpokladu splnění Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina k odstranění následků dlouhodobých havárií s dopadem na jakost podzemních nebo povrchových vod (viz příloha č. 1 tohoto materiálu).
Areál bývalých humpoleckých strojíren se nachází ve středu města Humpolec. V roce 1951 byl založen státní podnik Humpolecké strojírny, který vyráběl zejména hydraulické nakladače. V rámci výrobního procesu byla používána řada hydraulických olejů, ale objekty nebyly dostatečně zabezpečeny proti úniku těchto závadných látek do podloží. Tyto látky se dostaly postupně i do podzemních vod. Po likvidaci státního podniku se stala nástupnickou organizací společnost Humpolecké strojírny, a.s., ale privatizační projekt nezahrnoval starou ekologickou zátěž. V roce 1990 došlo k dalšímu havarijnímu úniku oleje, po kterém byl v roce 1990 a dále v roce 1992 v rámci ekologického auditu proveden hydrogeologický průzkum. V konečné fázi byla část areálu vrácena Pozemkovému fondu, který ji vydal původnímu majiteli a ten ji po částech rozprodal. Zbývající část byla prodána Humpoleckými strojírnami, a.s. novým majitelům. Žádný z těchto současných majitelů nekoupil pozemek zatížený starou ekologickou zátěží ani mu nebyla poskytnuta sleva z kupní ceny.
V roce 1995 byl završen ekologický audit z roku 1992 analýzou rizik. V roce 2005 si Město Humpolec nechalo zpracovat Aktualizaci analýzy rizika společností Ekogest s.r.o, Jihlava. Na zpracování této aktualizace kraj Vysočina poskytl finanční prostředky ve výši 519 000,- Kč, což činilo 92,5 % z celkových nákladů, které činily 561 395,- Kč. Aktualizovaná analýza rizika uvádí, že úroveň znečištění podzemní vody v areálu závodu je velmi vysoká. Zjištění výskytu fáze ropných látek na hladině podzemní vody bylo místně ve vrstvě o mocnosti až 1 metr.
Ze závěrů Aktualizace analýzy rizika vyplývá, že je nutné řešit ekologickou zátěž v centru města a pramenné oblasti Pstružného potoka bezodkladným sanačním zásahem. Jsou zváženy možnosti sanačního zásahu, a to ve třech základních variantách: 1. Nulová varianta (zachování současného stavu), 2. Komplexní sanace celé lokality v rámci jediné etapy, 3. Etapovitá sanace lokality. Doporučena je varianta č. 3. V této variantě jsou sanační práce v areálu rozděleny na 3 samostatné nezávisle lokalizované etapy prací (viz příloha č. 2 tohoto materiálu). V současné době probíhají přípravné práce na sanaci 2. etapy, kterou připravuje a zainvestuje obchodní společnost LIDR ČR, jelikož zde plánuje výstavbu obchodního domu.
Původním záměrem Města Humpolec bylo vybudování veřejné kanalizace vedoucí přes areál závodu z důvodu oddělení části balastních vod z nátoku na ČOV. V rámci stavebního řízení na stavbu kanalizace byla otevřena otázka zabezpečení staré ekologické zátěže před budováním této kanalizace. Z tohoto důvodu bylo stavební řízení přerušeno. Zájem Města Humpolec je urychleně dořešit realizaci kanalizace, čemuž právě předchází řešení 1. etapy sanace staré ekologické zátěže v areálu závodu. Celkové předpokládané náklady podle Aktualizované analýzy rizika na sanaci této etapy činí 5,9 mil. Kč bez DPH, s DPH tedy 7,021 mil. Kč.
Návrh řešení Z hlediska odboru lesního a vodního hospodářství a zemědělství se jedná o dlouhodobou havárii s přetrvávajícím závažným nejen ohrožením ale i znečištěním podzemních vod, u které původce havárie není znám. Z tohoto důvodu doporučujeme schválení příslibu poskytnutí dotace ze zvláštního účtu kraje Vysočina na 1. etapu sanace areálu bývalých humpoleckých strojíren ve výši 75 % nákladů sanace, maximálně však ve výši 5,3 mil. Kč. Vlastní poskytnutí těchto finančních prostředků se předpokládá na základě schválení žádosti Města Humpolec zastupitelstvem kraje po zpracování projektové dokumentace na sanaci a následném výběru zhotovitele až v roce 2006. Tato žádost musí být podána v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina k odstranění následků dlouhodobých havárií s dopadem na jakost podzemních nebo povrchových vod. Podle čl. 5 odst. 3 těchto Zásad budou poté finanční prostředky poskytnuty na základě smlouvy o poskytnutí finančních prostředků, ve které budou zahrnuty požadavky a podmínky pro poskytnutí finančních prostředků.
StanoviskaNávrh schválení příslibu poskytnutí finančních prostředků na výše uvedenou sanaci byl konzultován s dotčenými odbory krajského úřadu. Jejich připomínky byly zapracovány do předkládaného materiálu.

Ekonomický odbor:
Bez připomínek.

Odbor životního prostředí:
Bez připomínek.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit příslib poskytnutí dotace ze zvláštního účtu kraje Vysočina Městu Humpolec na 1. etapu sanace staré ekologické zátěže bývalého závodu Humpoleckých strojíren v maximální výši 75 % nákladů sanace, maximálně však ve výši 5,3 mil. Kč.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 29. 11. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz