Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2005-43

RK-35-2005-43.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-35-2005-43
NázevNávrh finanční podpory na činnost Českého svazu bojovníků za svobodu v kraji Vysočina
Zpracoval K. Lisá, S. Nováková
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuČeský svaz bojovníků za svobodu je politickou, nestranickou a nezávislou organizací, která sdružuje účastníky národního boje za osvobození ve druhé světové válce a pozůstalé po nich. Jeho posláním je, mimo jiné, zachovávat historickou paměť národa, zdůrazňovat nezpochybnitelnost, nedotknutelnost a neměnnost poválečných opatření přijatých vítěznými spojenci pro mírové a bezpečnostní zajištění svobodné Evropy, usilovat, aby dějiny národního boje za svobodu byly pravdivě zpracovány a byl objektivně hodnocen jejich význam pro současné i budoucí generace. Cílem svazu je také seznamovat veřejnost, zejména mládež, s historií a odkazem národního boje za svobodu vydáváním publikací, svazového periodika, přednáškami, besedami a spolupráce při zřizování a udržování památníků, pomníků a pamětních desek obětí národního boje za svobodu.
Představitelé Svazu bojovníků za svobodu se sešli v květnu tohoto roku v sídle kraje s Milošem Vystrčilem, hejtmanem kraje Vysočina, a Martinou Matějkovou, radní pro oblast školství a kultury, aby je seznámili s činností svazu v kraji a s hlavními problémy, s nimiž se členové jednotlivých okresních organizací potýkají. Podle vyjádření členů svazu spěje organizace do posledního stadia existence, protože se nedaří obnovit členskou základnu a získávat nové členy, kteří by dále pečovali o udržení historické paměti národa a svým působením podporovali v současné době boj proti nejrůznějším projevům xenofobie. Proto účastníci setkání společně projednali možnosti vzájemné spolupráce, především aktivní zapojení muzeí zřizovaných krajem při shromažďování dokumentace a uchovávání vzpomínek dosud žijících pamětníků, pomoc kraje při zajištění prezentace činnosti svazu, širší využití nabídky besed s přímými účastníky druhé světové války pro školy a případně i podporu kraje při obnově a opravách pomníků, památníků a pamětních desek vztahujících se k válečným událostem druhé světové války. Aktéři setkání se také dohodli na pravidelných setkáváních vždy u příležitosti významných výročí, např. v rámci květnových událostí a dalších. Při neformálním setkání bylo ze strany kraje přislíbeno projednání finanční podpory Českému svazu bojovníků za svobodu s využitím pro okresní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu se základnami v Jihlavě, Havlíčkově Brodu, Třebíči, Žďáru nad Sázavou a Pelhřimově v radě kraje.

Výčet aktivit Českého svazu bojovníků za svobodu v kraji Vysočina, na které by bylo možné použít případné finanční prostředky kraje Vysočina:
* dokumentace památných míst souvisejících s bojem za svobodu v kraji Vysočina ve spolupráci s archivy a muzei v kraji
* úhrada předplatného a bezplatné rozesílání časopisu Národní osvobození školám, regionálním institucím a orgánům veřejné správy
* úhrada pronájmů kanceláří jednotlivých okresních výborů
* zajištění pravidelné odměny tajemníkům okresních výborů
* nákup květinových vazeb k pomníkům při státních svátcích a významných výročích
* úhrada poštovného a telefonních poplatků okresních výborů
* náklady na administrativu a nákup kancelářských potřeb pro jednotlivé okresní výbory
* náklady na cestovné členů svazu
* zajištění drobných darů k osobním výročím jednotlivých členů
* úhrada drobného pohoštění při svazových akcích (výroční schůze, konference apod.)
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje schválit přidělení finanční podpory Českému svazu bojovníků za svobodu v kraji Vysočina ve výši 100 tis. Kč s využitím pro potřeby okresních výborů Českého svazu bojovníků za svobodu v Jihlavě, Třebíči, Žďáru nad Sázavou, Pelhřimově a Havlíčkově Brodě, k úhradě provozních nákladů svazu a na zajištění jejich další činnosti.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením, aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 12 853 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* zvýšení rozpočtu kapitoly Kultura ORJ 4000, § 3399 - Ostatní záležitosti kultury, církví a sdělovacích prostředků o částku 100 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 100 tis. Kč;
* přidělení podpory Českému svazu bojovníků za svobodu v kraji Vysočina ve výši
100 tis. Kč s využitím pro potřeby okresních výborů Českého svazu bojovníků za svobodu v Jihlavě, Třebíči, Žďáru nad Sázavou, Pelhřimově a Havlíčkově Brodě, k úhradě provozních nákladů svazu a na zajištění jejich další činnosti.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, odbor ekonomický
Termín listopad 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz