Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2005-10

RK-31-2005-10.doc
Číslo materiálu10
Číslo jednacíRK-31-2005-10
NázevPříprava investičních akcí v oblasti dopravních staveb a oprav na silničním majetku
Zpracoval H. Strnadová
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuOM v souladu s organizačním řádem a svou působností zajišťuje přípravu a realizaci investičních akcí kraje. OM považuje za potřebné investice kraje plánovat a to minimálně ve střednědobém výhledu. V oblasti investic v dopravě v současné době v rámci přípravy podkladů pro rozpočet kraje sestavuje návrh Střednědobý investiční plán kraje Vysočina v oblasti dopravních staveb (dále jen Plán). OM předpokládá, že tento Plán by měl být projednán samosprávnými orgány kraje v rámci a v souvislosti s projednáváním a schvalováním rozpočtu kraje na rok 2006. Tento Plán by měl vycházet (zejména v přechodném období) ze stavu přípravy staveb a z dalších podkladů, zejména z připravovaného nástroje - systémového posouzení důležitosti a potřebnosti jednotlivých staveb na základě stanovených kritérií (tzv. Priority).
Důležité je z pohledu OM nejen stanovit investiční politiku v oblasti dopravních staveb, ale také systémově plánovat péči o silniční majetek kraje.
Pro zajištění realizace investiční politiky kraje i péče kraje o svůj majetek je nutné zajistit v odpovídajícím předstihu přípravu investic a oprav.
Návrh řešení Přestože Priority kraje v oblasti dopravních staveb nebyly dosud stanoveny, OM zejména s ohledem na časovou náročnost celého procesu přípravy dopravních staveb nepovažuje za možné nezahájit intenzivní přípravu. Z důvodu včasného zajištění přípravy před předpokládaným podáním žádosti o poskytnutí dotací z programového financování z prostředků Evropské unie v plánovacím období 2007 -2013 navrhuje OM zadat okamžitě projektovou přípravu dalších staveb, které by mohly být uplatněny k realizaci v tomto plánovacím období. Návrh vychází ze stavu přípravy z předchozích let a z rozpracovaného systému hodnocení - Priorit.
II/150 Havlíčkův Brod - Světlá nad Sázavou, úsek č. 1 Havlíčkův Brod - Okrouhlice
Velmi frekventovaná silnice, kde je bodová závada v úseku za místní částí Perknov. Odbor majetkový nechal v roce 2003 zpracovat vyhledávací studii celé trasy. Tato studie označila dopravně složité úseky s návrhem jejich řešení. Zkapacitnění celé trasy je možné rozdělit do pěti částí. Pro přípravu akce je potřebné zajistit zpracování podrobné technické studie a dokumentace pro územní řízení pro úsek č. 1 Havlíčkův Brod - Okrouhlice.
II/353 Jihlava - Žďár nad Sázavou, úsek dálnice D1-Rytířsko- Jamné
Dopravní závada kombinovaná s problémy s ochranou přírody (vodní zdroje - v zimě nelze tuto část chemicky ošetřovat). Odbor majetkový nechal v roce 2003 zpracovat studii optimálního řešení dopravní trasy v celém úseku. Studie navrhuje zásady řešení v členění do několika úseků a etap. Pro přípravu akce je potřebné zajistit zpracování podrobné technické studie a dokumentace pro územní řízení.
II/405 Přibyslavice - Okříšky
Napojení obce Přibyslavice na silnici II/405 v koordinaci s celkovou rekonstrukcí silnice II/405 (napojení na obchvat obce Okříšky). Jedná se o napojení průmyslové oblasti třebíčského regionu z Přibyslavic a Nové Vsi na silnici II/405. Pro přípravu akce je potřebné nechat zpracovat vyhledávací a podrobnou technickou studii, dále pak dokumentaci pro územní řízení.
II/405 Jihlava -Červená Hospoda, etapa II, úsek č. 3 Brtnice - Zašovice
Byla vypracována dokumentace pro územní řízení. Po projednání a vydání územního rozhodnutí je potřebné pokračovat v přípravě akce. Je potřebné vypracovat dokumentaci pro stavební povolení a zajistit vydání stavebního povolení.
II/405 Jihlava -Červená Hospoda, etapa II, úsek č.2 Příseka - Brtnice
Byla vypracována dokumentace pro územní řízení. Po projednání a vydání územního rozhodnutí je potřebné pokračovat v přípravě akce. Je potřebné vypracovat dokumentaci pro stavební povolení a zajistit vydání stavebního povolení.
II/405 Příseka - obchvat
Další úsek silnice II/405, který řeší obchvat obce Příseky. Tento obchvat navazuje na úpravu úseku silnice II/405 od Jihlavy před Příseku v délce 4,28 km., která je přihlášena do 3. kola výzvy SROP a jehož realizace se plánuje v termínu listopad 2005 - listopad 2006. Pro přípravu akce je potřebné zajistit zpracování vyhledávací a podrobné technické studie, dále pak dokumentace pro územní řízení.
II/405 Brtnice
Řešení dopravní infrastruktury v samotném městě Brtnice není předmětem studie řešící rekonstrukci silnice II/405. Průtah městem je dopravní závadou, hlavně v trase u výjezdu z Brtnice směrem na Třebíč. Pro přípravu akce je potřebné nechat zpracovat vyhledávací a podrobnou technickou studii.
II/128 Pacov - Lukavec
Je potřebné zajistit zpracování podrobné technické studie k prověření zkapacitnění napojení obce Lukavec na silnici I/19. Stávající technické parametry silnice II/128 jsou nevyhovující s ohledem na předpokládané dopravní zatížení v souvislosti s rozvojem podnikatelských aktivit v Lukavci.

ODSH zajistil posouzení stavu vozovek II. třídy v kraji Vysočina firmou PavEx Consulting, s.r.o. Brno. Pro zajištění včasné přípravy souvislých oprav je rovněž nutné zahájit přípravu. Společně s řediteli SÚS byly vybrány úseky, jejichž stav je dle provedeného průzkumu v havarijním stavu. OM navrhuje zadat zpracování diagnostického průzkumu, na základě kterého bude navržen rozsah opravy navrhovaných úseků silnic a následně zadána dokumentace ke stavebnímu povolení.

okres Havlíčkův Brod:
II/350 Štoky - Přibyslav - Malá Losenice, celkem 21,700 km
II/348 Rozkoš - Herálec - Štoky - Polná, celkem 26,100 km
okres Žďár nad Sázavou:
II/602 křižovatka II/404 - hranice Jihomoravského kraje, celkem 73,068 km
II/360 křiž. I/19 Nové Město na Moravě - křiž.II/602 Velké Meziříčí, celkem 27,031 km
okres Jihlava:
II/406 Telč ul. Družstevní - hranice Jihočeského kraje, celkem 7,026 km
II/407 Vápovice - křižovatka I/38, celkem 6,755 km
II/112 Telč - křižovatka II/410, celkem 17,399 km
okres Třebíč:
II/152 hranice Jihočeského kraje - hranice Jihomoravského kraje, celkem 57,672 km
II/399 Velká Bíteš - hranice Jihomoravského kraje celkem 34,417 km
okres Pelhřimov:
II/602 Hubenov - Pelhřimov, celkem 21,087 km
II/409 Kamenice nad Lipou - Žirovnice, celkem 11,329 km
II/112 Červená Řečice - Pelhřimov - Horní Cerkev- hr. okr. celkem 26,102 km

Návrh předpokládá schválení zadání projektových dokumentací a diagnostických průzkumů na výše uvedené akce a v uvedeném rozsahu.
Vzhledem k tomu, že OM předpokládá uplatnění žádostí o financování uvedených staveb z programového financování z prostředků EU v plánovacím období 2007 -2013 navrhuje krýt náklady na zpracování projektových dokumentací převodem z Fondu strategických rezerv do Kapitoly Nemovitý majetek v roce 2006.
Návrh na provedení rozpočtového opatření na vypracování projektové dokumentace na souvislé opravy bude podán po vyhodnocení výběrových řízení.
StanoviskaOdbor dopravy nemá připomínek k předkládanému materiálu a se zadáním projektových dokumentací dle návrhu majetkového odboru souhlasí.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zadání projektových dokumentací a diagnostických průzkumů v rozsahu dle materiálu
RK-31-2005-10.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz