Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2005-32

RK-31-2005-32.doc  RK-31-2005-32pr1.doc
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-31-2005-32
NázevKritéria pro posuzování žádostí obcí o poskytnutí dotace nebo půjčky, návrh na změnu
Zpracoval2 Kritéria pro posuzování žádostí obcí o poskytnutí dotace nebo půjčky, návrh na změnu pro: jednání rady kraje č 31/2005 dne 4. 10. 2005 zpracovali: P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvu kraje je vyhrazeno rozhodovat o poskytování dotací obcím z rozpočtu kraje. V současné době kraj hospodaří podle schváleného rozpočtu, ve kterém kraj nepředpokládá, že bude část svých příjmů přerozdělovat obcím za účelem spolufinancování údržby, oprav a zhodnocování obecního majetku s výjimkou systémových podpor na financování rozvojových aktivit formou grantových programů - Fond Vysočiny.
Přesto přicházejí k rukám představitelů kraje nebo na krajský úřad žádosti obcí o finanční pomoc při řešení různých obecních problémů včetně žádostí o poskytnutí dotací a půjček za účelem provedení údržby, opravy, zhodnocení apod. obecního majetku. Zastupitelstvo kraje schválilo usnesením 130/06/2002/ZK "Kritéria pro posuzování žádostí obcí o poskytnutí dotace nebo půjčky". Jedno z kritérií se váže na "základní funkce obce", aniž by byl tento pojem blíže specifikován.
Návrh řešení Návrh předpokládá změnit stávající Kritéria pro posuzování žádostí obcí o poskytnutí dotace nebo půjčky tak, že bude v části Kritéria III. vypuštěna třetí odrážka obsahující text:
* Obec se prokazatelně ne vlastní vinou nachází v situaci, kdy nezajištěním pořízení, zhodnocení, opravy nebo údržby majetku hrozí vážné ohrožení naplnění základních funkcí obce nebo ohrožení zdraví a života občanů obce.
Posouzení žádostí obcí v případech, kdy se nejedná o živelní pohromu nebo jinou podobnou událost a nebo o náklady obce vzniklé v souvislosti s investiční nebo jinou činností kraje nebo jím zřizovaných organizací bude nadále individuální.
StanoviskaOSŘKŽÚ nemá k navrženým Kritériím připomínky. Zákonná rozhodovací pravomoc zastupitelstva není těmito Kritérii dotčena.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit změnu Kritérií pro posuzování žádostí obcí o poskytnutí dotace nebo půjčky ve znění materiálu RK-31-2005-32, př. 1.
Odpovědnost majetkový odbor
Termín 18. 10. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz